Инвестиции - къде, как, какво?

• 67 703
  • 755
  •   2
Отговори
# 690
Зависи, и аз имам такава и не е зле. Вярно, едва едва се е "отъркала" в застраховките, на практика си е инвестиция в няколко фонда. Единственото застрахователно е, че ако умра от произшествие (не от болест, старост или друго), посочен от мен човек (не непременно наследник и това не може да се оспори в съда) ще получи 100 000 евро отгоре на стойността на инвестиционния ми пакет. А ако не умра до 5 години, аз самата ще си получа само стойността на пакета. При това мога да довнасям пари когато искам, безплатно да прехвърлям пари от един фонд в друг и мога да продам (само целия пакет) когато искам. Последното е много важно, защото ми дава възможност да кеширам в изгоден момент, а не при изтичане на срока, когато може да има спад (както е сега). Освен това парите са несеквестируеми и не дължа данъци.

# 691
И сз съм с подобни условия, мога да довнасям свободно. Но има 4% месечна такса отделно от инвестиционните премии. При нормална икономика това е над инфлацията. Плюс инфлацията, и колко е реалната възвръщаемост… явно ми трябва инвестиционен посредник на стандартна премия до 1%(според информация за чужбина), а не застраховка…

Последна редакция: вт, 08 фев 2022, 16:21 от Анонимен

# 692
Но има 4% месечна такса отделно от рисковите премии.

4% месечно? От кое? От целия пакет??? При мен няма такова нещо.

# 693
От месечната вноска. NN което вече е дзи, ти къде? Също, съжалявам че заливам темата, но би ли имало такси/данъци ако аз като бг гражданин открия сметка в UK посредник за etf?

# 694
Аз нямам регулярни вноски, а и вече не може да се влиза в тази схема, затова няма да кажа.
Не знам.

# 695
  • München, Deutschland
От месечната вноска. NN което вече е дзи, ти къде? Също, съжалявам че заливам темата, но би ли имало такси/данъци ако аз като бг гражданин открия сметка в UK посредник за etf?

Според мен уточни си малко въпроса. Дали има данъци върху печалбата ли?
Или дали има такси при покупката (тях ще имаш откъдето и през който и брокер да купуваш, без това няма как)?

За данъчното облагане в Бг не мога да се включа.

Иначе инвестиционните застраховки, поне за Германия, инвестиционно са пълна глупост, съвсем отговорно го казвам. Глупост откъм възвращаемост и условия. Говорили сме и с познати по въпроса (пак в Германия), всеки знае или е получавал различни оферти и досега една читава не сме намерили. Simple Smile

# 696
За мен най-смущаващото в инвестиционните застраховки е какви огромни удръжки си правят ако решиш да прекратиш по-рано. Тази, която ми предлагаха, беше съвсем нов продукт на ДЗИ, за 10г например. Ако ти се наложи да теглиш по-рано, да кажем на 3та или 5та година, губиш ужасно много. На загуба ще си дори и пазарите да са полудели в положителния смисъл и фондовете да са на стабилен плюс.
Не ми харесва и липсата на гъвкавост, сакън да не пропуснеш вноска. Таксата от всяка вноска я има винаги при посредник, да кажем нея бих я преглътнала. Обаче и самите фондове са скъпи, защото са активно менажирани, а не пасивни като ETF.
А за данъчните ползи трябва да подаваш данъчна декларация, не са автоматични.

# 697
За мен най-смущаващото в инвестиционните застраховки е какви огромни удръжки си правят ако решиш да прекратиш по-рано. Тази, която ми предлагаха, беше съвсем нов продукт на ДЗИ, за 10г например. Ако ти се наложи да теглиш по-рано, да кажем на 3та или 5та година, губиш ужасно много. На загуба ще си дори и пазарите да са полудели в положителния смисъл и фондовете да са на стабилен плюс.
Е, явно не е винаги така. Аз дължа 60 евро ако продам първата година и нищо по-нататък.

Това защо? В закона пише, че се декларират облагаемите доходи, а тези са необлагаеми по закон.

Иначе съвсем не оспорвам, че масовата застраховка е неизгодна работа.

# 698
И мен удръжките при оредсрочно изтегляне ме смущават. Затова още докато съм на два месеца гледам да се преориентирам. Ще се поопаря малко, но вноската ми е минимална. Приемам го за цената на урока. Иначе за Англия не се плаща данък от граждани, но аз работя и плащам данъци в БГ и затова се лутам още. да се ориентирам

Последна редакция: вт, 08 фев 2022, 17:19 от Анонимен

# 699

Това защо? В закона пише, че се декларират облагаемите доходи, а тези са необлагаеми по закон.
Имам предвид спестяването от ДОД. Сумата, която внасяш в застраховка живот може да ти намали облагаемата сума за ДОД (мисля, че има таван,  до 10% от данъчната ти основа или нещо такова). Ако работиш някъде и получаваш заплата, работодателят прави автоматично всички удръжки за държавата - осигуровки и ДОД. За да се възползваш от облекчението, което ти се полага, трябва да си правиш данъчна декларация. Виж ако имаш еднократно внесена сума там и не правиш регулярни вноски, не те засяга.

Zabraven Profil, грешките са част от процеса на учене. Малко хора са се научили без да се опарят лично. Аз се доверих на сериозна asset management компания, която с уж не високо рискова инвестиция, без криза, ми загуби 25% от портфейла за няколко месеца  ( и години не може да се възстанови!). Затова повече на консултанти не се доверявам Simple Smile

Последна редакция: вт, 08 фев 2022, 18:11 от GerKa99

# 700
OK, така е. Ако пестиш при внасяне после май си го плащаш. Но ако внасяш обложени пари, не се дължи данък. Разбрахме се Simple Smile

# 701
Данъчната отстъпка е единствено върху месечната вноска, останалата заплата си плащаш целия ДОД на основна заплата минус вноска. Т.е ако внасям 100 лв данъчната отстъпка е от 100лв % а не от заплатата, и да тя след изтичане на договора се дължи обратно.

Последна редакция: вт, 08 фев 2022, 18:47 от Анонимен

# 702
Да се включа и аз с въпрос за данъците...може малко глупав да прозвучи, ама четох, четох и съвсем се обърках.
Значи, ако продавам акции дължа данък върху цялата сума на продажбата или само върху евентуална реализирана печалба?
Обмислям да закупя някои акции и крипто през etoro, но искам да си представя какви данъци ще платя, ако ги продам в коткретен момент.
Благодаря ви!

# 703
Да се включа и аз с въпрос за данъците...може малко глупав да прозвучи, ама четох, четох и съвсем се обърках.
Значи, ако продавам акции дължа данък върху цялата сума на продажбата или само върху евентуална реализирана печалба?
Обмислям да закупя някои акции и крипто през etoro, но искам да си представя какви данъци ще платя, ако ги продам в коткретен момент.
Благодаря ви!

Ето едно интересно видео по въпроса:

https://www.youtube.com/watch?v=kLaqQ3T7fVs&ab_channel=AngelovDimitar

# 704
  • София

Благодаря ви!

Първо  се обучи, купи акции, ако нацелиш може и да ги продадеш на печалба и тогава ще му мислиш какъв е данъка. А ако купиш на върха и продадеш дъно? Никога не изключвай и тази възможност.
За сега ми е несериозно без нищо да се знае да се мисли директно колко ще платиш.
Дай Боже да спечелиш - ако трябва и за данъчна консултация ще платиш.

Общи условия

Активация на акаунт