Инвестиции - къде, как, какво?

• 67 719
  • 755
  •   1
Отговори
# 675
  • София
Аз лично бих купила акции на фирми за акумулатори или за метали. Всичко друго ми се струва опасно в задаващата се буря. Видяхме как Фейсбук Изтри 300млрд за 10мин онзи ден... Ако не ви се занимава с акции, към момента все още нормална доходност може да носи земеделската земя, ако намерите...

# 676
На човек без опит на борсата, да се даде съвет да инвестира голяма сума пари в акции само от един сектор, не ми се вижда удачен съвет. Никога всички яйца в една кошница.

Според мен, имате два варианта, като може комбинация от двете опции.
1. Два широкоспектърни ЕТФ, единият повече ориентиран към растеж, другият към дивиденти.
2. P2P кредити, отново поне в 2-3 платформи да се сложат парите. Например потребителски, имотни, агро и т.н.

И двете опции изискват четене и образоване. Само просто сляпо да ги сложите някъде е прекалено рисково. За да заработят парите ви за вас идните години, проучете хубаво опциите си. Успех 🍀

# 677
биткойните предлагат голям риск. Никой не носи отговорност за тях, а  много пари са  концентрирани в ръцете на малък брой хора. Това дори не е валута.

С това отговарям на въпроса - не би използвал биткойни. и също смятам, че човек без опит не трябва да поема големи рискове.

# 678
Аз инвестирах 60% в ЕТФ ( посигурни ми се) и около 40 % в акции, највече в IT. За една година имам 16% печалба, за почетник като мен е супер.

Инвестирах малко пари и в крипто, но това повече ми е като лото, не го разбирам изопшто.

# 679
От това което четох наскоро при криптовалутите не е проблем някой да използва твоя книга без съгласието ти. Има вече няколко подобни случаи, а реално няма кой да носи отговорност.  Струва ми се, че спекулата тук  е голяма. Също така ако пазара бъде наводнен с биткойни, това ще породи инфлация.

Впрочем ето нещо интересно, което намирам
" У нас липсва легална дефиниция на понятието „виртуална валута“/„криптовалута“.Легалната дефиниция обаче сама по себе си не изчерпва проблема и още много въпроси тепърва предстои да намерят своите отговори.

Това, което вълнува мнозина, е въпросът относно данъчното облагане на доходите от продажба на биткойн"

# 680
  • София
Това не го знаех. Ние имахме повече в Крипто. Изобщо не сме се регистрирали никъде, нито в декларация го обявяваме. Не виждам и как ще ни проследяват с физически портфейли. все пак доскоро НАП и НОИ работеха още с дискети...

# 681
Булбанк ти закрива сметката, ако надуши нещо общо с криптовалути.
Иначе, в скоро време предстои да въведат стриктни регулаторни правила за криптовалутите.
За да не злоупотреби никой с твоите валути, си купуваш специална флашка и си ги пазиш на нея, у вас. Така е офлайн и не те притеснява. Моят мъж купи такива по 120 лв всяка. Засега са празни, ама квото.

# 682
Да, предстои да въведат регулации, но все още няма. А спекулата е огромна.

# 683
Здравейте, много полезна информация! Интересно, гостуващи финансоеи консултанти на работа твърдяха, че в България още нямаме достъп до ETF. В момента проучвам въпроса, още прохождам в инвестирането. Но ме убедиха да сключа договор за инвестиционна застраховка с 60:40 ит и американски топ 500. Друго да попитам, някой с опит с NFT? Голям шум се вдигна по света, как би била регулирана такава евентуална печалба? Или чакаш те да измислят на основа на кой член от закона да те глобят…

# 684
  • инфантилно и разглезено хлапе
Булбанк ти закрива сметката, ако надуши нещо общо с криптовалути.
Иначе, в скоро време предстои да въведат стриктни регулаторни правила за криптовалутите.
За да не злоупотреби никой с твоите валути, си купуваш специална флашка и си ги пазиш на нея, у вас. Така е офлайн и не те притеснява. Моят мъж купи такива по 120 лв всяка. Засега са празни, ама квото.

Един крипто-манияк набутал криптоси за 2 000 000 на "флашката" си, и после забравил кода. Smiley

# 685
  • München, Deutschland
Румка, по това изречение от поста ти - ще кажеш ли откъде е информацията и дали се отнася само за България?

Чета значителни количества финансова литература, регулярно следя финансови новини и съм абонирана и за платени издания в областта, но подобно нещо досега, пък и с такава сигурност, не съм срещнала. Не се и интересувам обаче особено от крипто, поради което не изключвам възможността да съм пропуснала нещо. Също и не следя българските закони и регулации, така че и по този въпрос със сигурност имам пропуски.

# 686
Здравейте, много полезна информация! Интересно, гостуващи финансоеи консултанти на работа твърдяха, че в България още нямаме достъп до ETF. В момента проучвам въпроса, още прохождам в инвестирането. Но ме убедиха да сключа договор за инвестиционна застраховка с 60:40 ит и американски топ 500. Друго да попитам, някой с опит с NFT? Голям шум се вдигна по света, как би била регулирана такава евентуална печалба? Или чакаш те да измислят на основа на кой член от закона да те глобят…
Не е вярно, през Interactive brokers имаш достъп до предостатъчно ETFи и акции.
Надявам се да не сте сключили вече договора, защото е голямо набутване.

# 687
Не е вярно, през Interactive brokers имаш достъп до предостатъчно ETFи и акции.
Надявам се да не сте сключили вече договора, защото е голямо набутване.
Кое е набутване, застраховка с инвестиционен характер ли? Средната възвръщаемост е около 9 процента… ползвам ореференциални условия без годишна такса, само премия регулярна… (видях UK сайт с 0,1%, но не съм проучила как точно става). Сключих за малка месечна вноска, за проба. За ETF, още проучвам, това ще е отделно начинание. Прочетох по-горе че всъщност е възможно и се заинтересувах, защото търся начини за достъп до vanguard etf-и

Последна редакция: вт, 08 фев 2022, 15:09 от Анонимен

# 688
Интересите на финансовите консултанти и на клиентите им са различни. Аз повече с финансови консултанти и посредници не се занимавам, достатъчно вреди ми нанесоха.
Преди няколко седмици ми предлагаха инвестиционна застраховка живот. Хванах се за главата като почнах да разглеждам условията. Как изобщо намират клиенти, явно хората не четат…

# 689
Факт е, че съм доста начинаеща и неразбираща. Уж няколко консултации, подробни, задавах много въпроси, но сега в онлайн профила ми виждам допълнителни такси. Ще сравня информация с дск и евентуално бих прекратила застрахователния договор, макар и с ограничено изкупване на дяловете. Вноската ми е минимална. Не всички сме финансисти, хората завършват различни образования, не ни съдете. За протокола, до миналата година не знаех за съществуването на БТФ, и затова мислих купуването на отделни акции за граничещо с хазарт. Уж ми отвориха очите, но сега се уча от къде и как да купувам…

Общи условия

Активация на акаунт