Инвестиции - къде, как, какво?

• 67 722
  • 755
  •   1
Отговори
# 660
Някой купувал ле и етф през български посредник примерно гледам че ДСК предлагат такава опция и имат доста етф Ishares и други.Исках да видя как стоят нещата с интерактив брокерс но малко се стъписах от цялата информация която искат че още преди да са одобрили акаунта трябваше да внеса пари и имам ограничения какво да търгувам според това какво съм попълнила като опит и приходи.Както и да е накратко някой купувал ли е ЕТФ през ДСК или друг български посредник да разкаже има ли одисея с това.

# 661
  • Русе
Да, малко е скапано регистрирането в ИБ, но в сайта на Карол има страхотно видео по темата. Аз не съм превеждала веднага пари. След няколко дена го направих.

Блещих се сега в сайта на ДСК и сред описаните не видях моите. Имам 3 броя на IShares. Явно не предлагат пълната гама. Блещих се и в таксите, но нямах време да ги обмислям. Не би трябвало да има одисея с покупката. Сметка, пари и договор за покупка. Тук има тънкости, които трябва все пак да се проверят.

# 662
  • München, Deutschland
Исках да видя как стоят нещата с интерактив брокерс но малко се стъписах от цялата информация която искат че още преди да са одобрили акаунта трябваше да внеса пари и имам ограничения какво да търгувам според това какво съм попълнила като опит и приходи.
За частта в магента: това е стандартен начин в Европа да се даде одобрение за финансова услуга. Едно време за Пей Пал още помня как се превеждаха някакви 10 цента, после нещо се връщаше и т.н. Това още преди 10 години.

За синята част: за съжаление, това е европейски закон. В рамките на същия бяха въведени и KIID-овете. За пореден път европейските законодатели имаха може би добра идея, чието изпълнение беше катастрофално.

В 2-3 изречения, за да не натоварвам темата: идеята беше инвестиращите да са по-добре информирани, а изпълнението доведе до това, че европейци не могат да търгуват американски ЕТФи, ако последните не са издали KIID и/или не са регистрирани някъде в Европа (често това стана Ирландия). Цялата история доведе накрая до това, че като европейци (имам предвид ЕС) не можем да си купим американски Vanguard или ishares с ниските им такси, а сме длъжни да минем през европейските им варианти, които са с по-нисък управляван капитал и по-висок TER. Можем да благодарим на европейските институции за възможността да сме "по-добре информирани" посредством една допълнителна хартийка, наречена KIID, която информация досега се съдържаше на съответния сайт на ETF issuer-а... В рамките на този закон бяха задължени и брокерите (като предлагащии търговия с акции, ЕТФи и т.н.) да намерят начин да проверят нивото на познания и опит на търгуващите през тях и да подсигурят това, че всеки разбира всички рискове при инвестиране.

С други думи, не се сърдете на ИБ, те няма какво да направят.

Моят брокер има същото нещо, също както и други немски брокери...

# 663
За тези, които инвестират сами в ETF-и - предполагам всички имате ETF, следящ S&P 500. Кои са точно вашите ЕТФ-и как избрахте в кой точно (от всички възможни следващи S&P 500) да инвестирате?

Как избрахте от коя европейска борса да го купите? В ИБ доколкото разбирам таксата е 6 евро или 8 долара на сделка за всички големи европейски борси.

# 664
  • Русе
https://www.justetf.com/en/how-to/sp-500-etfs.html

Ето най-добрите ЕТФ, според този сайт, следящи S&P 500.
Избрах ги след като си платих консултация и след много четене.
Борсата е избрана по същия начин. Така или иначе ние  (БГ) няма кой знае какъв избор освен да пазарим от евроборсите. В по-вечето случаи се купува от немската Xetra, но имам и от друга.
Докато бях при Карол ме таксиха с по 6 евро на сделка. След като минах директно към ИБ са някакви евростотинки.

Да питам другите Simple Smile Пазарувате ли сега по намаленията? Simple Smile
Аз, за съжаление, сега ще гледам жално и ще се облизвам, ама живота по друг начин нареди нещата при мен.

# 665
  • Berlin
Ние имаме само ЕТФи, но нямаме някой, който да следи SP500… поради спецификата на разпределението на портфолиото. Напазарихме вчера по 2 етф-а -  европейски пазар и total market. Ние избирахме според такси, обхват, синтетични или не, волатилност и да се предлагат от нашия брокер - най-общи критерии, които в момента си спомням.

# 666
Много се изкушавам да понапазарувам. Само да видя кога ще сваря. Иначе накупих точно в началото на януари. Къса клечка.

# 667
  • Far away from here...
И аз в началото на януари Simple Smile .
Стратегията, която консултантът ми препоръча, когато започнах, беше за навлизане на пазара със сумата, която си бях определила, в рамките на една година. Та затова досега я следвах стриктно.
Сега, обаче, малко се колебая, портфолиото ми в момента не изглежда много добре Simple Smile . Или поне аз не съм свикнала да го виждам така, понеже съм отскоро, няма и година Simple Smile .

# 668
Има ли някой който следи облигации. Било то директно или чрез ETF?  Въобще как диверсифицирате портфолиото? В смисъл как всеки индивидуално ги вижда нещата.
П. П. На Вангард ползвам следящият SP500.

# 669
Здравейте Дами,

Имам нужда от помощ и съвет.
Искам да инвестирам дадена сума в SP&500 индекс, като идеята е да не се пипа, докато не дойде време да плащам образование на децата си, живот и здраве.
Как е най добре да процедирам - директно ъкаyнт в ИБ или чрез Карол.
Нямам опит в инвестирането.
Предварително ви благодаря.

# 670
  • Русе
Вече няма смисъл от Карол. ИБ махнаха таксата за неактивност, а покупната е ниска. Директно.

Стаматко, аз нямам облигации и не са ми интересни.

# 671
  • München, Deutschland
Много се изкушавам да понапазарувам. Само да видя кога ще сваря. Иначе накупих точно в началото на януари. Къса клечка.
Къса клечка е само ако си трейдър и непосредствено си имал идеята да препродаваш. Ако си дългосрочен инвеститор, то тогава ще мине и този период, като всеки друг.

И също толкова важно, макар че все си повтарям моята мантра, която много поколения преди мен са формулирали - позициите или са смислени, или не, или са надценени или не. Ако позицията е смислена и не е била надценена към момента на покупката, то няма какво да те притеснява. Всъщност това е и простичката идея на value investing-а, която сякаш става най-популярна покрай Бъфет. Това е и въпросната приемственост в инвестирането (английската дума sustainability считам тук за по-точна от българския й превод), на която лично аз държа и по която градя портфолиото си.

--------------------------------------------------------

Облигации към момента не се вписват в моята стратегия.

# 672
  • Sofia
Аз избирам крипто за инвестиции сега,фондовите борси не са за мен.

# 673
  • München, Deutschland
Вафличка, защо криптото е за теб, а борсите - не?
Ако е твърде личен въпросът, не отговаряй, разбира се, за мен беше просто интересна аргументацията.

# 674
Здравейте! Очаквам скоро да получа пари около 40 хил. лева. Имам второ жилище, купен с ипотечен кредит за 19 години, който отдавам под наем и с този наем се погасява кредита, втори такъв няма да ми дадат сигурно. Къде, как да инвестирам? Или къде да ги държа без да плащам такса с цел увеличаване на сумата внасяйки всеки месец някаква сума за да стане достатъчно да купя имот или нещо друго, което да ми носи печалба или поне гаранция, че децата ми (2 на брой) ще си имат нещо занапред. Благодаря предваително за съветите!

Общи условия

Активация на акаунт