Инвестиции - къде, как, какво?

• 67 743
  • 755
  •   1
Отговори
# 645
Няма никаква логика да се декларира нещо, за което не се дължи данък. Но няма смисъл да го спорим.

Според мен също няма смисъл. Вероятно искат да знаят кой какво има. Това си е ценна информация.

Която не е нужно всяка лелка в НАП да знае. И евентуално да подшушне на този и онзи.

# 646
  • Far away from here...
Сигурно ми е наивен въпросът 🙂, но…какви са рисковете, ако някой от НАП (или който и да е друг) знае на каква стойност възлиза капиталът ни? Защо им е ценна тази информация, какво ще направят с нея?

# 647
  • инфантилно и разглезено хлапе
Сигурно ми е наивен въпросът 🙂, но…какви са рисковете, ако някой от НАП (или който и да е друг) знае на каква стойност възлиза капиталът ни? Защо им е ценна тази информация, какво ще направят с нея?
В България рискът е огромен, особено когато примати като Боко Тиквата и корумпираната му партия бяха на власт.
Ако си им политически опонент, или противник, или пък им засегнеш бизнес-интересите, много лесно могат да се саморазправят с теб, или със семейството ти, използвайки държавните институции като бухалки.
Иванчева и Петрова го изпитаха на собствен гръб.
Дано новата власт да приключи окончателно с тези тъмни времена.

# 648

Освен споменатото, Компирът и Репата си търсят кого да рекетират, ограбят, отвлекат... И плащат за информация на недоплатени корумпирани служители. Точно както жилищната мафия плаща за информация за умрели стари хора без наследници. Иначе самата НАП нищо не я грее тази информация. Затова всеки път пиша "някоя лелка от НАП", а не само "НАП".

# 649
  • Far away from here...
О, разбирам, благодаря - вие говорите за някакви по-сериозни суми/бизнеси.
Но то не е ли валидно същото и за банките?
Някой недобросъвестен служител да сподели информация за наличността по сметките или съдържание на сейфове например?

# 650
И аз си го мислех същото за банките. Айде международни платформи е друго.

# 651
Все едно, всеки сам си решава. Банката не може да се заобиколи, но каквото може, защо човек сам да се бута?

# 652
  • София
О, разбирам, благодаря - вие говорите за някакви по-сериозни суми/бизнеси.
Но то не е ли валидно същото и за банките?
Някой недобросъвестен служител да сподели информация за наличността по сметките или съдържание на сейфове например?
Информацията е по-ценна от всичко. Според теб на Цънцарова случайно ли е издаден здравния статус на  определени хора? Не се знае след години дали няма да си на мушката на определени хора по стечение на обстоятелствата.
Все едно, всеки сам си решава. Банката не може да се заобиколи, но каквото може, защо човек сам да се бута?
Абсолютно така е. Аз дори вече и банките правя всичко възможно да заобикалям след като минах проверка за съвпадение на доходи. Снесоха всичко без да ме питат, така че колкото по-малко знаят, по-добре....

# 653
Някой ползва ли Trading 212? Реших да я пробвам и използвах опцията fractional shares за закупуване на етф-и от немска борса, но после видях, че съм ги закупила извънборсово. Има ли вариант да ги продам борсово, за да спестя плащане на данък или пак ще минат извънборсово? Сумата е много малка и не е проблема плащането на данъка, а по-скоро дали да продължавам да използвам Traiding 212.

# 654
  • София
Да, ползвам платформата, но за други цели.

# 655
  • München, Deutschland
Някой ползва ли Trading 212? Реших да я пробвам и използвах опцията fractional shares за закупуване на етф-и от немска борса, но после видях, че съм ги закупила извънборсово. Има ли вариант да ги продам борсово, за да спестя плащане на данък или пак ще минат извънборсово? Сумата е много малка и не е проблема плащането на данъка, а по-скоро дали да продължавам да използвам Traiding 212.
Ели, не използвам платформата и не мога да кажа нищо за данъци, обявявания в данъчна декларация и данъчни закони в България - не познавам нито систематиката на данъчно облагане, още по-малко данъчните закони, но съвсем попринцип казано: трябва да можеш да продадеш акциите и в борсата, ако тя има такъв продукт и самият брокер го предлага като услуга. Под "извънборсово" визираш извън работните часове на борсата или като OTC транзакция? Виждала съм на български и двете употреби на думата и според мен е добре да уточниш.

# 656
OTC транзакция в работно време. Чакам малко да се вдигне цената да не съм на загуба и ще продам и ще видя какво ще стане. Сумата е за проба.

# 657
  • München, Deutschland
Пускам тук нещо, което бях търсила заради себе си, но може да е интересно и на друг - личен инфлационен калкулатор на един от сайтовете на ЕС:

https://www.euro-area-statistics.org/digital-publication/statist … tion/bloc-4a.html

От телефон- нещо не работи добре, насича и трие въведеното (поне при мен), може би е по-добре от компютър...

Идеята е, че всеки човек има различни потребителска кошница и харчи за различни неща, съответно и различно му се отразяват поскъпванията на едно или друго. Например аз почти не ходя по ресторанти извън почивка, така че слабо ме вълнува поскъпването там. Друг пък ходи с колело или пеша на работа, до детската градина и т.н., той пък няма преки разходи за транспорт...

Направих тест за нашето семейство и изкарах между 5,1% до 5,6%. Нямах данни пред мен и за някои неща не бях на 100% сигурна как са се променили по време на пандемията, та затова приблизителен резултат. Това е с общи данни за еврозоната, трябва да го направя и с моите данни за Германия, не съм видяла, че може да избираш страна.

За България е релевантен общият тест за еврозоната, нали сме вързани към еврото. Е, ще има разлика от локални разлики в България, но няма как...

Любопитен е тестът, интересно дали и за живущ в България ще излязат аналогични данни. Simple Smile

П.С. Едва сега, на комп, виждам, че отстрани има едни плюсчета, примерно отделно алкохол, отделно цигари... Т.е. може и съвсем конкретно да се направи, за да се сметне личната инфлация.

# 658
  • Русе
Има го и в бг вариант

https://www.nsi.bg/nsipic/

# 659
  • София
Моята е над 8%. Нормално, големи разходи за къща и транспорт...

Общи условия

Активация на акаунт