Инвестиции - къде, как, какво?

• 69 471
  • 755
  •   1
Отговори
# 255

Напълно съм съгласен. Исках да акцентирам, че в движението FIRE, се набляга на Retire Early и идеята е да спестяваме 60-80% от дохода си, за да можем да натрупаме фондове (пари), които да ни позволят горните неща, които и Вие сте изброили.

Осъзнаваш ли какво пишеш? Ние сме двама души, със свой апартамент, служебен автомобил, поне половината ни техника е служебна, нямаме кредити и ипотеки и ни трябват 3-4 хиляди лева на месец (не съм правила анализ).
На едно семейство с 2 деца, под наем или с ипотека, евентуално с кола на лизинг или поне с лична такава с всички разходи (обслужване, застраховка, ремонти, бензин) колко пари му трябват според теб? Нека са скромни и има трябват 5000. Значи за да не живеят като скотове, тоест да харчат 5000 и в същото време да спестяват 70%, трябва да имат доход над 16 000 на месец нето. Или двамата да са с по 9000 месечна заплата. И на какъв процент от българите даваш този съвет???  Това твоето е съвет към разни млади милионери от ИТ сферата или спекулативните финанси, които на младини печелят милиони годишно.

Номерът според мен не е в гладуването (защото младостта ти да мине в лишения за да имаш пари на старини за мен е идиотска стратегия), а в започването отрано, особено в периода преди да има семейство. Много младежи харчат нашироко преди да създадат семейство, вместо тогава да положат началото на инвестиционната си стратегия. А започнат ли отрано (тогава могат и голям процент да заделят) и инвестират ли по-агресивно (на младини това е приемливо) когато станат на 30 години и създадат семейство вече ще имат някаква основа, а нататък вече парите почват сами да се грижат за себе си и да се умножават даже и без да се добавят нови, ако разходите по жилище и деца не го позволяват за даден период. Трудното е да се съберат първите 100-200 хиляди, после нещата се случват някак от само себе си. Но 90% от младежите (а може и повече) пропиляват тези първи години, а така губят шанса за стабилно начало, губят и "магията на сложната лихва" от реинвестиране на доходността. Защото ако на 30 години имаш 100 000 и ги инвестираш с таргет "заветните 7%" на 40 вече ще имаш близо 200 000, на 50 близо 400 000, а на 55 години (една добра възраст за оттегляне) ще имаш близо 550 000. И то без да е внасяно нищо допълнително към началните 100 000 през цялото време. А това последното е ясно, че няма да бъде така и един добре платен специалист, напредвайки в кариерата ще инвестира още пари и е съвсем реално на 50 - 55 да има повече от милион в активите си.  Та това е тайната - дълго време за да може "магията"  да сработи. И наистина да не се харчат 100%. Както казах, да се спестяват 60-80% е изсилване и много хора даже ще го вземат за подигравка, но да се пестят и инвестират 20-30 процента вече е добра и постижима стратегия, оптимална и като качество на живот, и като натрупване за FIRE.

# 256
  • София

Напълно съм съгласен. Исках да акцентирам, че в движението FIRE, се набляга на Retire Early и идеята е да спестяваме 60-80% от дохода си, за да можем да натрупаме фондове (пари), които да ни позволят горните неща, които и Вие сте изброили.

Осъзнаваш ли какво пишеш? Ние сме двама души, със свой апартамент, служебен автомобил, поне половината ни техника е служебна, нямаме кредити и ипотеки и ни трябват 3-4 хиляди лева на месец (не съм правила анализ).  Както казах, да се спестяват 60-80% е изсилване и много хора даже ще го вземат за подигравка, но да се пестят и инвестират 20-30 процента вече е добра и постижима стратегия, оптимална и като качество на живот, и като натрупване за FIRE.

Нали и аз това казвам с моите постове. Затова още в първия казах, че FIRE не ме кефи. Може би не съм го написал в прав текст и не сте ме разбрали правилно, но това исках да кажа.

# 257
много интересна тема Simple Smile записвам се да следя

# 258
  • München, Deutschland
...и се стремя да направим заедно с човека такова планиране на личните му финанси, че да има парите за щастлив живот през цялото си съществуване, а не само през времето на получаване на пасивни доходи (това е времето на пенсионирането).
Не виждам противопоставяне на двете неща. Може да спестяваш пари за по-късно и пак да живееш добре по твоите си критерии. Зависи какви приходи имате, как живеете, за какво харчите пари, какво ви носи радост - такива неща. Като изключим основни разходи за храна, жилище, сметки, дрехи/обувки, всичко останало е опционално и всеки го разбира по различен начин.

Дали ще имаш кола и каква, дали ще ходиш в 5-звездни хотели на почивка или на палатки, дали уикендите пътувате до някоя планина за разходка или обикаляте града, хапвате сладоледи и децата се качват на въртележки, дали дрехите са памучен потник за 5лв или също памучен потник, но дизайнерски и за 55 - всичко това са избори, които всеки човек или семейство си прави, защото на всеки му е важно нещо различно и води различен живот.

В крайна сметка е въпрос на предпоставки (като висока заплата, поглед в една посока и т.н.) и приоритети. Но така написано, не е непременно нужно "щастливият живот" да започне след пенсионирането, преспокойно може да си се случва и преди това.

# 259
Идеята да започна "да живея" след пенсия ме депресира. Първо не знам в какво здраве ще съм и дали ще ми се лети със самолети по екскурзии, ако пия шепа хапчета или не съм с всичкия си дотогава.

# 260
Е, идеята е по-скоро след спиране на работа да продължиш да живееш, а не тогава тепърва да започваш Wink

И определено не след пенсия, в смисъл след навършване на години за пенсия, а след "пенсиониране" в смисъл на спиране на работа, а то може да е на 30, 40, 50...

# 261
  • София
Идеята да започна "да живея" след пенсия ме депресира. Първо не знам в какво здраве ще съм и дали ще ми се лети със самолети по екскурзии, ако пия шепа хапчета или не съм с всичкия си дотогава.

Защо с такава нагласа?
Нищо им няма на хората над 50 - 55 г., същите са като по-младите.
Наработих се и напуснах преди близо 2 г, много обичам да летя със самолет и го правя поне 1 път на месец - два.
Вярно, че все на едно и също място отивам, но пак не съм се спряла въпреки короната.
Не нося шепи хапчета, защото няма кой да ми ги предпише. И да се оплача  на ЛЛ,  за нея нищо ми няма.

# 262
И аз да се включа Simple Smile
Според мен идеята за FIRE е по-скоро да стигнеш до момента, когато може сам да си избираш какво да правиш, като си независим спрямо доходите си и ми допада. Например на мене много би ми се искало да занимавам с нещо, което знам, че няма да ми носи доходи ( изкуство, занаят, благотворителност ), но не желая да наруша сегашният ми начин на живот.
Въпреки това не съм съгласна с идеята, че сега едва ли не ще се стискме и няма да живеем, за да живеем след 20 години.
Всеки разбира FIRE  и това как да живее по-различен начин.

# 263
  • във фурната
Здравейте, преди няколко месеца инвестирах средства в ОББ Платинум облигации.Консервативен фонд, но цените на дяловете тръгнаха притеснително надолу. Чудя се дали да продавам, или да изчакам . Ако тенденцията се запази, ще изгубя доста средства.

# 264
Здравейте, преди няколко месеца инвестирах средства в ОББ Платинум облигации.Консервативен фонд, но цените на дяловете тръгнаха притеснително надолу. Чудя се дали да продавам, или да изчакам . Ако тенденцията се запази, ще изгубя доста средства.

Не ги познавам тези облигации, но ще кажа нещо по принцип - купила си след доста дълъг период на растеж и сега е нормално да има спад - има някои тревожни признаци за икономиката, а и спекулативните инвеститори кешират. Тоест имаш малшанс с момента на покупката. Ако продадеш сега ще имаш загуби от спадналите акции, евентуално загуби от такса продажба (ако има такива) и после пак загуби от покупката след време, като купиш пак. Ако не продадеш е много вероятно цените да спаднат още и да инкасираш нови загуби, но после е най-вероятно да наваксат и да излезеш на печалба в по-дългосрочен план. Точно затова казвам, че инвестирането в подобни инструменти не е за хора, които разчитат на парите. Така инвестирани пари се кешират в удачен момент, а не когато ти потрябват. Тоест, за когато ти потрябват трябва да си имаш други пари. 

Ето, виж тук какъв ръст имаме последните 12 месеца. В сравнение спадът сега е нищожен:
https://www.moitepari.bg/vzaimen-fond/obb-platinum-obligacii-df~ … 3537b007a&t=4

От друга страна това явно са акции от българския пазар, което за мен е не червена лампичка, а тотален бан. Имам лош опит и никога повече няма да заложа на български акции. Тук накрая комбинаторите скрояват номер на обикновените хора и обират печалбата, а онези духат супата. Може тои фонд да не е така, разбира се, но аз на български акции не стъпвам.

# 265
  • инфантилно и разглезено хлапе
Ха-ха, сигурно се шегуваш.  Smile
Като погледнах графиката на цените, за последната една година най-сериозният спад е 0,5%. И то ако си купила точно на върха.
Дори половин милион да си вкарала, колко "доста средства" ще загубиш?

# 266
Инфлация + Стагнация = Стагфлация.

Всеки се бута в имотите и койните, но ето едно според мен добро обяснение и съвет за инвестиране, което намерих:

http://investoracademy.blogspot.com/2011/12/blog-post_7810.html

от Койните чувам, че вече плачат Simple Smile
Скоро и от имотите...

Може да чуваш, че плачат от койните, тия които не разбират от мрежата.

# 267
Инфлация + Стагнация = Стагфлация.

Всеки се бута в имотите и койните, но ето едно според мен добро обяснение и съвет за инвестиране, което намерих:

http://investoracademy.blogspot.com/2011/12/blog-post_7810.html

от Койните чувам, че вече плачат Simple Smile
Скоро и от имотите...
То и джанки да тръгнеш да отглеждаш като си нямаш понятие ще плачеш. Плачат тези които чули, че съседа изкарал някакви пари от някакви виртуални койни и айде с двата крака.
Може да чуваш, че плачат от койните, тия които не разбират от мрежата.

# 268
  • инфантилно и разглезено хлапе
Някой използва ли фондовете на Амунди?
Харесах си един фонд за потенциална бъдеща инвестиция, обаче не мога да намеря информация за една немаловажна подробност.
Когато сумата на фонда е примерно евро/щатски долар, а вложителят вкарва левове, има ли допълнителни разходи и комисионни за превалутиране лев/евро, или лев/долар, при купуване на дялове,
или сумата по фиксинга на БНБ се превалутира?
Някой който знае, или ги е ползвал, ще се радвам ако ме осветли по въпроса.
Писах мейл до банката дистрибутор да ги питам, ама явно не си четат пощата.

# 269
  • София
Не съм ползвала такива фондове. Но от дългогодишна работа с банки и преводи - може би левовете ще ги смятат по курс продава за деня на банката. Разсъждавам си - като превод от левова сметка към напр. еврова.

Общи условия

Активация на акаунт