Инвестиции - къде, как, какво?

• 69 448
  • 755
  •   1
Отговори
# 240
Здравейте! Кой брокер на акции/фондове бихте препоръчали в Германия? За препоръчване не CFD-based, а реално даващ възможност да се инвестира в акции и индекси. С приоритет ми е сигурността (да не е съмнителен брокер и един ден да се събудиш пред изтрит сайт и ходи доказвай какви пари си вкарал и колко възвръщаемост си имал) пред евентуални по-високи такси. Мерси!

# 241
Ние ползваме ING DiBa, Trade Republic, eToro. 🙂

# 242
  • Berlin
По-назад в темата бях питала подобен въпрос, но с конкретни брокери. Може да погледнете. Ние още не можем да си изберем 2ри брокер.😅

# 243
  • инфантилно и разглезено хлапе
В Германия цените главоломно растат, хората масово купуват злато

Цените в Германия сериозно растат: страната отчита най-високата инфлация от над четвърт век насам

На този фон германците се запасяват със злато: само за първите шест месеца на тази година те са купили над 90 тона злато, пише Дойче Веле.

Бензинът, нафтата, храната, наемът, посещението в кварталната кръчма - за германците всичко това става все по-скъпо. Официалната статистика показва, че животът в Германия видимо е поскъпнал. В сравнение с миналата година енергията е скочила с цели 12,6%, а храните са с 4,6% по-скъпи. Растат също наемите и цените на услугите.

Причини и последствия

Според Федералната статистическа служба през август инфлацията в страната е достигнала 3,9% - за повече от четвърт век това е най-високата инфлация в Германия. През далечната 1993 година беше измерена инфлация от 4,3%, но в момента някои наблюдатели очакват, че в края на годината ще бъде достигната критичната 5-процентова граница. Те обясняват ръста на инфлацията с няколко фактора - най-вече с пандемията, със скока на цените на енергоносителите и с временното снижаване на ДДС по време на пандемията с цел да се насърчи потреблението.

Високата инфлация подяжда както покупателната способност на хората, така и спестяванията им. За хиперинфлация обаче изобщо не може да се говори - хиперинфлация има тогава, когато цените растат с 50% месечно. Германия има много травматичен опит с хиперинфлацията през 20-те години на миналия век, когато икономиката рухна, хората масово обедняха, а това в крайна сметка доведе Хитлер на власт.

В световен мащаб инфлацията се дължи най-вече на пандемията, която тежко засегна икономиките по цял свят. Повечето специалисти твърдят, че с края на пандемията инфлацията ще се върне в нормалното си русло. „Ръстът на инфлацията ще бъде временно явление“, смята Кристине Фолк, главен икономист на държавната инвестиционна банка KfW.

Икономистите посочват, че инфлация от около 2% годишно е нормално явление, а опасността започва едва от стойности над 5%. Припомня се също, че инфлацията има и един положителен ефект за националната икономика: тя девалвира валутата и стимулира износа, защото експортните стоки поевтиняват. Освен това тя помага на кредитополучателите, понеже техният дълг на практика се свива.

Германците притежават над 9000 тона злато

Във времената на инфлация се свива обаче и стойността на спестяванията - и затова хората купуват злато. Само за първото полугодие на 2021 германците са накупили цели 90 тона злато - истински рекорд за последните 12 години. Германците тъй или иначе са европейски шампиони в купуването на злато: близо 60% от златото, което се купува в Европа, се пише по сметката на хората в Германия. В момента много граждани се опасяват, че милиардите, които емисионните банки и държавите наляха в борбата срещу пандемията, ще обезценят парите им - и затова инвестират в злато.

Междувременно германците са натрупали огромно златно богатство: в банковите си трезори и у дома те държат над 9000 тона злато - почти три пъти повече от германската емисионна банка Бундесбанк.

# 244
Купуването на злато не е инвестиция,а средство за съхраняване на богатство.

# 245
Има ли в темата активно стремящи се към FIRE или вече постигнали го?
Ще ми е приятно да споделят. Ние сме с такива планове, но още далеч от крайната цел. 🙂

# 246
И като споделят какво? Тяхната рецепта едва ли ще ти е полезна. А и в България не е прието човек да демонстрира такива работи, та се съмнявам. Подобно питане по-скоро ще бъде посрещнато като опит за финансово воайорство.

Купуването на злато не е инвестиция,а средство за съхраняване на богатство.

Златото и имотите може да не носят приходи, но балансират портфейла и дават някаква сигурност, което си е част от инвестиционната стратегия.

# 247
Аз не търся чужда рецепта, а съмишленици. Това е една от идеите на това човек да пише във форум. Приятно е да обменяш идеи и да си в контакт с други в подобна на твоята житейска ситуация или с подобни интереси. Затова има тема за вегетарианци, тема за любители на котки, за бебета родени през март 2021 и т.н.
А колкото до воайорството, това според мен, е една от основните причини за ниската финансова култура. Втълпено ни е, че е срамно и невъзпитано да се говори за пари. Само че, това е тема за инвестициите и вярвам, че хората в нея са с по-широк светоглед.
Никой на сила не карам да каже колко е събрал под дюшека за пенсия 😅

# 248
  • София
Да, а има и цели  форуми за инвеститори. Там ще имаш повече възможности да обменяш мисли със съмишленици.

# 249
А колкото до воайорството, това според мен, е една от основните причини за ниската финансова култура. Втълпено ни е, че е срамно и невъзпитано да се говори за пари. Само че, това е тема за инвестициите и вярвам, че хората в нея са с по-широк светоглед.
Никой на сила не карам да каже колко е събрал под дюшека за пенсия 😅

Невъзпитано е да се говори за личните пари, още повече да се разпитва за личния ти портфейл. А да се говори за пари по принцип никой не забранява. Що се отнася до финансовата култура, тя не се придобива с говорене.
Но това си е мое мнение, надявам се, че много други ще споделят за своите инвестиции.

# 250
  • София
Има ли в темата активно стремящи се към FIRE или вече постигнали го?
Ще ми е приятно да споделят. Ние сме с такива планове, но още далеч от крайната цел. 🙂

Аз се стремя към F.I., а R.E. не ме вдъхновява особено. За да илюстрирам какво искам да кажа и в какво вярвам, ще напиша цитат, който казват, че е на Стив Джобс.

"Животът не е състезание, в което наградата е да натрупаш твърде много пари, защото обикновено тази наградата се връчва посмъртно."Simple Smile

Последна редакция: пт, 10 сеп 2021, 17:49 от mariangeorgiev

# 251
Ще кажа и нещо практическо по темата, което прави нещата с трупането на пари малко по-оптимистични - има два вида намаляващи величини - едностранно намаляващи и двустранно намаляващи. Тоест при първата е все едно ядете кренвирша от едната страна, а при втората същият кренвирш се яде и от двете страни едновременно.  Трупането на пари за оттегляне от работа е от втория тип - от една страна ядете кренвирша увеличавайки парите, но от другата кренвиршът се смалява заради все по-малкото оставащи години живот. С други думи, ако искате да имате 50 000 лева годишно до края на дните си, на 30 години сте и смятате да живеете още 55 години ви трябват(условно казано) 2 750 000 лева. Но ако вече сте на 50 години и пак планирате да живеете до 85, вече ви остават само 35 години, респективно сумата се смалява на 1 750 000.

И една смешка, която публикувах и в друг форум. Обсъждахме подобни неща с половинката и той казва:
- Ми да вземем worst-case scenario, че ще живеем още 40 години... Grinning

# 252
  • София
F I не е равно на много пари.

R E почти съм го постигнала в личен план, но благодарение на мъжа ми, който е работохолик и не би се пенсионирал и на 100 години, доколкото го познавам. Но може и да ме изненада. Поне напоследък все повече се замисля за работа тип проект. Обича да се занимава със строително-инвестиционни дейности и (почти) не му тежи, както обичайно натежава работата.

Не разбираме от финансови инструменти, акции и т.н. Влагаме (когато можем) в недвижими имоти. Кога успешно, кога не толкова. Нелоша, макар и банална инвестиция. Надявам се, когато малката дъщеря навърши пълнолетие, да не се занимаваме с нищо поради необходимост от пари. А само защото ни е приятно.

# 253
mariangeorgiev, съгласна съм, че животът не е състезание по трупане на пари. Аз много малко се вълнувам от самите пари. Не съм лакома за много. Вълнувам се обаче, като/ако “съберем” сумата Х и не сме зависи от месечните си доходи от “нормална” работа, какво мога да правя с времето си. Слагам съберем в кавички, защото е ясно, че със събиране само не става.

Където живея, пенсионната възраст е 67г и се обсъжда отново покачване. И това няма да е последното, а едно от много. Не ми се чака за заплата до 80 🙂 А и не съм толкова безнадеждно влюбена в работата си.

Искам да играя с децата си повече, да чета повече книги, да работя в градината, да си говоря с мъжа ми и т.н. Искам да имам повече време за важните за мен неща. Парите не ме вълнуват силно. Аз мога и с много малко. Но не е това целта. Децата ни трябва да растат като нормални хора, а не като хипи аутсайдери.

Дали ше го наречеш FI, FIRE, живот от инвестиции, живот без работа 9-5, живот от пасивни доходи, няма значение.

# 254
  • София
mariangeorgiev, съгласна съм, че животът не е състезание по трупане на пари. Аз много малко се вълнувам от самите пари. Не съм лакома за много. Вълнувам се обаче, като/ако “съберем” сумата Х и не сме зависи от месечните си доходи от “нормална” работа, какво мога да правя с времето си. Слагам съберем в кавички, защото е ясно, че със събиране само не става.

Където живея, пенсионната възраст е 67г и се обсъжда отново покачване. И това няма да е последното, а едно от много. Не ми се чака за заплата до 80 🙂 А и не съм толкова безнадеждно влюбена в работата си.

Искам да играя с децата си повече, да чета повече книги, да работя в градината, да си говоря с мъжа ми и т.н. Искам да имам повече време за важните за мен неща. Парите не ме вълнуват силно. Аз мога и с много малко. Но не е това целта. Децата ни трябва да растат като нормални хора, а не като хипи аутсайдери.

Дали ше го наречеш FI, FIRE, живот от инвестиции, живот без работа 9-5, живот от пасивни доходи, няма значение.

Напълно съм съгласен. Исках да акцентирам, че в движението FIRE, се набляга на Retire Early и идеята е да спестяваме 60-80% от дохода си, за да можем да натрупаме фондове (пари), които да ни позволят горните неща, които и Вие сте изброили.

А докато стигнем до възрастта за RE, дали няма да ни се иска да живеем щастлив живот? Отговорът е очевиден. Затова написах цитатът на Стив Джобс. Моята професия и лично аз съм CFP (Certified Financial Planner) и се стремя да направим заедно с човека такова планиране на личните му финанси, че да има парите за щастлив живот през цялото си съществуване, а не само през времето на получаване на пасивни доходи (това е времето на пенсионирането).

Хубав ден! И се радвам, че все повече хора се замислят за важните неща в живота. И следва действие!:smile:

Общи условия

Активация на акаунт