Инвестиции - къде, как, какво?

• 69 447
  • 755
  •   1
Отговори
# 225
Ако беше купил койни вчера, докато си окайвал хората, сега щеше да си 20 процента нагоре...
Толкова за хората с категоричните прогнози за апокалипсис.

не знам какво ще стане утре, но  месец по-късно държите ли на тезата си Simple Smile ?
Биткойн и др. койни са си чист въздух, успех все пак - докато има луди да вярват, имате шанс да изкарате пари!

# 226
  • инфантилно и разглезено хлапе
Ако беше купил койни вчера, докато си окайвал хората, сега щеше да си 20 процента нагоре...
Толкова за хората с категоричните прогнози за апокалипсис.

не знам какво ще стане утре, но  месец по-късно държите ли на тезата си Simple Smile ?
Биткойн и др. койни са си чист въздух, успех все пак - докато има луди да вярват, имате шанс да изкарате пари!

"Чист въздух" е нещо, което криптосите определено не са.
По-скоро мога да ги определя един вид като "акции на предприятия" бълващи парникови газове и увеличаващи глобалното затопляне.
При "печатането на тези виртуални несъществуващи цифрички" се изразходват на вятъра огромни количества енергия, и се отделя в околната среда още по-огромно количество топлина и парникови газове...
Логически погледнато, криптовалутите ускоряват настъпването на края на човешката цивилизация.

Още преди бумът на криптосите, прогнозите са били, че световните запаси на планетата: от петрол ще стигнат за още около 50 години; от въглища ще стигнат за още около 100; от природен газ - за ~ 50 години.

According to research based on 2015 data, the current statement of when our reserves will be emptied is this:

Oil: 51 years
    Coal: 114 years
    Natural gas: 53 years

How many years of fossil fuels are left?

Криптосите още повече ускоряват темпа на изчерпването им...

Недостигът на изкопаеми горива изправя Европа пред тежка енергийна криза
Запасите от изкопаеми горива във водещи европейски икономики могат да задоволят вътрешното им потребление само за кратък период от време

Повечето европейски държави се изправят пред енергийна криза заради сериозен недостиг на изкопаеми горива, посочва се в доклад на Глобалния институт за устойчивост при Anglia Ruskin University, цитиран от CNBC.

Единственият изход за страните, сред които са и водещи икономики като Франция, Италия и Великобритания, е да внасят енергийни ресурси от държави като Русия, Норвегия и Катар, се посочва в доклада.

Особено остър е проблема в държавите от Централна Европа, посочва се още в документа.

Данните показват, че собствените запаси на Франция от нефт, газ и въглища покриват нуждите на страната за една година напред. В Италия резервите от газ и въглища биха стигнали за под една година, а от нефт – за около година.

Великобритания разполага с резерв от петрол за 5,2 години, от въглища – за 4,5 години, и от газ – за 3 години.
Още по темата
Сянката на газовата криза отново надвисва над Европа
Защо Европа не успява да постигне независимост от руския газ

В Германия резервите от нефт стигат за по-малко от година, от газ – за около две години, но пък страната е богата на въглища – резервите са достатъчни за 500 години на базата на данните за сегашното потребление.

България и Полша пък разполагат със запас от въглища за съответно 73 и 34 години.

# 227
  • München, Deutschland
BlueIce, много често съм съгласна с нещата, които пишеш, но според мен под "резерви/запас" в случая се разбира хеджинг, доста вероятно - физически такъв, а не наличните ресурси, пък това са много различни неща.

# 228
BlueIce, много често съм съгласна с нещата, които пишеш, но според мен под "резерви/запас" в случая се разбира хеджинг, доста вероятно - физически такъв, а не наличните ресурси, пък това са много различни неща.
И за колко време ще стигнат според теб?

Бай дъ уей, виждам в гугъл, че урана ще свърши след 80 години.

# 229
  • München, Deutschland
О, това ще кажат геолозите, аз не съм толкова навътре в материята, също и не мисля, че някой без образование в областта може да предвиди точно. Нашият живот със сигурност е покрит, де.

Приемам, разбира се, и други мнения.

# 230
Някой може ли да ми каже дали Trading 212 или etoro удържат данъци при продажба на акции (на печалба)?

Искам да си отворя сметка и знам само от приятели в Германия с TradeRepublic, че на тях им удържа автоматично данък (capital gains tax), който май е около 25% от печалбата. В България обаче нито са такива данъците, нито има някакъв добър български брокер, за който да съм чула, че да е адаптирано.

Защо не погледнеш и Интерактив брокер, също се ползват с добро име?
С Еторо за американски се плащат много високи данъци 🙄

Друг вариант, ако не си професионалист и нямаш време е чрез застраховка да инвестираш в etf. Там освен, че няма данък печалба, имаш данъчно облекчение.

# 231
  • София
Защо ЕТФ на индекс е с по-малка сензитивност към движенията на пазара/индекса от Индекс фонд на същия индекс? Нали при ЕТФ ликвидността е по-голяма, не трябва ли за този "бонус" да си плащаме (т.е. да имаме по-малка възвращаемост на ЕТФа сравнено с Индекс фонда в периоди, в който индексът, който и двата фонда копират, се повиши)?
Привет,chrissy,

Този пост ме смути. Аз не го разбрах, честно. Каква е разликата между ETF на фонда и Индекс фонд?

# 232
  • München, Deutschland
И аз не разбирам разсъжденията, трябва авторът на поста да си го обясни.

По начало въпросът доколко точно един ЕТФ копира съответен underlying индекс e интересен само дотолкова, доколкото да се направи разграничението за начина на репликация - дали е физическа, дали е със суоп контракти и такива неща. Ако говорим за фондове с физическа репликация, за мен поне е безсмислено вече сравнението за разликите м/у 2 фонда, следващи един и същи индекс - разбира се, че ще има разлики, донякъде те ще определят и разликата в комисиона/TER-а, но ако говорим за етфи, които купуваме за период от над 2-3 дни, то и най-малко сензитивните етфи вършат работа, защото дотогава общо взето са се изравнили всякакви разлики.

В повече детайли не навлизам, защото те касаят доста по-професионално ниво на трейдинг и тези хора няма да задават подобен тип въпроси. Wink

# 233
Четох статия която разглежда прогнозите за петрола.Е в началото на 20 век се е очаквало да свърши след 20 години.За фосилните горива прогнозите са доста относителни ,постоянно се откриват нови находища.Целта на това ,да се твърди ,че свършват е съвсем друга.

# 234
Замърсяват ужасно планетата, трябва да спрат да се използват, без значение свършват или не. Това, ако искаме планетата да оцелее. Алтернативни източници бол.

# 235
Уфф,аман от тия апокалиптични прогнози! На Земята нищо и няма,ама абсолютно нищо от това,че хората горят въглища например. Земята не се замърсява защото някой човек е хвърлил автомобилна гума в морето. Ако има някаква опасност от замърсяване,тя е за човека. Но тази опасност е нищожна. Хората сто години дишат бензинови пари и както виждаме нищо им няма. Даже продължителността на човешкият живот се увеличава.

# 236
Среброто много падна тия дни.Мисля да закупя малко.Доскоро имаше прогнози за 30,а сега е 23.

# 237
Не е много хубаво, че си вярвате, ама какво да се прави, всеки има право на мнение.
Не ми се водят безсмислени спорове.

Извинявам се за офтопика.

Уфф,аман от тия апокалиптични прогнози! На Земята нищо и няма,ама абсолютно нищо от това,че хората горят въглища например. Земята не се замърсява защото някой човек е хвърлил автомобилна гума в морето. Ако има някаква опасност от замърсяване,тя е за човека. Но тази опасност е нищожна. Хората сто години дишат бензинови пари и както виждаме нищо им няма. Даже продължителността на човешкият живот се увеличава.

# 238
Среброто е много евтино, за да вложиш прилична сума в сребро ти трябва количка с едно колело да си го отнесеш у дома.

А за замърсяването - на Земята нищо и няма така е. За мащабите на Земята нашето човешко съществуване е едно мигване на окото. Но замърсяването се натрупва и измененията в климата ще се отразят на много хора.

# 239
Уфф,аман от тия апокалиптични прогнози! На Земята нищо и няма,ама абсолютно нищо от това,че хората горят въглища например.
Точно тъй. На Земята абсолютно нищо и няма. Климатичните промени са фейк и конспирации на хора с празни глави.

Общи условия

Активация на акаунт