Мнения за Американски университет Благоевград

• 62 570
  • 516
  •   3
Отговори
# 315
dazel, а според вас къде щеше да е по-уместно да е ситуиран университетът?

това за многото еднакво мислещи хора на едно място не го разбрах, какво се има предвид?

# 316
За мен локацията е ок, нищо че ни е далеч. Градът е спокоен, студентите се придвижват за лекции пеша, чист въздух, често и времето е по-топло и слънчево. Възможност за допълнителна работа няма много, но то и време не им остава на децата от учене.  Аз лично, избягвах опцията за следване на детето ми в столицата по не една причини, но всеки сам си решава.

# 317
  • sofia
dazel, а според вас къде щеше да е по-уместно да е ситуиран университетът?

това за многото еднакво мислещи хора на едно място не го разбрах, какво се има предвид?
Сигурно очаква на пъпа на Пловдив, да им е удобно или пък да го бяха направили в центъра на София, по-престижно е. Но какво значение има, като студентите там по принцип  са под нивото на кандидатката. Не че има интерес към темата, но не може да се отпише.

# 318
А защо ли не са направили НБУ в центъра на София, а са го забили в Овча Купел?
И защо Бокони е в Милано, а не в Рим?
Кеймбридж и Оксфорд защо не са в Лондон, а Хайделберг - в Берлин?

# 319
За съжаление и аз и детето ми, не сме от Джумаята в Пловдив, а от София и страшно много се радвам, че университетът не е в София, далеч от Студентски град и "възможностите за студенти" , които предлага столицата.

# 320
  • Пловдив
Разбрах, каквото ме интересуваше. Благодаря на всички, които се включиха. Получих точно такива отговори, каквито очаквах. Оксфорд, Милано и т.н. са неадекватни примери.

# 321
Разбрах, каквото ме интересуваше. Благодаря на всички, които се включиха. Получих точно такива отговори, каквито очаквах. Оксфорд, Милано и т.н. са неадекватни примери.

Свят широк, различни мнения, напротив примерите за локацията на университетите е много адекватен. Само не разбрах  - детето ви не е харесало университета ( чудесно, ще си спестите едни пари),  локацията е ужасна, нищо не ви харесва, любопитно ми е защо казвате, че не можете да напуснете темата? Когато нещо не ме интересува, не търся информация, а още по-малко пък коментирам. Не се заяждам, интересна ми е гледната ви точка.

# 322
  • Пловдив
Защото като участник не мога да натисна камбанката и да престана да я следя. А като ми излизат публикации се зачитам и се замислям за разни абстрактни и странични теми. Добивам представа за родителите, чиито деца имат интерес да учат там, какво ги амбицира, какво очакват. Признавам, аз имах надежди да запиша дъщеря ми да учи там, но тя не пожела и всъщност повечето ми разсъждения са на база нейните разсъждения. Да кажем, че малко е скучно да се обсъждат само такси и стипендии. Когато АУ стигне възрастта и репутацията на Оксфорд и Милано, ще е адекватно.

# 323
доколкото ми е известно на мен, концепцията на повечето американски колежи/университети е да са край някой малък град, но с лесен достъп до голям такъв, така че тук това е спазено, има някакво уединение от шумотевиците и изкушенията на столицата, климатът е от по-добрите за България, кампусът е хем в града, хем не точно, Благоевград може и да не е най-интересното място, но и изобщо не е пълна скръб, досега не съм се и замисляла защо там, а не другаде, което отдавам на това, че реално не намирам недостатъци на местоположението, затова и се интересувам защо в очите на други това местоположение е "абсурдно", но очевидно май няма и да научим...

# 324
Не помня в коя тема някой беше питал как е нощният живот в града, защото отрочето не искало да скучае и да няма къде да иде на дискотека.
Признавам си, никога не ми е хрумвало да избирам университет спрямо нощния живот наоколо. Но хората имат различни интереси.

# 325
  • Пловдив
В повечето университети студентите от един определен момент, започват да работят. В голям град има такива възможности, което подпомага децата както финансово, така и кариерно. Което пък ги прави независими до известна степен, сблъскват се с опит различен от ежедневието в университета, имат различни контакти, различно мислене, различно самоопределяне. На мен ми беше изключително странно, че може да работиш нещо в АУ, но не получаваш реалти пари, а нещо, което можеш да похарчиш в самия университет. От такава гледна точка едно затворено общество, въпреки многото активности, в самия университет за мен е минус. Зълва ми отказа АУ преди повече от 10 години, започна кариера в банка, с 2-3 международни магистратури е, на висока позиция, с висока заплата и отчита като голям плюс това, че предпочете Пловдив пред Благоевград. Всъщност работи в София. Всеки си има някакви примери, които, разбира се, не са общовалидни. Специалностите не са традиционни за България, повече са ориентирани към кариерна реализация в САЩ. Казвам го от позицията на близко дете завършило университет в САЩ. В момента изобщо не е наясно какво ще прави тук. Дъщеря ми няма нощен живот в Пловдив и дори не и хрумва за това, та ще го търси в Благоевград.....🤣🤣🤣

# 326
Аз пък имам много познати, които не работят по специалността, която са завършили. Тук говорим за по-големите възможности, които ще имаш когато завършиш, защото получаваш европейска и американска диплома, а как ще се стече животът ти след това е божа работа.

# 327
  • Пловдив
Не дипломата, а правилтото ориентиране какво искаш да учиш и каква реализция ще получиш, трябва да е определящо когато даваш толкова много пари. Дали е оправдана такава сума, ако няма да работиш това, за което си отишъл там след като завършиш. Лично за мен, особено ако нямаш тези пари, трябва изключително внимателно да се обмисли. Още повече, като нямаш опции да работиш докато учиш.

# 328
абсолютно никакъв проблем не виждам да работят дистанционно, ако желаят, докато учат - все пак повечето учат за професии, при които един лаптоп и интернет са достатъчни, за да работят откъдето си пожелаят? докато синът ми беше студент, и той самият работеше така през някои месеци, негови колеги - също, дигиталният маркетинг пък примерно изобщо не изисква никакво физическо присъствие в офис, журналистиката също, програмирането, финансовите анализи.... е, няма как да работят всички като класически студенти в МакДоналдс, но през лятото пък упражняват доста физически труд в САЩ, и така... добиват опит всякакъв

от по-абстрактните теми на мен пък ми е интересно дали и какво евентуално би се променило в политиката на университета заради новата администрация в Щатите, която всячески се опитва да заличи симпатията у останалия свят спрямо ценности, които неминуемо свързвахме с Америка, като демокрация, равенства и разнообразие... на моменти се чудя дали с този пълен обрат няма в някакъв момент на някой гений из DOGE и другите глупотевини там да му хрумне, че традиционното американско liberal arts образование вече няма да има право да използва думичката liberal и ще станат някакви conservative arts Grinning

# 329
  • Пловдив
antea, тази тема умишлено не я засягам, поне не пряко. Ще нарушим правила с политизиране. Иначе и мен живо ме интересува, та косвено търся отговори, проверявайки нагласи...."хвана" ме. 🤣

Общи условия

Активация на акаунт