ОКТОМВРИЙЧЕТА 2020 - тема 2

• 24 510
  • 783
  •   1
Отговори
# 600
Ние сме само на кърма и режимът ни от месец 1 е заспива в 9,9:30ч и става да яде към 6,6:30ч. Яде по 140мл от шише по 5-6пъти на ден. След седмица ще започвам захранването.
Заспиването през деня ни стана много трудно. Явно я мъчат зъбите и е крива. В количката си спи и кротува, мисля от Април да я слагам вече в летния кош.
Взехме бънджи и се надявам да и хареса. Ортопедът каза, че от 6ти месец може да я слагаме по 20 мин.
Някой мами да слагат бебчетата на гърне? Понеже чета, че е добре да се започне по-рано с приучаването, макар и да е трудно.

# 601
Добре дошли, Ели, Мамси Simple Smile Ще ви включа в заглавната страница Simple Smile по молба на момичета за техните дечица, махнах всички имена на бебенца, достатъчно си се ориентираме кой какъв дзвер гледа 🤣 Мамси, ако искаш ми пусни дата на раждане на лс Simple Smile
За падането, още помня как големият падна "лазейки" назад. Бях укрепила всичко в посока напред. А той, в опити за някакво първично избутване, се движил назад 🤣 беше оставил зловеща диря от лиги. Така че сега слагам одеала и възглавници от всички страни.
Писна ми да чакам ММ да свали матрака, то колко да е сложно, та момата вече спи на средно положение в кошарата. Че вече дърпаше играчките на въртележката, което не е ок.
Другото ново при нас - почнахме захранване, 5++. Пюретата аз си ги правя. Давам не повече от 4-5 лъжички. Почна вече да се държи адекватно с храната и дори отваря уста като види лъжичка. На 6 месеца изсипвам варени парчета на таблата с надежда да потръгне ЗВБ. Напоръчала съм лигавници от Али Експрес, не че ще ме спасят от цапаница.
Кърмим се на около 3.5-4 часа. Нощните са около 22, 02 и 06 часа. За кърменето през нощта навивам часовник, тя не се буди по време на кърменето. Рано сутрин сама се буди, щом ме усети. Добре ми е така, защото ако я оставя да решава да има ли нощно или не, сутрин става мармалад, изцеждане, оправяне на голямото дете, рев и писъци от всички страни, не ми е ок. Освен това, така оправих количествата след последния цикъл-сдух, последван от стомашен вирус, заради което качи едвам 300 грама за четвърти месец. Сега мога да се похваля, че качи 300 за две седмици. Гладна ще стои, шише не ще 🤣
Деси, сега прочетох за гърнето. Ще дебна да взема на гърне урина за изследването на шести месец, но за приучване още няма да слагам. ЕБХ също няма да пробваме, че иска много държане на ръце, а не ми е силна част. Ще чакам повече съзнателност по въпроса, опитът ми показва, че бързо сменят схемата, и ако на 7-8 месеца седи и върши работа на гърне, на годинка може тотално да го откаже за неопределен период. Но аз съм просто мързелива

# 602
  • София
Нашият режим с храненето малко се промени последната седмица. Към 5:20-30 става за 180мл мляко, после към 8:30-9 пак 180мл, към 11:30-12 зеленчукови пюре, но засега изяжда 120-30гр, после след 30-40мин давам 60мл мляко, към 15:30 пак 180мл мляко и към 19:30 последно 180мл мляко.

За гърне иначе и аз съм се навила по-рано да почна да го уча. Особено сега ще се затопли времето и ще ходи по-голичък и мисля дали няма да е по-лесно.

# 603
Като започне да седи стабилно ще взема гърне, тъкмо ще се затопли времето и мисля, че ще е по-лесно така.

# 604
И аз така, като започне да седи, сега не може...пък, когато се научи на гърне, Божа работа
Pistachio, правих сега, за да проверим ХГБ. Бях писала, че това ми изтъкна като аргумент за захранване преди 6 месеца. Сега, когато е нормален, започвам на 6, но пък имаме уговорка да не се мотая много със захранването. За мен това е ок, щом е след 6. Моето дете е с наследствена предразположеност към алергии, затова настоявам за 6. Междудругото въобще не забеляза, че й взимат кръв. Аз се бях настроила за голям рев, съдейки по ваксините

# 605
  • Пловдив
Мисля от май месец да взема гърне и след събуждане да го оставям на него, след хранене и т.н., надявам се да свикне, че ще дойде момент, когато ще трябва да го запиша в ясла, че не ми се нрави идеята баба му да го гледа.

# 606
  • София
Аз вече огледах ясли Grinning Но да видим как ще се развият нещата. Не искам да стоя и 3тата година да го гледам, детегледачка е изключено да вземем. Ще имам натрупана отпуска, но има много време до тогава. Не мога сега да си вкарвам този стрес също. Grinning
Гърне и аз мисля като вече е по-стабилен в сядането и е топличко навън. Ще се въоръжа с търпение и това е.

# 607
Tinyfairy исках да те питам към какво има алергия твоето бебче?Как го установи.?Направили тест за алергия или само пкк и дкк?Моля те дай повече инфо, че и аз съм на тази тема .
Бебето ми е с атопичен дерматит - диагноза, поставена от дерматолог. (Педиатрите не се справят успешно с разпознаването на кожни проблеми.) Дължи се на ген, аз имам алергичен ринит, което е предпоставка за бебе с алергии- дори само една алергия, ако и бащата има вече отива 80% шансът за алергично бебе. Атопичният дерматит е кожната изява, но може да има много други алергии, понякога дори астма.
Не сме правили тестове, те са много неточни на такава възраст, но ако бяхме отишли на алерголог, 100% щеше да ни прати за тест. Засега освен АД няма други алергични реакции като кръв в акото или рефлукс на фонтан (тогава почти със сигурност се касае за хранителна алергия), затова не съм се засилила към гастроентеролог или алерголог. Но отлагам захранването до последно, на смесено хранене е, още не мога да преценя дали АД му се обостря от АМ или нещо, което съм яла. Май не е нито едно от двете. Факторите са много. Ще внимавам много при въвеждането на всяка една храна, ще си водя дневник.

# 608
tinyfairy, детето ми също е с АД. Четох че се обостря зимата заради сухия въздух и се постарах да вдигна влажността вкъщи до определен %, който ни е комфортен, също по-често мажа с омазняващо кремче, изписано от лекар. Забелязах доста голямо подобрение, но за съжаление е трудно да поддържам такива "аквариумни" условия и понякога влажността пада, та после трябва доста време докато пак му се пооправи кожата. А и като цяло АД изглежда си има фази на обостряне и утихване.

Доколкото знам при атопичната кожа защитаващия мазен слой върху кожата е нарушен и затова целта е кожата да се поддържа хидратирана, омазнена и по този начин защитена от бактерии и пр.

# 609
Уф, много е неприятен този АД. Моя приятелка се бореше с него и изпробва хиляди мазила по бебето си и накрая май от само себе си се оправи.
Аз за гърне не съм мислила, но щом започне да сяда стабилно ще му купя, за да го уча от по-рано.
Вие къде слагате бебетата си през деня вкъщи? Диванът вече не е опция и мисля да вземем сгъваема кошара, която да ползва за игра, а защо не и понякога за сън. Така ще мога спокойно да го оставям за малко, ако ми се наложи да отида до другата стая. Ако някои от вас ползват ще се радвам да ми дадете насоки каква да избера, защото идея си нямам на колко нива да е, да има ли дупка през, която да влиза и излиза и т. н
И друго питане - откъде пазарувате зеленчуците за захранването? Търсите ли био ферми или купувате от големи вериги?

# 610
Деси, според мен вземи кошара само на едно ниво. Първо, че са по-евтини, и второ - като стане по-подвижно бебето не можеш да го оставяш на горното ниво така или иначе.
На нас ни дадоха едно като ограда, става си като детски кът и мисля с него да пробваме.

# 611
Ако не държиш да спи в кошарата, има такива специално за игра. Не съм ползвала такава, но изглеждат по-големи.

# 612
Денем е предимно на спалнята. Или на столчето за хранене. Сгъваемата кошара, която мислех да е дневния кът, я побърква, и не изкарва дълго вътре. Като играем с големия, я оставям на неговото легло, има преграда срещу падане. И последния трик - шезлонга. Когато на спи, се налага да я разнообразявам на половин час.
С големия ползвахме кошара за игра, но не беше наша и я върнахме. Хич не я обичаше и не ми се рискува с покупка. На моя приятелка детето чак заспиваше в кошара сред играчките и много завиждах 🤣
Зеленчуци варя каквито ядем и ние, но ги кисна час-два. Картофи и тиква имам малко домашни. Бих купила и нещо био, ако съм убедена, че наистина е такова. Така че, следя Simple Smile
Споделяйте за гърнето. Поне идва лято, по-малко или никакви дрехи, и за храненето идеално 😅 това постоянно преобличане ме побърква, и тези оранжеви неща по дрехите, бррр.. с какво вадите петната?

# 613
  • София
Зеленчуци взимам от магазина. Ако има био щанд гледам да е от него. Тиква и ябълки имаме домашни. Иначе ги слагам във вода за 15-20мин преди да ги готвя.

За петната съм взела сапунът на ДМ за петна. Запирам веднага и после в пералнята с Тео бебе. Изпират се. Случвало се е да забравя да запера и да засъхне. 2-3 дрехи му съсипах така.

А през деня все още стои на дивана в гнездото или на пода на гимнастиката. Сега му взехме от онези пъзели килимчета, но още не сме ги пробвали.

# 614
Аз още се чудя между стандартните пъзели и нашумялите напоследък двулицеви килимчета. Взимат ги от Алиекспрес, ама аз искам от по-плътните 1см, не 0.5см , а в Али ще ме одрусат с такси и ще излезе по-скъпо от тук... Тия дето са 0.5см май стоят намачкано и не знам как може да се оправи.
Скрит текст:
Скрит текст:

Последна редакция: сб, 13 мар 2021, 11:52 от tinyfairy

Общи условия

Активация на акаунт