За секциото с любов ♡

• 261 070
  • 6 015
  •   2
Отговори
# 6 000
При мен беше много тежка операцията и възстановяването. Такива зверски болки на никого не пожелавам. Едвам можех да се завъртя в леглото. Постоянно ставах да се раздвижам, но болките всеки път почти до припадък....бях с много стегнати конци на всичкото отгоре. Имах лед и пясък няколко торби. След това по няколко пъти на ден ме натискаха по корема все едно съм в стая за изтезания. Изобщо....кошмарни спомени. Имам няколко гинекологични операции/не секцио/, но такова нещо не ми се беше случвало. Момичето при мен беше по същия начин, каза че при предишното секцио не е имала такива болки. Не спираха да ѝ се карат да става, буквално виехме от болка. Режещата болка вляво продължи около месец и малко след раждането. Голяма роля за възстановяването има и опериращият.

Последна редакция: пт, 23 яну 2026, 16:38 от Kactus

# 6 001
  • София
При второто матката контрахирала по-силно и уж се свивала по-бързо. И мен вторият път ме боля повече.

# 6 002
В Щерев 2021г имах и торба, и ме натискаха. Но други момичета примерно нямаха торба, зависи от случая. Най-много ме болеше вдигането (не слагането) на торбата и натискането, причерняваше ми направо. За раздвижването съм писала и преди - и мен ме боля много първото ставане, едвам издържах, исках да си легна пак, но не ми позволиха.
Дългосрочно най-много ме боляха гръбнака, явно от упойката, и ребрата от дясно - не можех да се извъртя на страни, не можех да се набера на тази страна, не можех да си поема по-силно въздух дори. За месец-месец и половина отминаха и тези болки.
Профенид при мен не действа въобще (и след други гинекологични операции съм слагала), въпреки че ми даваха в болницата, даже за вкъщи ми дадоха 2 свещички.

# 6 003
LieToMe, в коя болница си раждала с избор на акушерка?

При тези истории как сте се справили с кърменето, като не звучи да сте можели да се цедите през първия ден предвид премеждията?

# 6 004
Semira, в реанимация така или иначе не можеш да си носиш помпата, в Щерев и бебето не даваха. Аз бях правила среща с консултант по кърмене предварително и препоръките бяха още в реанимация да почна да цедя на ръка на всеки 2/3 часа, по 2-3 минути на гърда. След това вече ако може бебето на поискаване, или помпа на 2/3 часа отново.
Моето раждане беше тежко не само физически, а и психически, но въпреки шока успях да спазвам препоръките донякъде. В реанимация няколко пъти стимулирах гърдите на ръка за малко, като ме преместиха в стая почнах да цедя (заради несъвместим с кърмене АБ нямаше как да слагам бебето на гърда) и 48-50 и няколко часа след секциото имах общо към 40мл кърма от двете гърди. Но акушерките ми се скараха, че съм щяла да си докарам хиперлактация и за съжаление, тъй като не знаех къде се намирам, ги послушах. Това в комбинация с целия стрес даде отражение върху количеството и независимо какво правих, а аз направих много, не стигнах до ексклузивно кърмене.

Така че на база моя опит и препоръките от консултанта по кърмене съветвам това - стимулация на ръка още в реанимация, а след това бебе (най-добре) или помпа на макс 3ч.

# 6 005
Не слагах свещички, защото не ми понасят, започват ми спазми и разстройство, за това си оставих абоката и ми слагаха венозно при нужда.
Но иначе профенид, то го няма вече, ами волтарен мисля е сега.

# 6 006
Да, профенид вече няма. Иначе и при мен не действа особено.

2402, благодаря! В доста подобна ситуация ще съм - МД, там също без бебе и помпа 24ч. в реанимация. Също съм планирала консултация преди раждането да ме насочат как да закрепя положението с кърменето въпреки закъснението. Не съм решила и дали да съм на етажа, в който носят бебето само през деня или този, на който и през нощта е при теб. Ако не е при мен ще се цедя ако мога. За ръчна помпа сякаш се говори в началото. Не знам при такива болки дали ще мога да се справям ако е постоянно при мен.

# 6 007
Semirra, аз съм раждала по-отдавна в МД, но моят съвет е ако се чувстваш добре, бебето да си е при теб постоянно. Там е пълно с бебета и родилки, доста е натоварено. Лично съм виждала "зарязани" колички с бебета по коридора, по някое време някоя сестра започва да се чуди кое е това бебе и защо е там. В стаите с бебета често си ревяха мъничетата и не им обръщаха кой знае какво внимание. То се пада една сестра за няколко бебета, та няма и как. А и за кърмене - най-лесно е ако бебето постоянно пробва, така все ще тръгне и ще стане. С помпата си е временно решение, и боли доста.
Аз първия ден не съм имала кърма, така че не ми се вижда като изпуснат за кърмене на бебето.
В Майчин дом строго се наблюдават бебетата в Неонатология, които са недоносени или в кувьозчета, с някакви проблеми. На етажа на здравите е пълна лудница и май най-добре да си е всяко с майка си.

# 6 008
Аз бях на отворени врати декември и ми се стори доста чил. Може би е бил такъв ден просто. По всички етажи ни разходиха. Даже по-скоро ми се стори, че трудно ще намеря акушерка ако ми се наложи, хаха, малко беше призрачно. Иначе видяхме и бебчетата в стаята за бебета, само един малък ревльо имаше.
Благодаря за съветите, извинявам се, че отклоних малко темата! Simple Smile
Може би още един леко по-тематичен въпрос, колко дни преди термин ви планираха секцио? Мен чак 36-7 седмица иска да ме прегледа докторът там (той не проследява), а мислех, че 10тина дни преди термин се планира. Моят върви с 2 седмици напред, въпреки че е точен термина, защото е инвитро.

# 6 009
  • София
Моето секцио беше спешно на термин и не мога да кажа, но на приятелки ги планират 10-14 дни преди термин. АГ ми е казал, че иска да има навършени 37 седмици.
Миналият път раждах във Вита и не съм доволна, сега ми предстои живот и здраве второ секцио и ще е в друга болница.
С първото кърмата ми тръгна на третия ден вечерта. Стимулирах с помпа преди това, но просто нямаше нищо. Малкото пи АМ от течащи бутилки три дни и след това си сучеше нормално и беше изцяло на кърма почти година. Не е задължително винаги да има проблем.
За болките и мен ме е страх. Раздвижването и възстановяването ми бяха кошмарни, въпреки че гледах постоянно да се движа.

# 6 010
Аз отидох в 32г.с. при лекаря, който исках да ме оперира, защото знаех, че ще съм секцио. Обсъдихме термин, при мен бебето отговаряше за една дата(датата беше същата и като термин по проследена овулация), но по картон ме водиха по последен цикъл, което беше 5-6 дни по-късно. Спряхме се на датата, която беше 2дни преди термин по овулация/7 дни преди термин по цикъл.
Причината за секциото позволяваше толкова късна дата и беше с цел да го донося максимално възможно, а в случай на по-рано започване на раждането имах уговорка с лекаря веднага да му звънна и че до 15мин ще е в болницата независимо от часа. (запознах се с жена, която реално така са й изтекли водите 3 седмици преди датата и му е звъннала в 1 вечерта - веднага е тръгнал за болницата). При мен в деня на плановия прием, който е предния преди операцията, ми падна тапата, започнаха му и контракции малко по-късно, та се оказа, че плановата дата е била оптималната и така или иначе съм щяла да родя същия ден, или най-късно следващия според лекаря.
Секциото беше в 39+5г.с. според овулация и размери на бебето и 39+0г.с. спрямо последен цикъл, но все пак лекарят ми беше казал, че оптимално предпочитат планово да е до около 2 седмици преди термина, но в случая там където раждах имат планови операции само понеделник, сряда и петък и ми каза възможните дати, а бяха покрай 24май - 1 от датите беше изцяло запълнена, другият им ден за операции беше 26май, което беше почивен и нямаха да оперират освен по спешност, та другите възможни бяха по-ранни дати, та се съгласихме на компромисния максимално късен ден. Става въпрос за АГ Варна.

# 6 011
Аз бях на отворени врати декември и ми се стори доста чил. Може би е бил такъв ден просто. По всички етажи ни разходиха. Даже по-скоро ми се стори, че трудно ще намеря акушерка ако ми се наложи, хаха, малко беше призрачно. Иначе видяхме и бебчетата в стаята за бебета, само един малък ревльо имаше.
Благодаря за съветите, извинявам се, че отклоних малко темата! Simple Smile
Може би още един леко по-тематичен въпрос, колко дни преди термин ви планираха секцио? Мен чак 36-7 седмица иска да ме прегледа докторът там (той не проследява), а мислех, че 10тина дни преди термин се планира. Моят върви с 2 седмици напред, въпреки че е точен термина, защото е инвитро.
Мисля, че началото на август ми даде един прозорец, в който да си избера дата (термина ми беше за 23.08). Преди това го питах питах, той все рано е. Мен не ме бъркаше, ама близки все питах нямате ли дата😃 то и като имахме все тая, тя бързаше да излиза три дни преди датата😅 характер от ден 0 дори.

# 6 012
  • Бургас
Моят термин беше на 07.01.26. Секциото трябваше да е след 20.12, така и не стигнахме до избор на дата. Влязох за задържане на бебето в болница на 27.11 и ни изписаха чак на 18.12, а бебчо се роди на 08.12, месец преди термина.

На мен никакви тежести, нито лед са ми слагали. Само натискане още час след секциото започнаха и сигурно над 5 пъти идваха за това. Като накрая единия лекар ми се развика, защото беше много груб в натискането и си присвих краката. За мен не е нормално това да се крещи по този начин на родилка и то след спешно секцио, което въобще не беше планирано за толкова рано и въобще не се знаеше как е бебето. Дори не можах да го видя, директно го грабнаха да го интубират. Но освен този лекар, други забележки нямам. Не знам колко е ок да казвам името му, но към неговите пациентки се държи добре, към останалите е доста груб

Последна редакция: пт, 23 яну 2026, 15:11 от Simpliicity_

# 6 013
Аз и двата пъти избирах и се кахърих за дати и накрая ни едно дете не изчака до плановото си секцио. Grin
Каката - 3 седмици преди термин, близнаците - 34та г.с. Та, в крайна сметка сами си избраха датите.

# 6 014
На мен ми дадоха свещички волтарен, супер добре ми подействаха

Общи условия

Активация на акаунт