За секциото с любов ♡

• 259 908
  • 5 982
  •   3
Отговори
# 5 970
Малка корекция на това - не е важен толкова размера на истмоцелето, а дебелината на миометриума над него. Може да е 4мм и дебелината отгоре да е 2мм, което е проблем при следваща бременност. Може и да 6мм, ама отгоре да има поне 5мм дебелина, което е по-ок.

# 5 971
  • Sofia
Малка корекция на това - не е важен толкова размера на истмоцелето, а дебелината на еднометриума над него. Може да е 4мм и дебелината отгоре да е 2мм, което е проблем при следваща бременност. Може и да 6мм, ама отгоре да има поне 5мм дебелина, което е по-ок.
Това с дебелината на ендометриума не важи ли за всеки цикатрикс (независимо дали има истмoцеле или не) newsm78 ?
На мен ми следяха цикатрикса и дебелината му, и когато все още нямах истмоцеле.

# 5 972
Важи. Ама едно е да започнеш бременност с дебелина 7мм, друго е да започнеш с 2мм заради истмоцеле. Пак от дебелината на миометриума се определя и дали е нужна лапароскопска или хистероскопска корекция.

Като цяло препоръките, които съм срещала са планува ли се следваща бременност да се коригира. На практика нито у нас, нито в чужбина тази препоръка се спазва и има маса случаи на вторичен стерилитет заради него.

# 5 973
  • Sofia
Лошото обаче е, че една операция (независимо какъв начин е избран) не ти гарантира изобщо корекция.
Предполагам, че именно затова не се спазват тези препоръки, ами пристъпват към действия, само ако не може да се постигне бременност.

Последна редакция: ср, 17 дек 2025, 01:07 от Brin de muguet

# 5 974
И аз имам истмоцеле, още след първото раждане. От тогава винаги след цикъл ми зацапва до 14-15 ден, може и повече. За щастие не ми попречи да забременея още няколко пъти. Не са ми казвали размери, но с последната бременност доста изкъсо следяхме дебелината на цикатрикса. Към края вече ми казаха, че се оформя доста голям дефект и няма да се изненадам сега да е с по-големи размери.
Родих август тази година. Въпреки, че кърмя на втория месец имах един цикъл, но оскъден. Повече не ми дойде, но получавах от време не време зацапване. Последни ми зацапа на около 40-тия ден от въпросния цикъл.
Повече бременности не планирам, така че нямам намерение да пристъпвам към корекция. Ако не се лъжа няма какво да ми навреди, освен че е малко досадно това непрекъснато прицапване.

# 5 975
Имам питане за след секцио. Родих 04.11.2025, до преди седмица нямах никакви проблеми освен че мястото на операцията е изтръпнало. От няколко дена усещам нещо като боцкане в корема, под пъпа, също така като натисна там и има лека болка. Корема все още не се е прибрал и за това искам да започна да тренирам, но се притеснявам това да не е симптом за нещо. Ще посетя и лекар за консултация, но на преглед преди нова година, нямаше никакви проблеми.

# 5 976
Усещането по самия белег мисля, че е нормално, аз понякога нямам усещания, понякога ме сърби и чеша, но не усещам облекчение, понеже е притъпено, понякога ММ ако ме докосне неволно подскачам, но не винаги са тези усещания😬 и някъде до към третия месец, след първия започна, имах като болки в ингвиналните гънки при повече време на крак, преумора, упражнения. Изчакай, не си давай зор, все пак е коремна операция. 5 месеца след секциото съм и мога да кажа, че нещата са по-добре.
Аз започнах тренировки йогалатес на третия месец, усещах придърпване в корема и някои неща не ги правех, знаех си границата. Постепенно силата ми се възвръщаше, дискомфорта намалява. Провери за диастаза, ако имаш, някои коремни упражнения са противопоказни.

# 5 977
  • София
И за мен е нормално да имаш някакви усещания. Виж се за диастаза преди да правиш каквито и да е упражненкя и се консултирай с лекаря дали е добре сега да почваш.

# 5 978
Моя корем от кърменето за 2 седмици се прибра напълно, но около самата рана е леко подуто и всякаш изтръпнало.
Ако кашлям или кихна силно , в крайщата на раната се усеща дърпане и лека болка

Иначе ми казаха даизчакам 2 месеца за спорт, секс и тн

# 5 979
2 месеца за спорт след коремна операция не е достатъчно, особено ако говорим за кардио. Сега ако е нещо леко за след раждане, може

Последна редакция: ср, 14 яну 2026, 23:58 от Zimk02

# 5 980
Аз мисля да започна с йога/пилатес просто за тонус.

При мен също има едно “изтръпване” все още.

# 5 981
  • София
Нормално е да имаш усещания, много малко време е минало, тъкани зарастват.
Според мен ако нямаш някакви силни болки и много обилно кървене със съсиреци - няма повод за тревоги.

За истмоцелето, аз пак имам.
След първото имах, забременях бързо и лесно, не ми е правило проблеми със забременяването, нито с износването.Докторът накрая мереше какво е положението и не е имало проблем, дори ми предложи да пробваме нормално на един от последните прегледи ,когато обсъждахме раждането (отказах) .
Сега пак имам истмоцеле, явно е въпрос на тъкани.И двете операции са ми правени при различни лекари, в различни болници.

# 5 982
  • Sofia
Аз изтръпване имах поне 6 месеца след операцията.

Общи условия

Активация на акаунт