Ако ви кажат, че носите увреден плод, ще го махнете ли?

• 18 885
  • 306
  •   1
Отговори
# 165
Реза,естествено,никой не твърди че да гледаш дете с недъг,особенно ако става въпрос за тежък,е нещо с което би се нагърбил всеки от нас.Човек има различно ниво на издръжливост и не всеки би успял да бъде пълноценен родител на такова дете.Има силни хора,има и по-лабилни,не упреквам хората които мислят по начин раличен от моя,все пак се касае за Техния живот,не за моя,така че решават само те.Не могат всички да бъдат като мен и да очаквам от другите да могат да понесат неща,които самата аз съм понесла с огромна трудност. Tired

# 166
  • Кори Селести
все пак се касае за Техния живот,не за моя,така че решават само те.Не могат всички да бъдат като мен и да очаквам от другите да могат да понесат неща,които самата аз съм понесла с огромна трудност. Tired

Именно.
Затова наред с разказите колко неточна е амниоцентезата трябва да има и такива които да дават представа какво означава поемането на подобен риск.

..Разкази не липсват, стига да иска да ги прочете човек.
Има цял форум за това.

# 167
  • София
Отговорих с първата опция.

Ако все пак ми се роди дете с недъг, дори и да мога да го гледам аз самата, когато мен ме няма вече, кой ще се грижи за него после?
Искам детето ми да бъде щастлив и пълноценен индивид... с едно такова дете това ще е трудно постижимо.  

Сега малко се поуплаших от тези си думи, дано всичко е наред с бебенцето ми като се роди...
Не съм правила амниоцентеза, а само БХС.

# 168
Не мога да кажа... Това е едно сложно решение, по което не може "принципно" да си разсъждавам. Никой не е готов за такова решение, докато не му с е случи.
Ако махна здраво бебе, никога няма да разбера, че е било здраво. А ако го оставя, може да съжалявам - и за него, и за себе си, и за всички около нас... Понеже ще знам, че съм имала избор  Confused
Много зависи от увреждането, степен и шансове за живот. И ако мога, с цялата си воля, сила и търпение, да постигна това, да стане пълноценен и щастлив човек, ще го родя - ако имам вяра в себе си...
Иначе кой ще се грижи за него, като умра - а за здавото ми дете кой ще се грижи?! Няма ли да тръгне по лош път?! Те тези въпроси са безкрайни...

И права е Реза, нека оставим това абстрактно "право на щастие" за всяка душа, и заченатото бебе е душа и т.н. Нека просто майката, вземайки решение да знае за какво става въпрос - какво ще й коства и едното, и другото решение, защото суха от водата няма да излезе...

# 169
Много е трудно да се отговори на така зададен въпрос. Естествено всички искаме да имаме здрави деца и правим каквото мислим, че е най-доброто, но в крайна сметка децата ни не винаги са това което ние сме очаквали и сме се надявали. Аз живея в САЩ и не спирам да се възхищавам от това, как се възприемат всички хора, независимо колко са различни. На децата ми даже не им прави впечатление, ходят в същите училища с деца с ДЦП, Даун, дефицит на внимание и т.н. Самите училища са приспособени, както всичко останало.

Често чета, че майките, чиито деца са се родили с някакво увреждане в България, са убеждавани от лекари, социални работници, даже и от роднини и приятели да се откажат от тях и да ги оставят в дом. Защо? За кой това е добре - за родителите, които страдат, за децата, които страдат, за обществото, което по този начин си затваря очите? Та даже от икономическа гледна точка - не би ли било по-добре средствата, които се дават в домовете (и които съм сигурна не стигат, а дали се използват рационално?) да се дадат на родителите, да се изгради система чрез която да се помага на тези родители, с различни ресурси, да гледат децата си, да ги интегрират по възможно най-добрия начин? В крайна сметка опира до нагласата на обществото да приеме човешкия живот във всичките му форми, но когато самите лекари нямат тази готовност, то тогава мога само да си представя колко е трудна борбата на родителите.

Много ме впечатли това, което са написали Миленавита и Вики и Мама (а дечицата са ви прекрасни!!! Heart Eyes). Не е ли време обществото у нас да започне разговор на тази тема, защо се опитваме да си затваряме очите, чукаме на дърво на нас да не ни се случи и тем подобни? Защото в крайна сметка всички на този свят имаме право да сме щастливи и пълноценни, всеки по свой си начин, но трябва обществото все пак да изгради съответната нагласа. Аз поне така мисля.

Когато взимаш такова решение, не знаеш какво губиш. 

..  нас още ни е страх.Иска ми се да отговоря на всяка от вас като гледам какви ги пишете-че страдат ,че околните не ги приемат ,че ,че ,че.......,но това също не е вярно ,ще кажа и защо ,защото тези деца имат приятели ,ако случат на добри родители дори са щастливи,а пък и дали околните ще ги приемат зависи изцяло от нас-отдавна родените.

bouquet  bouquet  bouquet

# 170
Ужас, сега и аз ще оспамя темата-това което прочетох за амнио-то ми настръхна всичко и това че в медицината нямало нищо ново за 200 години!!!! Аз съм правила три пъти амнио и на всеки минал по пътя му е ясно че амнио не се прави току така има поне 3-4 неща които навеждат на амнио. Относно резултатите от амнио-то-аз съм че са 100% вярни за това за което е предвидено това изследване и ще държа и поддържам всеки които иска да махне бебето след това. И тук университетската болница е пълна с професори но има наи ниско ниво и рейтинг и аз няма да ида там за нищо на света-ще ида там където е наи-доброто. За 15 години в болницата в която аз си правих амнио има само един случаи на спонтанен аборт и те са знаели и предупредили жената че може да стане. Какво значи отрицателни, положителни-всички тестове имат числа, искам да видя българското светило след съвета да не ги слушам и да не правя тези глупости-после тои ли щеше да ражда мъртво дете в 8-ми месец или да гледа дете със силна форма на спина бифида! Хора моля ви недеите дава мнения без да сте минали и попрочели нещо, а и недоразбрали. Нека не говорим наизуст и за медицината-баба ми преди 200 години е гледана на 3Д видеозон, който е разработен преди 50 години като военна разработка и от 20 се изпозва и още милиони неща! Никои не говори за операция на перде съществувала преди 3000 години.... Аиде и без сръдни защото ако не сте били там да ви кажат и покажат как бебето е болно и нему е затворен гръбначния стълб и се вижда как ръчичките и краченцата са му огънати особено-последното нещо от което ще си мислите е дали амнио-то е неточно или ще абортирате-просто е смешно! Следващата бременност ще трябва пак да изживеете 16 седмици ужас докато излезе резултата и на бегом отивате за амнио и никои не може да ви спре! особено еи такива мнения че става чудо и резултатите са грешни-как живееш със себе си оставашите 24 седмици??????д а разчитам че е грешка???????

# 171
Най-вероятно ДА, защото ако се роди увредено ще страда и то, и аз

# 172
  • София
Дано на никой не се налага да взема такова решение, но отговора ми е ДА.

# 173
  • София
Като гледам масовия отговор е ДА.Аз си правих доста изследвания през първата бременност-всички бяха добри.Вътрешното ми чувство обаче беше,че нещо не е наред.Никога няма да забравя как една вечер,бях още бременна,казах на мъжа ми-каквото и да му е на детето в дом няма да го оставя.Може да звучи странно,но усещах,че нещо не е наред.Родих си детето-проблеми колкото искаш.Всички ме съветваха да я оставя в дом,с изключение на мъжа ми.Не я оставих,вярвах и вярвам в чудеса.И моето чудо е вече на пет годинки,е,още си имаме проблеми,но усилено работим за разрешаването им.И съм убедена ,че детето ми е не по-малко щастливо от другите деца,Вие не можете да знаете колко е щастливо едно дете с аутизъм,или с Даун...те си имат техен свят и са щастливи в него.

# 174
  • София-Лагера
ДА.

# 175
Simple Smile Ще цитирам един професор - генетик.
"Ние сме в зората на тази наука"...
Айде и аз да допринеса за спама в тази тема.
 Rolling Eyes
Голяма загадка ми е тази наука - генетиката. Човешкият геном беше разчетен преди няколко години, пък по нищо не си личи - от практическа гледна точка, като контактуваш със светилата на българската генетика...

# 176
Боже -опази ни!
Дано никога не ни се налага да правим такъв избор.
Дълго се чудих какво да гласувам и избрах-Да,но само ако е до 4 месец.После вече си е живо убииство,независимо от това,че плода е с увреждане.Причината да кажа Да е,че не искам да виждам страданията на едно малко невинно човешко същество.Няма да мога да понеса празнотата в погледите му.ООООООООООО,не, разтроихте ме с тая тема ooooh!

# 177
  • София
Не мога да преценя.
Всеки ден се убеждавам,че ако не си преминал през нещо,не можеш да си представиш какво представлява то.
Така,че не мога да преценя как бих се чувствала,какви ще бъдат разсъжденията ми в такъв период!

...И моето чудо е вече на пет годинки,е,още си имаме проблеми,но усилено работим за разрешаването им.И съм убедена ,че детето ми е не по-малко щастливо от другите деца,Вие не можете да знаете колко е щастливо едно дете с аутизъм,или с Даун...те си имат техен свят и са щастливи в него.

Hug
Пожелавам ти още повече сили и късмет!
Нямаш представа колко кураж ми вдъхна твоят постинг!
Много здраве и радост на цялото ти семейство!

# 178
Да.

отговорих и преди на темата. ДА.     Ако отговорността е моя за това дете ДААААААААААААа!
     Стига да имам време и сили да му спестя животът в Нашата държава.
прости ми Бохе.!!!
Да.
За втори път.

# 179
  • Торонто
Ужас, сега и аз ще оспамя темата-това което прочетох за амнио-то ми настръхна всичко и това че в медицината нямало нищо ново за 200 години!!!! Аз съм правила три пъти амнио и на всеки минал по пътя му е ясно че амнио не се прави току така има поне 3-4 неща които навеждат на амнио. Относно резултатите от амнио-то-аз съм че са 100% вярни за това за което е предвидено това изследване и ще държа и поддържам всеки които иска да махне бебето след това. И тук университетската болница е пълна с професори но има наи ниско ниво и рейтинг и аз няма да ида там за нищо на света-ще ида там където е наи-доброто. За 15 години в болницата в която аз си правих амнио има само един случаи на спонтанен аборт и те са знаели и предупредили жената че може да стане. Какво значи отрицателни, положителни-всички тестове имат числа, искам да видя българското светило след съвета да не ги слушам и да не правя тези глупости-после тои ли щеше да ражда мъртво дете в 8-ми месец или да гледа дете със силна форма на спина бифида! Хора моля ви недеите дава мнения без да сте минали и попрочели нещо, а и недоразбрали. Нека не говорим наизуст и за медицината-баба ми преди 200 години е гледана на 3Д видеозон, който е разработен преди 50 години като военна разработка и от 20 се изпозва и още милиони неща! Никои не говори за операция на перде съществувала преди 3000 години.... Аиде и без сръдни защото ако не сте били там да ви кажат и покажат как бебето е болно и нему е затворен гръбначния стълб и се вижда как ръчичките и краченцата са му огънати особено-последното нещо от което ще си мислите е дали амнио-то е неточно или ще абортирате-просто е смешно! Следващата бременност ще трябва пак да изживеете 16 седмици ужас докато излезе резултата и на бегом отивате за амнио и никои не може да ви спре! особено еи такива мнения че става чудо и резултатите са грешни-как живееш със себе си оставашите 24 седмици??????д а разчитам че е грешка???????
Добре, че го написа това, четях постинга на amymommy и останах потресена! Само на мен ли ми се струва, че има абсурдни неща вътре?
Amymommy, в този форум има момичета на които им  предстои амниоцинтеза - как може да кажеш, че рискът от аборт е 20%? Къде го прочете това, кой ти го каза? Имаш ли идея, че ако беше толкова никой нямаше да прави амнио, що за изследване би било такова, което ще убива 20% от бебетата? Та ти един гугъл да пуснеш ще видиш, че риска е 0,2% и то теоретичен. В ВМИ - Пловдив например, което уж не може да се мери в София има направен само един спонтанен аборт от 1987 г. насам, тоест откак въобще се прави амнио там и този аборт е на увреден плод. Или пък че теста греши. Теста претендира само за хромозомни заболявания и затова много други просто не ги открива, но това е друго.

Общи условия

Активация на акаунт