За бързи КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

• 28 238
  • 734
  •   1
Отговори
# 435
desitoo, на 200г бисквити поне 100г масло за блата, може и 120г масло, и като ги омесиш притисни много добре с лъжица да се сплеска и натъпче.

polly, комбинирай с бита сметана, може да добавиш и разтопен бял шоколад (без друга захар в сместа), или плод разбит на пюре.

# 436
  • София
200гр. бисквити смлени в блендер смесени с 80 гр. разтопено масло. Може би е малко това е масло не знам

Ако са маслени бисквитите е добре.

# 437
  • Sofia
Коя комбинация с маскарпоне бихте ми препоръчали?
Млечна сметана+маскарпоне
Млечна сметана + заквасена сметана+ маскарпоне
Млечна сметана+карамелена сгущенка+маскарпоне
Или друго предложение?
Всички комбинации са добри, зависи за какво ти трябва, бих заложила на последната, ако е за торта.
+1. И в крайна сметка - въпрос на вкус.  
Маскарпонето и за мен е много вкусно... което отново показва - всеки с вкуса си. Simple Smile

Планувам утре да направя чийскейк, но фурната ми се скапа и ще е без печене на блата. Правих го веднъж без печене, блата буквално ми се ронеше. Искам да избегна този момент с роненето, въпросът ми е какво да добавя?
Когато ти  се е ронил е бил 200г бисквити и 80г масло, така ли?  Защото според мен  това количество масло е множко, но става за количеството бисквити (правила съм блат с 250г бисквити и 60г масло... и винаги маслото ми е по-малко от половината на количеството бисквити).  Доста е кофти, ако се прекали с маслото, защото после е трудно да се отчупи... трябва да стои извън хладилника, за да се отпуска, което пък не е добре за горния слой.

# 438
  • In transit
Ефибуш, за крем за торта, плодова....захар ще добавя, да, стига да подскажете кой крем е по-по-най 😄
Марчева, малко ми е маскарпонето - 250гр....няма да стане само с него.
Ако го комбинираш със сметана и кондензирано мляко според мен няма нужда от още захар.
Тази торта е с такъв крем. Ако искаш да стане една идея по-лек крем, добави една опаковка рикота.

# 439
  • Шумен
Благодаря за препоръките Simple Smile

# 440
  • Русе
Скрит текст:
Планувам утре да направя чийскейк, но фурната ми се скапа и ще е без печене на блата. Правих го веднъж без печене, блата буквално ми се ронеше. Искам да избегна този момент с роненето, въпросът ми е какво да добавя?

https://ipeychev9.blogspot.com/2015/05/blog-post_2.html

# 441
ооо, маскарпоне...мога така да си ям, адски ми е вкусно.
иначе въпрос на вкус. аз за торта правя маскарпоне, заквасена сметана, кондензирано мляко и по желание бял шоколад/масло. но пак казвам - въпрос на вкус. класическата комбинация маскарпоне и разбита сметана на мен не ми е любима, но хората си припадат.

# 442
Момичета, за първи път ще имам фритюрник Grinning Малък- 0.900 олио и порция 600 гр. Моля, кажете ми, след всяко ползване ли се изхвърля олиото? Вредно ли е, ако се ползва втори път? Още, как да направя картофките хрупкави, не бланширани, а пресни?

# 443
Момичета, за първи път ще имам фритюрник Grinning Малък- 0.900 олио и порция 600 гр. Моля, кажете ми, след всяко ползване ли се изхвърля олиото? Вредно ли е, ако се ползва втори път? Още, как да направя картофките хрупкави, не бланширани, а пресни?

Ами ,не претендирам ,че е правилно ,но горе-долу един път седмично го сменяме.Това ,при положение ,че сме пържили само картофки в мазнината .За да са хрупкави си зависи и от сорта ,пресните няма как да станат.Но иначе равномерно нарязани ,измити и подсушени на кухненска кърпа .На по-малки порции ,че да не се слепват.Така пържим ние картофките и стават супер,фритюрника ни обаче е от големите ,незнам дали има значение.

# 444
След колко ползвания сменяте олиото?

# 445
Ако се пържат всеки ден само картофки- след около седмица.
Ако се пържат картофки, тиквички и кюфтета, може и всеки път.

# 446
Благодаря. Това, понеже прочетох, че повторното нагряване на олио е нежелателно.

# 447
За картофките- оставете ги малко във вода, отцедете и бланширайте/леко да си сменят цвета/.
Извадете ги, отцедете и ги пуснете пак за пържене.

# 448
  • София
Ефибуш, за крем за торта, плодова....захар ще добавя, да, стига да подскажете кой крем е по-по-най 😄
Марчева, малко ми е маскарпонето - 250гр....няма да стане само с него.
Ще стане с 250 маскарпоне, нали ще добавиш и разбита на снят сметана....

# 449
  • Велико Търново
Имам много ябълки... Вече изкуфяват на терасата. Какво да ги направя, дайте предложения, моля Simple Smile
Мислех си за нарязани на кубчета с пандишпанови трохи отгоре и да ги изпека на фурна, но нещо се разколебавам заради липсата на сладолед вкъщи с които да комбинирам при сервиране. За някоя интересна и изпитана ябълкова " запеканка" да се сещате?
П. С. Не искам кекс, само аз го ям и накрая ставам кръгла Sad

Общи условия

Активация на акаунт