За бързи КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

• 28 377
  • 734
  •   1
Отговори
# 225
По-назад в темата беше задаван същия въпрос.
Благодаря.
Колко по- назад , защото нищо не откривам.
Преди да попитам търсих с търсачка . От първа до последна страница в тази тема не откривам нищо подобно . Може и да пропускам , ще се радвам някой да ме насочи . Благодаря.

Последна редакция: пн, 01 фев 2021, 16:35 от Саня Богомилова 680181

# 226
  • In transit
Саня, първото е маслено леко сладко тесто като за маслен пай, кростата, от този род. Слагаш го в тавичка и пълниш с крем или с нарязани ябълки.
Ето ти две предложения: Пай с шоколадов пудинг  и Ябълков пай с крем

Другото тесто не съм го ползвала и не мога да помогна.

# 227
Саня, първото е маслено леко сладко тесто като за маслен пай, кростата, от този род. Слагаш го в тавичка и пълниш с крем или с нарязани ябълки.
Ето ти две предложения: Пай с шоколадов пудинг  и Ябълков пай с крем

Другото тесто не съм го ползвала и не мога да помогна.
Благодаря от сърце .

Аз очаквах да е маслено тесто / но пише , че е с мая / . Нужно ли е като пека да слагам отгоре бобени зърна и т.н. Или става само с надупчване.
И дали е подходящо за Банофи пай или Кезекухен

# 228
  • Sofia
Това на преден план, с мая, явно е обикновено тесто/хлебно - за пици например, не му трябват тежести и дупчене, те са за маслено тесто.   Какъв му е състава?

# 229
  • София
Благодаря.
Преди да попитам търсих с търсачка . От първа до последна страница в тази тема не откривам нищо подобно . Може и да пропускам , ще се радвам някой да ме насочи . Благодаря.

В предишната тема се коментира. Първото е за пайове и тартове, а второто за различни кифлички и пирожки с плънка, които след това се пекат.

# 230
Това на преден план, с мая, явно е обикновено тесто/хлебно - за пици например, не му трябват тежести и дупчене, те са за маслено тесто.   Какъв му е състава?
   Прясно тесто,навито върху хартия за печене .
 Пшенично брашно ,вода , палмова мазнина / както винаги / , набухватели : дифосвати,натриеви карбонати , царевично брашно , рапично масло ,яйчен меланж / от кокоши яйца от подово отглеждане/ , мая,1,6 етилов алкохол ,декстроза , трапезна сол, пшеничен белтък,киселини :лимонена киселина, натриев аскорбат.
Не мисля да е обикновено тесто за пици и т.н.

Благодаря.

В предишната тема се коментира. Първото е за пайове и тартове, а второто за различни кифлички и пирожки с плънка, които след това се пекат.
Назад в темата и в предишната тема са две съвсем различни неща.
Играх си да чета цялата тази тема . Не винаги човек има време да чете всичко . Търсачката в сайта не е твърде ефективна

# 231
  • Sofia
Това на преден план, с мая, явно е обикновено тесто/хлебно - за пици например, не му трябват тежести и дупчене, те са за маслено тесто.   Какъв му е състава?
 Пшенично брашно ,вода , палмова мазнина / както винаги / , набухватели : дифосвати,натриеви карбонати , царевично брашно , рапично масло ,яйчен меланж / от кокоши яйца от подово отглеждане/ , мая,1,6 етилов алкохол ,декстроза , трапезна сол, пшеничен белтък,киселини :лимонена киселина, натриев аскорбат.
Саня, то зависи колко е мазнината (кофти, че не пишат) - ако е повече ще е маслено (то е с масло наполовина на брашното), но смятам, че не е и си е обикновено маяно тесто с яйца.
Ето тесто за питка, пак има мазнина, но е малко.
15г свежа мая
300мл прясно мляко
5 с.л. кисело мляко  
3 яйца (един жълтък или малко белтък за намазване!)
4с.л. олио
2с.л. захар
1с.л. сол
брашно

# 232
Това на преден план, с мая, явно е обикновено тесто/хлебно - за пици например, не му трябват тежести и дупчене, те са за маслено тесто.   Какъв му е състава?
Саня, то зависи колко е мазнината (кофти, че не пишат) - ако е повече ще е маслено (то с масло наполовина на брашното), но смятам, че не е и си е обикновено маяно тесто с яйца.
Ето тесто за питка, пак има мазнина, но е малко.
15г свежа мая
300мл прясно мляко
5 с.л. кисело мляко  
3 яйца (един жълтък или малко белтък за намазване!)
4с.л. олио
2с.л. захар
1с.л. сол
брашно
Благодаря.
Аз имам една форма за пай или тарт с падащо дъно и мислех нещо да направя в нея .

# 233
  • София

Благодаря.

Назад в темата и в предишната тема са две съвсем различни неща.
Играх си да чета цялата тази тема . Не винаги човек има време да чете всичко . Търсачката в сайта не е твърде ефективна

Извинявай, че си направих труда да ти отговоря! Виждам, че така или иначе, след толкова отговори, пак не си разбрала нищо.

# 234
[qu
[/quote]

Извинявай, че си направих труда да ти отговоря! Виждам, че така или иначе, след толкова отговори, пак не си разбрала нищо.
[/quote]
И какво точно не съм разбрала .
Благодаря за изчерпателните отговори .

# 235
  • In transit
Саня, малко се надува при печене масленото тесто. Ако го ползваш за рецепта с готов крем е хубаво да му сложиш боб при печене за десетина минути. После го махни и доизпечи до златисто. Може да надупчиш тестото с вилица на повече места за да не се надига много, вместо да слагаш боб. За ябълковия пай не е нужно да се пече предварително, направо с крема и ябълките.

# 236
  • София
Искам да направя пълнени чушки с булгур. Булгурът трябва ли предварително да се накисне и колко време?

# 237
Саня, малко се надува при печене масленото тесто. Ако го ползваш за рецепта с готов крем е хубаво да му сложиш боб при печене за десетина минути. После го махни и доизпечи до златисто. Може да надупчиш тестото с вилица на повече места за да не се надига много, вместо да слагаш боб. За ябълковия пай не е нужно да се пече предварително, направо с крема и ябълките.
    Благодаря . Чудя се дали ,ако го направя с банан и шоколад ще се получи - дали на сурова основа или да запека и после банан и парчета шоколад

Искам да направя пълнени чушки с булгур. Булгурът трябва ли предварително да се накисне и колко време?
Булгурът се сварява бързо . Той е минал веднъж един вид термична обработка - пропарване . Тоест няма нужда.

# 238
  • In transit
Саня, ако върху суровата основа слагаш влажен продукт (плодове или крем) натроши 2-3 бисквити на дъното върху тестото. Може и галета да сложиш. Те ще оберат влагата и така тестото ще се запече равномерно отдолу.

# 239
Да кисне се булгур - вода 1:1. Обикновено го слагам вечерта преди да готвя, предполагам може и по- малко време, докато набъбне.

Общи условия

Активация на акаунт