В момента чета ... 68

• 44 458
  • 741
  •   1
Отговори
# 555
В моите очи историята беше малко или много отворена:

Скрит текст:
Майката по мое мнение беше абсолютно увредена от собствената си майка, което в комбинация със следродилната депресия я правеше неадекватна в реакциите ѝ към детето. Оставяше го с часове да плаче и пищи, а в по-късен етап започна да му приписва действия и поведение, които изобщо не са типични за дете на такава възраст. Склонна съм да вярвам, че някои хора се раждат по-склонни към насилие от други, но в конкретния случай майката открито демонизираше дете на година и половина, което за мен беше знак, че всъщност психиката ѝ играе номера. Съгласна съм, че децата могат да бъдат големи манипулатори, но наистина не вярвам, че от толкова ранна възраст. Епизодът с нарязването на дрехите на мен ми приличаше на вик за помощ от страна на дете, което никога не е усещало истинска привързаност от страна на майка си и не знае как да изрази разочарованието си. В крайна сметка и Блайд изостави дъщеря си, както бяха постъпили нейната майка и баба ѝ.

# 556
Елмайра, а как да възприема историята на "Баба изпраща поздрави........"?
Не е алегория като "Старецът и морето", поне не се чете като такава.
Храненето на хрътка с шоколад също не намирам за алегорично. Децата ми се възмутиха от дън душа. Много обичат животни.

Не се засягам, нито обиждам.
Виждам как хората си затварят очите за грозното и патологичното, и си измислят интерпретации, които ги устройват.
Може и това да е цели Бакман- едни виждат патология веднага, а други избират да я игнорират.

Разбира се, на края на книгата ще видим какво ще се случи. Дали хрътката е "заслужавала" да я отровят? Или собственикът "заслужава" да му отровят/евтанизират животното?
Дали детето разбра какво прави?
Бабата би искала да е на мястото на хрътката? Психологичен трансфер?

Каква е алегорията на незатварянето на тоалетната?

Историята е разказана от дете, и човек трябва да се досети какво се случва. Детето храни куче с шоколад. Парче, след парче, след парче....кое дете не знае, че шоколадът е токсичен за кучета?

# 557
GrGrGr,
Скрит текст:
Съществуваше намек още в началото, когато Блайд имаше помощничка за бебето, че не само тя усеща нещо. Веднъж предавайки го на майката, бавачката спомена, че има нещо притеснително и странно в очите на новороденото...

За мен слабо място беше и реакцията на момчето в детската градина, което се прости с косата си и после тишина и покой. Доста скарано с реалността...

# 558
Райна и Елмайра,
Много добре казано и от двете по повод Бакман. Но трябва нагласа да се четат неговите книги. Аз например не обичам и не чета фентъзи. Опитвала съм се, но не е моето. Не отричам качествата на този жанр, но така и не успях да си наложа да дочета някоя.

# 559
Благодаря ви за днешното спойлване, много ми беше полезно. Премахвам и Бабата и ... Майката, че и Перфектната такава. Също както "изгоряха" преди - "Синеокомомче" и "Стая", да имаше кой да ме бутне и за тях, че да не се мъча. Само за Кевин съм още на кантар.

# 560
Evencee, не отписвай Бабата.
Не е чак толкова спойлер което написах, полагат се интересни основи, и си струва.
Напреднах, и правя паралели с една от най-любимите ми книги.
Няма да коментирам повече, за да не спойлирам истински. Виждам вече  накъде бие Бакман, ще напиша няколко реда в подходяща тема после.

Стана ми интересно за майката без истинкти, отбелязвам за после.

# 561
evencee, няма да се разберем с теб. Не видях никъде плювни по адрес на Мюсо, а само няколко не особено ласкави коментари по адрес на част от творчеството му. Факт е, че исках да му бия шута още след първата книга, която прочетох от него, но също така вече чета шеста негова. Да, чета го на големи почивки, но си има причина за това.
Фредрик Бакман не е и моят автор, но аз го очаквах. "Брит Мари беше тук" е една от малкото зарязани книги, към които не искам да се връщам изобщо. Стилът на автора ме дразнеше през цялото време и не можах да издържа още 200 и кусур страници в същия дух.

# 562
Не отписвай "Стая"!!!! Четох като излезе, беше ми влязла много под кожата, дар слово и интересна призма - през погледа на детето!

Последна редакция: пт, 05 мар 2021, 21:36 от alen mak

# 563
  • Чукарландия
"Стая" е един от романите, който никога няма да забравя! Плакала съм, докато го четях...
А как ме сърбяха ръцете да отворя спойлерите ви, но устисках - искам да прочета "Мракът в сърцето ми". И "Моя мрачна Ванеса" също ми е в списъка.
Изгълтах "Библиотеката на Въглен връх", за мен е по-скоро четиво за тийнейджъри. Оценка не съм поставила, защото това не е моят жанр.
Започвам "Хана сама в къщи" - Карин Гехардсен. Обичам скандинавска литература (и кино). 🤗

Последна редакция: пт, 05 мар 2021, 21:06 от BBeLLa

# 564
"Стая" е един от романите, който никога няма да забравя! Плакала съм, докато го четях...
А как ме сърбяха ръцете да отворя спойлерите ви, но устисках - искам да прочета "Мракът в сърцето ми". И "Моя мрачна Ванеса" също ми е в списъка.
Изгълтах "Библиотеката на Въглен връх", за мен е по-скоро четиво за тийнейджъри. Оценка не съм поставила, защото това не е моят жанр.
Започвам "Хана сама в къщи" - Карин Гехардсен. Обичам скандинавска литература (и кино). 🤗
Хана я поръчах вчера от Озон, ще ми е интересно за отзиви 😊

# 565
  • Пловдив
Бакман не и моят автор. За "Бабата..." съм със същите чувства като Dez. Няколко човека вече ми казват да й дам шанс, но имам предостатъчно книги, които чакат ред, че да се връщам по няколко пъти на тази.
Мъжът ми пък страшно харесва всичките му книги. Аз успях да прочета цялата само "Ние срещу всички".

# 566
Дез, ще изчакам крайното ти мнение за Бабата.
Балкай, бий му шута, аз отварям вратата. Grinning При мен си е винаги добре дошъл, но и аз го чета с големи паузи. Даже имам още две висящи. Само ласкателства да виждам, че се обиждам.
Ален мак, "Стая" я отписах още съвсем в началото. Аз чета какви ли не бруталности, обаче като майка на малко дете хич не ми се чете за психясали и увредени такива. Всякакви депресивни драми и сиклити не ми понасят. Много ме подразни книгата, обаче пък преди няколко месеца гледах филма оттук-оттам и ми хареса.
Бела, да има скрит текст ми е като да има скрити бонбонки. Четох по диагонал де, в случай че случайно ми се прииска да прочета книгата някога.

# 567
evencee, не са психясали! Много фино, кротичко върви разказът - пак казвам - през погледа на детето. Точно като майка ми беше ценно - гледната точка, а отделно историята е изпипана. Струва си.
Колкото до скандинавците - интересни са ми, но защо предимно в криминалния жанр като че ли се изявяват (хич не го тача).

Последна редакция: пт, 05 мар 2021, 21:41 от alen mak

# 568
  • Mediterraneo
Аз също не останах очарована от Стая, не успях да остана безмълвна, както много други читатели са споделяли. Мен нито сюжетът ме изненада, нито развитието. Героите и те.
Може би детският език, на който претендира че е писана книгата, ме дразнеше през цялото време и не ми даде удобството на четене. Не знам какво толкова го харесват всички и защо е толкова възхваляван( езикът); мен определено ме дразнеше, някак насила написано ми идваше всичко.
Единственото, което ме плени, е връзката, създадена между майка и син.

# 569
Точно - и връзката!

Общи условия

Активация на акаунт