В момента чета ... 68

• 44 438
  • 741
  •   1
Отговори
# 600
Аз пък мисля,че тук често обсъждаме и класика,всеки споделя различни жанрове и автори и т.н....не страдам обаче,че се обсъжда повече съвременна литература,защото съм убедена,че всички пишешти тук са чели много класическа литература на даден етап или продължават..също така в днешно време ще се оформят също съвременни класици,които утре ще се третират като такива в учебните програми,затова е хубаво да не се пропускат,а тук е най-вероятно да разбера за тях.Така @Кръв от къртица” вече се изучава в няколко училища в Америка,наред със световни класици,ако не беше този форум,нямаше и да знам.

# 601
Който не е чел навремето, чете сега. Защо не сте си чели списъците от у-ще, м?
Вече не посягам към класика, както и нищо историческо. Не ми харесват вече монотонни книги. "Модерните" автори са ми по-интересни.

# 602
Следя темата от няколко месеца. Прави ми впечатление, че никой не споделя, че чете класика.Понятието класика употребявам малко разширено.  Споделят се мнения за съвременни и "модерни" автори.  Интересно ми е защо.

Аз лично изчетох тонове класика през годините на следването ми, от старогръцка, през руска, до българска. Наситих се, беше ми дошло до гуша. Защо да се насилвам да чета нещо, което не ме влече?! Талев, например, мога да го препрочитам всяка година, или нещо на Достоевски. Но живея в други времена, вълнуват ме други неща, обогатявам се с всяка прочетена книга, пък нека не е класика.
И какво, ако не си чел класика, не си читател?! Интересно схващане.

Някъде да намеквам дори, че който не чете класика не е читател? Зададох обикновен въпрос. Моля не ми приписвайте схващания, които нямам. Нито претендирам, че съм супер интелектуална, защото не споменавам какво чета обикновено, нито смятам някого за неграмотен.
Да съм по темата-в момента чета Юси Адлер Улсен-"Жертва 2117". За съжаление съм чела само първите 4 от поредицата,а тази е, мисля, осма и някои неща в отношението на главните герои ми се губи.

# 603
И аз не мисля, че "тук" сме ограничили - само нови, без класика. Както и че класиката е "монотонна". Както и че трявба да се нападаме - нещо толкова типично напоследък за повечето интернет обсъждания.

# 604
Я да попитам - какво ще рече това, че "Шестото покварено дете" започва от половината на "И пета ще умре"? По-принцип не обичам да чета една след друга от поредиците и винаги си оставям поне една книга разстояние, че много наситено ми идва и в един момент чак ми втръсва. Но пък сега се ядосвам, че не си спомням някои неща от дневника от първата и май ще се наложи да се върна да си преговоря.

# 605
  • София
Я да попитам - какво ще рече това, че "Шестото покварено дете" започва от половината на "И пета ще умре"?
Нищо подобно не забелязах аз. Също четох частите с пауза между тях и дори и да имаше нещо позабравено, беше достатъчно добре обяснено в следващата част.
Скрит текст:
Да не би да имат предвид, че се разказва за детството на някои от героите?

# 606
Обичам да чета класика, но може би го имаше момента с пренасищането покрай училището и университета и имах жажда за съвременна литература. Над този въпрос и аз съм мислила в интерес на истината.
При мен се получи и някакъв обратен ефект от учебното четене - покрай всички анализи, имах някакъв страх, че сама няма да разбера всичко от една класика, ако я чета за удоволствие. Нали знаете - символика, послания, все неща, които изискват известна подготовка. Знам, че е глупаво, но го имаше и това. Smile

Сега покрай ситуацията съм планирала "Чумата" на Камю, интересно ще ми е да видя темата през неговите очи.

# 607
  • София
Започнах "Синът на управителя на сиропиталището", съвсем в началото съм но инфорамцията за живота и изобщо системата в Северна Корея ме шокира. Като цяло ми е интересна темата и тези дни хванах поредица по Нешънъл Джиографик за режима и ми беше много интересна. Ако някой има впечатления от книгата ще ми е интересно да сподели, или изобщо интересни книги на тази тематика.

# 608
  • Mostly in my mind
Честно да си призная хич не обичах задължителните списъци от училище. Blush Затова пък изчетох почти цялата поредица на Труд "Класиката на 20в" на младини.

# 609
Следя темата от няколко месеца. Прави ми впечатление, че никой не споделя, че чете класика.Понятието класика употребявам малко разширено.  Споделят се мнения за съвременни и "модерни" автори.  Интересно ми е защо.

Пиша в темата едва от няколко страници, но за себе си мога да кажа, че след многократно превъртане на любимите класики имам нужда от отражение на съвременното общество. Обичам красива, поетична проза, ритъм на изреченията, символизъм, и т.н., и т.н.
Стайнбек, Ремарк, Балзак, и  Моъм ми бяха любими в гимназията, редом със Вонегът и Кинг.  Пратчет открих като първокурсничка, и от тогава ми е любим също.
Тери Пратчет например е спряган за Джонатан Суифт на 20век (Суифт може да му диша прахта според мен) виртуозна политическа сатира, гениален хумор, но и много, много повече.

Към много от класиките съм се връщала през годините, виждам ги с други очи. За някои мога да напиша есе от раз.Satisfied
Заради това сега съм "разглезена" от качествена литература, нямам търпение с нови автори, и се дразня, че Бакман не е Голдинг.

# 610
  • Чукарландия
Прилежно си изчитах всичко от задължителните списъци, даже в плюс🤣, толкова много класика съм изчела през ученическите и студентските години, та и аз съм се преситила. В момента чета основно съвременна проза. Поезия - по-рядко.

# 611
Нямах търпение да дойде лятото и да дадат списъка за четене. И ми оставаше време да си добавям от библиотеката доволно количество след това.
Ивето, не знам какво са имали предвид, но поне две потребителки писаха, че трябвало да се четат една след друга, защото както написах третата започвала от средата на втората, или нещо такова.

# 612
  • София
Ивето, не знам какво са имали предвид, но поне две потребителки писаха, че трябвало да се четат една след друга, защото както написах третата започвала от средата на втората, или нещо такова.
Напълно съм съгласна за хронологичния ред. Просто не е нужно да се изчете на един дъх поредицата. Може да се забрави някой детайл при пауза от няколко месеца, но общата история си идва на мястото с четенето.
Аз винаги редувам жанрове и автори, за да не ми омръзнат. В момента съм в очакване на една поръчка от намалението на Сиела и затова дочитам започнати и недовършени. Боря "Пещерата на идеите", но май ще остане в недовършените, колкото и да харесвам Сомоса.

# 613
Dez,
Абсолютно съгласна съм с теб. Нещо, което си чел на 18 години, с други очи и ум го четеш на 48, например.

# 614
Започнах "Синът на управителя на сиропиталището", съвсем в началото съм но инфорамцията за живота и изобщо системата в Северна Корея ме шокира. Като цяло ми е интересна темата и тези дни хванах поредица по Нешънъл Джиографик за режима и ми беше много интересна. Ако някой има впечатления от книгата ще ми е интересно да сподели, или изобщо интересни книги на тази тематика.

Може би тази:
https://www.amazon.com/Red-Scarf-Girl-Cultural-Revolution-ebook/dp/B003ZSHUPM
Не е Северна Корея, но комунизъм. За мен разстройваща, твърде много си спомнях за детството ми. Травматизиращо, ужасно за мен, но колегите американци и англичани бяха в луд възторг (книжен клуб, не избрах аз книгата)

W, така е. Добре че прочетох Зорба късно, нямаше да го оценя може би.
Но още тогава мразех Керуак, и сега няма да го одобря. Джоузеф Хелър обичах. Хм, да взема пак да го прочета...

Общи условия

Активация на акаунт