В момента чета ... 68

• 44 441
  • 741
  •   1
Отговори
# 585
  • София
Принудена от едночасовото спиране на тока при нас тази вечер реших да дочета "Островът" на Виктория Хислъп, защото ми отвисява започнат от месеци на киндъла. Ами имало е защо да зарежа тази книга. Не знам дали заслугата е на автора или и преводачите са допринесли, но книгата е зле. Поредната човешка трагедия поднесена по некадърен начин.
Харесването е субективно, но през страница има невярна информация показваща липсата на представа за описваните място, епоха и традиции. Като започнем от традиционния критски "бавен танц пентоЦали", който нито е бавен, нито е с Ц та стигнем до празника на св. Константин и Елена, които са съпруг и съпруга Frowning Може да я дочета само при следващо спиране на тока.

# 586
  • Русе
Започнах ,, Страст за живот" от Алеона Де Кама. Първа книга, която чета от автора. Харесва ми лека, непринудена нищо специално. Причислявам я към психологията и книгите за самопомощ.

# 587
Следя темата от няколко месеца. Прави ми впечатление, че никой не споделя, че чете класика.Понятието класика употребявам малко разширено.  Споделят се мнения за съвременни и "модерни" автори.  Интересно ми е защо.

# 588
  • Варна
Следя темата от няколко месеца. Прави ми впечатление, че никой не споделя, че чете класика.Понятието класика употребявам малко разширено.  Споделят се мнения за съвременни и "модерни" автори.  Интересно ми е защо.

Смятам, че това е чудесно.
За класиците се е говорило, говори се и ще продължава да се говори. Дори и да не сте изчели всичко що е класика, със сигурност сте запознати поне частично с автор и сюжет. Винаги може да се посегне към тях.
Ако не се говори за новите книги, смятам, че много от хубавите попадения ще бъдат подминати, тъй като не всеки има възможност непрекъснато да следи пазара. Именно защото разнообразието е голямо.
А и в крайна сметка..вероятно няма еднозначен отговор на въпроса ви. Какво значи "защо". Всеки чете според това какво го вълнува.

# 589
  • София
W, вие какво имате предвид под класика?
Аз лично съм се преситила на руска и соц класика през ученическите ми години, когато нямаше такъв богат избор като сега. Предпочитам автори от 20-ти и 21-ви век, защото засегнатите теми и проблеми са ми по-близки.

# 590
Казах, че понятието класика приемам малко разширено. Например-Стайнбек, Ремарк, Съмърсет Моам,Толстой, Мопасан, Казандзакис. Малко разбъркано и не хронологично.
Не е достатъчно, мисля, да сме чули какво се говори за тези автори и произведения. Не отричам съвременните автори, напротив. Интересно ми беше, дали никой не чете вече по-стари автори.

Последна редакция: нд, 07 мар 2021, 10:30 от W

# 591
Казах, че понятието класика приемам малко разширено. Например-Стакнбек, Ремарк, Съмърсет Моам,Толстой, Мопасан, Казандзакис. Малко разбъркано и не хронологично.
Не е достатъчно, мисля, да сме чули какво се говори за тези автори и произведения. Не отричам съвременните автори, напротив. Интересно ми беше, дали никой не чете вече по-стари автори.
Ами чели сме ги (и ще ги четем:)).  Имам няколко на Ремарк, които ме чакат, една на Стайнбек. На Моъм последно миналото лято четох "Острието на бръснача", не лоша, но други негови са ме омайвали много повече (Души в окови, Цветният воал). Новите книги не изключват старите. Предполагам сме се "хвърлили" повече към първите заради прекрасното изобилие на пазара от тях и честите промоции. Аз лично имам вълнуващи ме в момента теми, които си обяснявам чрез новите книги, но ще се върна към класиката задължително. Смятам, че някои нови също са класика - да речем една "Пътят на промените", Дона Тарт и др. Нека и другите да кажат, интересна тема повдигаш!

# 592
"Пътят на промените" е издаден 1961 год. Класика си е.
Признавам си, че не съм я чела. Ще поправя пропуска си. Blush

# 593
Наскоро прочетох "Примката на призрака" на Хенри Джеймс, която се води класически готически роман. Не е за всеки обаче, първата половина се чете трудно или поне аз не бях в подходящо състояние на духа тогава, но втората ми хареса значително повече и в този аспект си заслужава. Наскоро излезе "Загадката на имението Клумбър" на Артър Конан Дойл и мисля да си я закупя от сайта за Българска книга зад граница, но ще почака известно време преди да бъде прочетена, защото ще предозирам с готическата атмосфера или поне такива асоциации ми навява корицата на книгата.

# 594
Казах, че понятието класика приемам малко разширено. Например-Стайнбек, Ремарк, Съмърсет Моам,Толстой, Мопасан, Казандзакис. Малко разбъркано и не хронологично.
Аз съм от поколението на детство без Интернет и на 11-12г.вече започнах класиката за възрастни.  Артър Конан Дойл,  Агата Кристи, Мопасан,  Драйзер, Арчибалд Кронин  (Замъкът на шапкаря) са четени още в училище. Както и  Димитър Талев - един от любимите, образът на Султана в "Железният светилник" е незабравим. Елин Пелин, Йордан Йовков също невероятни. Джек Лондон (Мартин Идън два пъти я четох), Ремарк (до него стигнах на 20+), . И много други разбира се.
С малки деца и работа нямах време за това удоволствие, сега с достъп до много различни автори и много информация и препоръки на мен ми се чете нещо друго.
Сетих се за Тостой (не съм го чела много), но бях чела "Детство. Юношество. Младост" и много ми хареса.

Последна редакция: нд, 07 мар 2021, 12:37 от Dari_77

# 595
Наскоро прочетох "Примката на призрака" на Хенри Джеймс, която се води класически готически роман. Не е за всеки обаче, първата половина се чете трудно или поне аз не бях в подходящо състояние на духа тогава, но втората ми хареса значително повече и в този аспект си заслужава.

Защо се чете тежко, превод, твърде много описания, или?
И аз си я бях включила в списъка за бъдещи четива, но малко ме замисли твоето мнение.

# 596
Не се чете тежко, а трудно. Може би умората си е казала думата и на няколко пъти бях на косъм да заспя и не можех да се съсредоточа.

# 597
  • Mediterraneo

Аз лично изчетох тонове класика през годините на следването ми, от старогръцка, през руска, до българска. Наситих се, беше ми дошло до гуша. Защо да се насилвам да чета нещо, което не ме влече?! Талев, например, мога да го препрочитам всяка година, или нещо на Достоевски. Но живея в други времена, вълнуват ме други неща, обогатявам се с всяка прочетена книга, пък нека не е класика.
И какво, ако не си чел класика, не си читател?! Интересно схващане.

# 598
Няма тема или група за книги, в която да не се появи някой и да вмени, че четящите класика са едва ли не супер интелектуалци, а останалите един вид неграмотни Simple Smile Надявам се, че този път не е така. Аз класика съм чела още като ученичка доста, голяма част си бяха и задължителни тогава. Сега посягам много рядко към такива книги. Много по-интересно ми е да чета за неща от моето време.

# 599
Ех, като се почне с тази класика ... ами четем я, но не можем само нея. Миналата година прочетох Одисей, Оруел и др., по-миналата Достоевски. Ана Каренина май два пъти съм я чела, Тютюн вероятно 2-3 пъти и т.н. Улф ми е любима, пезията на Багряна, на Яворов, на Дебелянов и т.н.
Но тук споделяме мнения за новоиздадени книги. Кой с какви впечатления е, за да могат другите да си преценят би ли им било интересно това четиво. В края на краищата един Ишигуро е с Нобелова награда, някои от споделените книги са с Букър, Токарчук и Атууд са колоси в литературата приживе.
Бих казала, че има достатъчно разнообразие в групата. Но, не, само класика няма - не е това целта тук Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт