Теглене на ипотечен кредит – неща, които трябва да знаем! - тема 6

• 59 154
  • 969
  •   2
Отговори
# 120
  • София
Ако ще се отпуска кредит, много малко банки (не зная дали има някоя даже, която да се съгласи) биха дали.
За банката това е рискова сделка. Ако по някаква причина, във времето, се развали тази сделка, то на купувача ще се върне сумата по нотариален акт.

# 121
Ако теглите ипотечен кредит, то банката е съсобственик на жилището и няма как да Ви отпусне заем за жилище по данъчна оценка. Кредитът е процент от цената, която плащате. Ако жилището струва 100 000 пазарна цена, Вие имате 30000 за самоучастие и Ви трябват още поне 80-90000 за сделката и всичко по нея, то няма как да ги получите по данъчна оценка която би била да речем 40 000.

# 122
Днес бях в Уникредит по случай обявената на сайта им промоция за жилищен кредит до 31.03.2021г. на   2,71%. Казаха ми, че това не се прилага при всички клиенти и на всеки се готви индивидуална оферта. Няколко пъти питах от какво зависи човек да получи този процент, но ми отговориха, че е индивидуално. В крайна сметка ми дадоха оферта с 3 %. Много ми стана интересно по какво се определя процента, който дават на клиента.

# 123
Обичайните неща - размер на дохода, самоучастието, качество и цена на имота. Тези 2,70 % и надолу ще ги дадат по всяко време и без промоция на клиенти, които отговарят на изискванията им.

# 124
Днес бях в Уникредит по случай обявената на сайта им промоция за жилищен кредит до 31.03.2021г. на   2,71%. Казаха ми, че това не се прилага при всички клиенти и на всеки се готви индивидуална оферта. Няколко пъти питах от какво зависи човек да получи този процент, но ми отговориха, че е индивидуално. В крайна сметка ми дадоха оферта с 3 %. Много ми стана интересно по какво се определя процента, който дават на клиента.
3% лихва ли ви предложиха или ГПР 3%? Има доста голяма разлика между двете. Предложиха ли ви погасителен план? Банките си имат критерии - доходи, кредитна история, процент самоучастие, дали получавате заплата в тяхната банка и ред други. Иначе голата лихва е доста обтекаем маркетингов трик. Напоследък ме ухажва една банка да си рефинансирам кредита при тях(преди година бях кандидатствала при тях за предварително одобрение). По телефона ме омайваха с промоционална лихва под 2.7%. По едно време ми писна да ми звънят и им казах да ми спретнат погасителен план върху главницата, която ми остава да погася(с малко по-висока лихва, когато сключвах договора). Резултатът беше, че нетното оскъпяване на рефинансирания кредит върху оставащата, по-малка сума от първоначалната, е по-голямо с около 2000лв от нетното оскъпяване по договора с банката, която избрах преди година. Така че лихвите са едно на ръка, кучето е заровено в ГПР и погасителния план. Там като се тегли чертата, може да се установи, че в някои случаи малко по-висока лихва е по-изгодна от някоя "промоционална" такава.

Последна редакция: ср, 10 мар 2021, 00:39 от Safiren

# 125
Safiren, благодаря за отговора. С точност ГПР 3,92 % ,  лихвен 2,96%. Да, предложиха план - всичко на всичко разликата излиза 8 000 лв надолу, само, че обясниха, че таксите при рефинансиране възлизат около 5 000 лв и е малко безсмислено да го местим. Казаха, че преди Корона вируса са имали чудесни рефинансиращи планове, при които те са плащали всички тези такси от 5 000 лв, но след Короната всичко е променено.
И да се поправя - в Уникредит е настоящия , в ПИБ бях днес- от там е тази оферта.

# 126
Safiren, благодаря за отговора. С точност ГПР 3,92 % ,  лихвен 2,96%. Да, предложиха план - всичко на всичко разликата излиза 8 000 лв надолу, само, че обясниха, че таксите при рефинансиране възлизат около 5 000 лв и е малко безсмислено да го местим. Казаха, че преди Корона вируса са имали чудесни рефинансиращи планове, при които те са плащали всички тези такси от 5 000 лв, но след Короната всичко е променено.
И да се поправя - в Уникредит е настоящия , в ПИБ бях днес- от там е тази оферта.

ЦКБ поемат нотариалната такса при рефинансиране, ходих да питам лично. Имат такса за оценка на имота от 150лв и данъка и държавните такси (казаха около 120лв) са за сметка на клиента, естествено. Също така гледам, че са ми написали и безплатна застраховка за целия срок от ипотеката.
В ДСК клиентът вади целия пакет документи надолу и плаща нотариалната такса, пък те после му "връщали" едни малко над 400лв.

# 127
Вчера гледах, че Алианц дават лихва 2.44, но предполагам, че и там не е на всички. Трябва да се провери.

# 128
Ако ходите директно в банката никога няма да ви дадат най-добрата оферта. В случая кредитните консултанти вършат чудесна работа и спестяват време и преговори. И пари не взимат. В момента лихва над 2.8 си е чист обир, всички банки дават толкова само за добър ден, пък после смъкват и още даже. Приятел наскоро тегли ипотечен - 2.65% в ДСК. В ЦКБ даже са по-надолу.

# 129
  • Сф
Фиона, колко искате да рефинансирате? 5000лв е много голяма сума. Преди 4 години платихме 1200-1500лв за рефинансиране, остатъка беше 96 000 лв

# 130
Аз имам ипотека за 45 000 от преди четири години. Към днешна дата главницата е около 40 000. Отделно имам около 11 000 общо два потребителски. Искам да изтегля 60 000, за да ми останат около 8-9 000 за усвояване, три някои ремонтни дейности.
ДСК ми предложиха на 3,2% + нотариалните такси за моя сметка и цялата документация наново, като ми дават избор мой или техен оценител да извърши оценка на имота. И това при положение, че съм държавен служител!
ЦКБ ми предлагат на 2,6% с отстъпките, безплатна застраховка на имота за целия период и нотариални такси за тяхна сметка.
Днес ОББ взеха офертата (служителка от гише), за да я предаде нагоре и да получа по-добре условия. ОББ дават по-висока лихва, ако се рефинансира до 55 000 и по-ниска за суми над 60 000лв. Сега обаче чакам да смъкнат поне до нивото на офертата на ЦКБ, ако не и малко по-добри условия да предложат, за да ме задържат като клиент.

# 131
Доста голяма ми се вижда ножицата между лихвата и ГПР, това би трябвало да означава, че има доста такси. Когато сключвах договор лихвата ми беше 2.75% и ГПР 3.10%, което ГПР за 3 поредни периода от 6 месеца ми го смъкват с по 2 процентни пункта и сега в момента лихвата ми е 2.75% и ГПР 3.04%. При тези параметри нетното оскъпяване ми е по-малко от офертата, с която ме ухажваха с лихва 2.6 и ГПР нещо от сорта на 3.20%. Важно уточнение е, че аз като сключвах договора изришно исках вноските ми да са намаляващи, а не анюитетни. Искайте задължително да ви направят оферта и за погасителен план, който е с намаляващи вноски и сравнете двата варианта. При намаляващи вноски оскъпяването е доста по-прилично. Ако можете да си позволите малко по-високи вноски в началото, то крайният резултат ще е по-добър.

# 132
И да се има предвид, че при намаляващите вноски, размерът на достатъчния доход, който ще трябва да се докаже, съответно е по - висок. Така, че трябва и да можеш да си позволиш намаляващи вноски.

# 133
  • София
Колко ще е лихвата, зависи от доходите най-вече. В ЦКБ сега дават 2.5 %, но с доходи над 3000 лв.

# 134

Скоро рефинансирах - преди месец и половина, от една банка в друга - горе-долу 2000 лв ми излезна всичко - нотариус, вадене на документи - скици, данъчни оценки, т.н. Така че, не знам какво толкова влизат в тези 5 К.
Аз намалих с 11 г срока на изплащане, запазих размера на вноската, а лихвата договорих на 2,6%.

Общи условия

Активация на акаунт