Теглене на ипотечен кредит – неща, които трябва да знаем! - тема 6

• 59 131
  • 969
  •   1
Отговори
# 105
  • Варна
При нас сумите са така: 142 к евро, 41 евро застраховка живот месечно и 75 евро имущество за година, като банката настоя при техен застраховател да направим застраховка на апартамента, аз отказах и стигнахме до моя оферта от друг застраховател, която този на банката прие.
Това в България ли се случва или някъде в чужбина? Много ниска ми се вижда имуществената застраховка на фона на сумата по кредита.

# 106
В България, и аз имах такова усещане, но е такава сумата, всъщност трябва да се извадят 10% в евро пак,който платихме като капаро, реално сумата на кредита е 127к но оценката на имота беше 155к,т.е. повече от продажната.Обаче пък сме много големи клиенти на застрахователната компания и сумата е след отстъпки.

Последна редакция: ср, 03 мар 2021, 22:26 от Fireche

# 107
Здравейте,
Извинявам се, ако въпросът ми се повтаря, но не намерих скорошни мнения. Някои има ли опит или наблюдение дали ипотечен кредит се отпуска на жени в майчинство? Благодаря!

# 108
  • София
Не, не се отпуска.

# 109
Здравейте,
Извинявам се, ако въпросът ми се повтаря, но не намерих скорошни мнения. Някои има ли опит или наблюдение дали ипотечен кредит се отпуска на жени в майчинство? Благодаря!

По преценка на банката е. В повечето случаи се дърпат, но има банки, на които не им пречи. Ако доходът е ок, реално 1-та година си си на почти пълна заплата.

# 110
  • Сф
На мен ми отпуснаха през първата година, но искаха мъжът ми да стане съдлъжник

# 111
  • София
Интересно, на сестра ми с 5000 лв заплата банката не й отпусна кредит. Значи трябва да се пита на място.

# 112
  • Сф
Тогава и аз спорих с банката, защото през 1вата година майчинството ти е гарантирано, за разлика от заплатата, която може да изчезне, ако утре те уволнят. Но логиката им е, че майчинството се води обезщетение и затова искаха съдлъжник, въпреки че и моите доходи стигаха.
Сестра ти да пита в други банки

# 113
  • София
Сестра ми си изтегли заема преди да излезе в майчинство, но не искаха да й дадат, ако вече е. Повечето банки така процедират, явно има изключения.

# 114
Доходите по време на майчинство са обезщетение, как банката да ги удържи, ако получателят на кредит спре да плаща?

# 115
Блогадаря за споделеният опит. Днес имах среща с кредитен консултант от банката , в която кандидатсвах. Малко предистория - аз имам предварително одобрение за ипотечен кредит, което беше дадено, докато все още ходех на работа. Там (в заявлението) никъде нямаше клауза или точка, в която се споменава бременност, болничен или подобно (предполагам, че ако е черно на бяло ще клони към дискриминация, но това е мое виждане). Сега след като споделих, че съм в очакване на нов член на семейството ми обясниха, че ще проверят детайлно политиката на банката.След час получих отговор, че политиката не забранява отпускане на ипотеч кредит по време на майчинството, но ще трябва да се присъедини съдлъжник, който работи на трудов договор (желателно да не е пенсионер или в пенсионна възраст). Хубавото е, че съдлъжника е нужен само в периода на майчинството. След като се започне отново работа (особено при същия работодател) кредитът може да се преразгледа и съдлъжника да отпадне от цялото уравнение. В крайна сметка банката си има за обезпечение недвижим имот. По-трудно би било, а може би и невъзможно в някои банки, да се отпусне кредит в период на болничен.
Тук започна и друга дискусия кога говорим за болничен за болест и кога за болничен за бременност и раждане или така нареченото майчинство. Това ще доуточняваме.
При всички тези процедури, най-важното е банката , която сте избрали и кредитното ви минало. Ако сте клиент на банката от много години и сте си покривали вноските, нямате задължения и т.н има шанс. Въпросът за всички бъдещи или наскоро станали майки е дали биха си причинили този стрес. Повярвайте ми не е малко - поръчители, документи, чакане, договори, продавачи, капаро (я го върнат, я не)
А казват, че борчове се правили лесно Wink Пожелавам успех на всички, които са решили да тръгнат по този път.

# 116
Момичета, мислим да рефинансираме  ипотечен кредит, който е на 3,5 % , виждам, че има оферти по 2,7%. Има ли смисъл да чакам и да търся по-нисък процент или това е дъното? Също нещо друго - учител съм, има ли някакви преференции в някои от банките?

# 117
Да, дават преференции на учителите, защото се водим държавни служители. Поне за професионалните гимназии е така.
ОББ дават, ЦКБ - също. Доходите ни са сигурни, редовни.

# 118
Въпрос: банката има ли изискване да се купи имот на пазарна оценка, а не на данъчна, както искат някои продавачи?

# 119
  • Варна
За банката е важно сделката да не е под данъчна оценка.

Общи условия

Активация на акаунт