Теглене на ипотечен кредит – неща, които трябва да знаем! - тема 6

• 59 219
  • 969
  •   1
Отговори
# 210
Банките отпускат ли ипотечен кредит за имот тип "ателие"?
най-много отпускат за апартамент. И по този начин те пазят от нещо, което, ако беше с кредит щеше да купиш.
Моят съвет е да не купуваш ателие.

# 211
  • София
Преди отпускаха 60 % за ателие, но при всички случаи е по-малко от за апартамент.

# 212
Позната има такъв казус... Иска да помогне на дъщеря си с известна сума за покупка на жилище чрез ипотека. Има налични около 40 % от сумата. Понеже на дъщерята заплатата няма да позволи разрешаване на кредит на стойност останалите 60 %, на познатата ми ще се наложи да участва като съдлъжник. Но на нея не и се иска такъв товар дългосрочно. Може ли да плати самоучастието 20% и след това кредита да бъде изтеглен като за съсобственост в съотношение 20:80 части, а след изтичане на една година тя да плати нейната част с останалите и пари, като за дъщерята да остане дългосрочно да си плаща задълженията. П.С. Дъщерята е единствен наследник на майка си, не е ощетен никой.

# 213
според мен няма да мине номера, какви 20%, 80%, има просто кредит, той е общ, щом са съдлъжници, банката няма да иска да освободи единия, ако другия не може да плаща остатъка с ниските си доходи.
Но може след време да рефинансирате в друга банка, и ако дъщерята може да плаща остатъка, (променила се е заплатата, лихвите или др условия, кредитът е намалял) по този начин майката да се освободи.

# 214
Здравейте!
С партньора ми взехме решение да пристъпим към закупуване на жилище.
Мислим да тръгнем по банките за оферти и питането ми е към кои банки бихте ме насочили.
И двамата сме с достатъчно добри доходи, осигуряват ни на реални заплати, но все пак ще имаме нужда от 100% финансиране, защото не можем да губим време в спестяване за самоучастие и родителите ни нямат възможност да ни помогнат.
Ще ви помоля за съвети. Ако някой може сбито да ме насочи кои са най-важните неща, за които трябва да внимаваме при офертите от банките, какво трябва да следим и очакваме.
Благодаря предварително!

# 215
Никоя банка няма да отпусне (май) 100% ипотечен. Опитайте единият да изтегли потребителски за самоучастие, а другият - ипотека за останалата сума. Някои банки предлагаха и вариант ипотека + за ремонт и обзавеждане.
Аз препоръчвам ЦКБ, но най-добре е да питате в банката или да наемете кредитен консултант. Също така има кредитен калкулатор, с който може да се ориентирате и съпоставите офертите от различни банки

Последна редакция: ср, 07 апр 2021, 13:07 от Mama Ru

# 216
Отивайте при кредитен консултант направо, не си губете времето да обикаляте банките една по една. Аз лично съм доволен от Кредит Навигатор, други познати са доволни от други консултанти, но определено вършат работа. За 100% финансиране няма проблем, просто си намерете оценител, който да надпише отгоре + малък потребителски (това пак с консултанта може да го изговорите, пред банките нито дума). В Пощенска обаче си смъкват оценката както искат, така че не са вариант. Аз взех ипотечния от Райфайзен, оценителят сам ми предложи да пише по-висока оценка и даже го направи, но нямаше нужда в моя случай.

# 217
В процедура по рефинансиране съм на ипотечен кредит. Понеже не съм в София, документите са придвижени и чакам одобрение. Банката поема нотариалните такси, но другите са за мен. Какви данъци и такси се плащат при рефинансиране на ипотечен кредит и къде мога да ги проверя?

# 218
Никоя банка няма да отпусне (май) 100% ипотечен. Опитайте единият да изтегли потребителски за самоучастие, а другият - ипотека за останалата сума. Някои банки предлагаха и вариант ипотека + за ремонт и обзавеждане.
Аз препоръчвам ЦКБ, но най-добре е да питате в банката или да наемете кредитен консултант. Също така има кредитен калкулатор, с който може да се ориентирате и съпоставите офертите от различни банки

Да, варианта ни е ипотечен + потребителски. Точно това обсъждаме. Но банката отказва чужд оценител.

# 219
Те си имат оценители, с които работят. От ЦКБ работят само с техен оценител. От ДСК има възможност да ползвате Ваш, но пък условията им на кредитиране, поне за рефинансирането, което търся, бяха доста по-лоши и като лихва, и като разходи.

Последна редакция: чт, 08 апр 2021, 00:29 от Mama Ru

# 220
Някой сблъсквал ли се е със закупуване на апартамент без акт 16 от повечко години?Все казват ами те хората живеят там, но реално какви минуси има?

# 221
По принцип първо сме се насочили към УниКредит. Там имаме и двамата преференции за ипотечен кредит от работодателя.
Но не са ми ясни нещата с оценителя. Как да избера оценител ( ако я имам тази опция) - агенция, фирма?

# 222
Някой сблъсквал ли се е със закупуване на апартамент без акт 16 от повечко години?Все казват ами те хората живеят там, но реално какви минуси има?
Имах познати, които живееха в такава сграда. Нямаха партиди за ток и вода. Имаха общ водомер/електромер и всеки си имаше някакви контролни, според чиито показания си разпределяха сумите. Токът им беше промишлен, т.е без нощна тарифа. Почти всеки месец имаха разправии за разпределението. Някой ако закъснее да плати тока, другите трябваше да доплатят, за да не спрат тока на цялата сграда. Сградата беше строена и недостроена в едни смутни времена и всеки си довършваше жилището сам. Докато стигнат до акт 16, фасадата взе да се руши. Аз лично не бих се вкарала в такъв филм. Вероятно и други проблеми са имали, но това са нещата на първо четене, от които се сещам да са се оплаквали моите познати.

# 223
  • Варна
Тока е на промишлена цена,тоест по-скъп от битовия.Не може да се направи адресна регистрация в сграда без разрешение за експлоатация.Другите неща са ви ги описали по-горе.Сигурно има и още минуси.За плюсове не се сещам.

# 224
Ще гледам да го формулирам по късичко въпроса Wink
Цифрите са примерни, колкото за ориентир.
Да кажем харесал съм си апартамент за 70 000 евро крайна цена.
и парк място за 7 000 евро.
или казано общо 77 000 евро.
Апартамента да кажем е с акт 14 и в момента се строи и до 1 година ще е готов.
Как се случват нещата с банката.
Банката за апартамента от 70 000 евро ми иска самоучастие от 20 % (около 14 000 евро)? или за това, че е на акт 14 и нищо, че крайната цена на апартамента е 70 000 банката го оценява за 55 000.  И вече за 55 000 ми иска самоучастие от 20%  (11 000 евро) и ми отпуска 44 000 евро заем?
И така аз трябва да имам повече от 20% от парите или в конкретния случай 70 000 - 44 000 = 26 000 евро. ми трябват защото апартамента е с акт 14?
Също тия 7 000 евро за парк място, може ли да се включат към апартамента и да се кандидатства за общ заем или за парк място не дават заем. В един нотариален акт ли се пише парк мястото или то изобщо не фигурира в нотариален акт?

Общи условия

Активация на акаунт