Теглене на ипотечен кредит – неща, които трябва да знаем! - тема 6

• 59 205
  • 969
  •   2
Отговори
# 195
  • София
По повод ДСК, там предварителното одобрение също важи 3 месеца.

# 196
В райфайзен ни важи 6 месеца одобрението

# 197
  • София
Не мисля че има една "практика" кое е първо - ПД или одобрението. Както може да отидеш в банката да попиташ по принцип колко биха отпуснали, така и може да отидеш с вече подписан договор за конкретен имот, може банката да те ядоса и да я смениш по някое време, може да ти откажат по някаква причина и да търсиш другаде защото искаш имота. Нашия ПД го подписахме 2,5 години преди да кандидатстваме за кредит (на зелено беше), никой не ни е питал защо така.
Вече ако банката се ползва за допълнителна проверка на имота, тогава по-добре за купувача да не бърза с ПД.

# 198
То ПД можеш да го подпишеш и още преди да си тръгнал по банки, но пък банката мисля не започва процедурата по отпускане на кредита без да има подписан ПД (той е един от изискваните документи). Ако имаш голяма самоучастие и си почти сигурен, че ще ти отпуснат кредит можеш смело да подпишеш ПД. Проблемът е, че след като подпишеш, ако банката не ти отпусне кредит и сделката пропадне дължиш съответните неустойки, защото мисля, че се води разваляне на сделката по твоя вина.

# 199
  • София
А реално какви са всичките изискуеми документи за усвояване на ипотечния кредит?

# 200
Ми при мен са били следните - документи за самоличност, декларация за липса на задължения, удостоверение за семейно положение, документи за доказване на доход, данъчна оценка на имота, удостоверение за тежести, нотариален акт, скица, акт 16, ПД, пазарна оценка

# 201
Здравейте,
имам 2 несвързани помежду си въпроса на тема ипотечен кредит, на които не намерих отговор поне в настоящата тема.
1. Можете ли да ми кажете каква е последователността при закупуване на апартамент с ипотечен кредт, когато вече сте си харесали апартамент: дали първо се подписва предварителен договор и след това с него в банката за изпращане на оцентел и получаване на информация за размера на кредитакойто отпускат на база тази оценка или първо идва оценител да си каже оценката и в зависимост от преценката дали сумата която биха отпуснали стига или не пристъпвате към подписване на предварителен договор и последващи стъпки?

2. Този въпрос няма общо с другия: искаме да строим къща. Планираме да финансираме със собствени средства закупуването на парцел и груб строеж до акт 14. Някъде на този етап ще имаме нужда от финансиране за довършване на къщата до акт 16. Как се тегли ипотечен кредит в този случай? Последните страници въждам бсъжтате какво се случва с горницата от сумата по кредита, която не се превежда на купувача, а в моя случай как се действа? Отпускат ли ипотечни кредити, чиято цел строителни дейности?
Благодаря предварително!
Здравейте, по повод строржа на къща с ипотека на акт 14 - трудно е, но не  е невъзможно. Прокредит отпускат в такъв случай, но в зависимост от дохода все пак. Ако пък имате възможност за ипотека на друг имот, няма никакъв проблем и предполагам всяка банка ще отпусне кредита.

# 202
1. Можете ли да ми кажете каква е последователността при закупуване на апартамент с ипотечен кредт, когато вече сте си харесали апартамент: дали първо се подписва предварителен договор и след това с него в банката за изпращане на оцентел и получаване на информация за размера на кредитакойто отпускат на база тази оценка или първо идва оценител да си каже оценката и в зависимост от преценката дали сумата която биха отпуснали стига или не пристъпвате към подписване на предварителен договор и последващи стъпки?
Няма задължителна последователност. Първоначално ходих в няколко банки за предварително одобрение, но докато намеря имот то отдавна беше изтекло. Можех да си позволя 20 до 30% самоучастие, доходите са ми прилични, затова не се притеснявах какво ще ми отпуснат като сума или каква ще е оценката. Та на практика харесах апартамент, дадох стоп капаро, отидох при кредитен консултант, след 3-4 дни имах оферти от банките, после платих на предварителен договор 10% от продажната цена. С предварителния договор отидох в избраната банка и нататък нещата се случват лесно, тоест ги движи банката (и брокерът в моя случай). В деня на изповядването преведох на продавача остатъка от самоучастието, останалото му го преведоха от банката.

# 203
  • БГ
Здравейте,
рефинансирахме от Инвестбанк в Пощенска банка и в момента от първата ни бавят банковата референция от 25.03. Някой по запознат би ли ми обяснил колко толкова е сложна тази справка и освен че струва 220 лв., отнема и толкова време. Благодаря.

# 204
Банките отпускат ли ипотечен кредит за имот тип "ателие"?

# 205
Каква е процедурата за предварително одобрение на кредит?Трябва ли да заявя кредит,за да започна да събирам документите за  предварително одобрение т.е.Мога ли да ида днес в банката и да взема един пакет документи,които да си приготвя на спокойствие и чак след това да ида и да заявя желанието си за ипотечен кредит и предварително одобрение?И друго- спрели сме се на Пощенска банка.Добър избор ли е?

# 206
Каква е процедурата за предварително одобрение на кредит?Трябва ли да заявя кредит,за да започна да събирам документите за  предварително одобрение т.е.Мога ли да ида днес в банката и да взема един пакет документи,които да си приготвя на спокойствие и чак след това да ида и да заявя желанието си за ипотечен кредит и предварително одобрение?И друго- спрели сме се на Пощенска банка.Добър избор ли е?
Не зная как е в други банки, но мога да кажа за Райфайзен. В началото на месеца подадох заявление за предварително одобрение. Отне точно десет минути. Дадоха ми да попълня формуляр, в който вписах желаната сума, желаният срок и после информация за мен - семейно положение, общ трудов стаж до момента, данни на фирмата, в която работя, контакт за връзка със счетоводство, нетна заплата, други кредити и техните месечни вноски към момента и пр. Реално по тази информация те проверяват, изчисляват и излизат със становище дали и колко пари ще отпуснат и при какви условия. Не са им необходими никакви документи, бележки и т.н, те проучват обстойно всеки кандидат.
Единствено не знам евентуалното одобрение с какъв срок е, т.е до колко време след това мога да изтегля кредита, в случай, че се спра на тяхната банка.
Сега изчаквам да свърши третия локдаун, защото докато дойде моя ред за одобрение, отново излезнах в неплатен отпуск, а банката иска да мине плащане на една цяла работна заплата.

# 207
Ясно.Аз мислех,че трябва да събирам документи.А има ли опция да сме съдлъжници с мъжа ми,защото нямаме брак,а той е осигуряван на ниска заплата?Ох,май ще ида до банката да разпитам какво що.На мен в Пощенска не ми превеждат заплата и не знам как ще стане.

Последна редакция: вт, 30 мар 2021, 10:11 от umi zoomi

# 208
Да, може да сте съдлъжници.
Преводът на заплатата в банката не е задължителен, макар да изглежда, че много държат на това условие. Като ходих първоначално да питам сам в банката ми казаха, че заплатата задължително трябва да им я превеждам, но впоследствие кредитния консултант уреди въпроса без проблем.

# 209
Ясно.Аз мислех,че трябва да събирам документи.А има ли опция да сме съдлъжници с мъжа ми,защото нямаме брак,а той е осигуряван на ниска заплата?Ох,май ще ида до банката да разпитам какво що.На мен в Пощенска не ми превеждат заплата и не знам как ще стане.
И аз така си мислих, но не. Има всякакви опции, могат да разгледат доходите ви заедно, може и само на единият, може имотът да стане собственост и на двама ви, може и само на единият. Ще ви разяснят всичко в банката на място. Ще ви посъветват кой ще е най-добрият вариант спрямо доходите ви. При нас кандидатствам само аз за кредит и жилището ще е само на мое име.
Що се отнася до превода на работна заплата, моята също е в различна банка и специално от Райфайзен не ми искат предварително там заплатата. В Уникредит ми казаха, че искат предварително прехвърляне и поне един превод е добре да мине.

Общи условия

Активация на акаунт