Теглене на ипотечен кредит – неща, които трябва да знаем! - тема 6

• 59 201
  • 969
  •   1
Отговори
# 180
Мъжа ми работи в собствената си фирма, която от юни 2020 не е спирала дейност. Даже за 2020 му е повече печалбата от 2019г.  Доста се забавихме обаче с ваденето на всички документи.
Къщата, която сме харесали е завършена и ремонтирана миналата година. Само чакаме да излезе акт 16 на гаража, за да пуснем оценка на къщата. Декември казаха че са пуснали документите, дано станат скоро.

# 181
Благодаря ви. Днес се свързахме с банката. Казаха, че е  най-добре да платим 20% при предварителния договор. Изплащат ни цялата ипотека по нашата сметка, от които ние плащаме останалите 80% на продавача. Останалите пари след това ние ще си ги изтеглим и върнем на този от който сме ги взели.
Одобрението чакахме 3 седмици, иначе и на нас бяха казали 1 седмица

Аз да попитам, преди време ми бяха отказали такова нещо (в няколко банки), защото ипотечният кредит бил целеви и се превеждал директно по сметка на продавача.  Ако съм искала такава схема - вече не бил целеви и лихвите бяха по-високи...И ако съм искала по-висока сума, трябва продавачът да ми даде разликата..Сега не е ли пак така за ипотечните за покупка. Знам, че има много промени от преди 12г, ама това ми се вижда супер промяна.

# 182
  • София
Преди 2 г от Райфайзенбанк преведоха парите директно на продавача, като купувахме.

# 183
И при нас лятото миналата година подписахме платежно нареждане към продавача в деня преди сделката, реално парите влизат за минути във нашата сметка и директно се нареждат към продавача.

# 184
  • София
Ние изповядвахме на данъчна оценка. Банката изплати сумата по пазарна оценка. В този случай автоматично преведе с подписано платежно нареждане на продавача сумата по данъчната оценка. Мой ангажимент беше да преведа разликата за доплащане. Така че при нас част от сумата остана в моята сметка.

# 185
Като един пълен лаик да питам..Кое се прави първо- предварително одобрение за ипотечен кредит или първо се избира жилище? И коя банка е за предпочитане- пощенска или ДСК?Благодаря предварително !

# 186
  • Варна
Аз лично предпочитам Пощенска заради трагичното обслужване в ДСК.
Хубаво е първо да получите одобрение за кредит,да видите на каква сума можете да разчитате и тогава да си търсите жилище.Това одобрение в Пощенска банка важи 3 месеца.В другите банки не знам как е.

# 187
Според мен оглеждането за кредити и жилище трябва да е едновременно. От една страна - да имате представа каква сума търсите конкретно и от друга - дали банката ''харесва'' обезпечението. Аз като кандидатствах, ме питаха за конкретно жилище, иначе само така си говорим. Намерих едно - уж се задейства, а се провали сделката за него и после цяла година търсене - изтичат документи - за доходи, за липса на задължения и там каквото беше. От друга страна, брат ми като теглеше, ходи в няколко банки, защото го одобряваха и доходите му бяха добри за търсената сума, ама не харесваха жилището (стоителят бил нямал печалба 2г ( :о ) и пак трудно намери кредит.

# 188
В ПИБ е 6 месеца предварителното одобрение.

# 189
Като един пълен лаик да питам..Кое се прави първо- предварително одобрение за ипотечен кредит или първо се избира жилище? И коя банка е за предпочитане- пощенска или ДСК?Благодаря предварително !
Ние първо оглеждахме жилища - повече онлайн и по-малко на живо. Придобихме представа горе-долу каква сума ще ни е нужна за кредит и тогава поискахме предварително одобрение от банката. Там ни питаха само за основни параметри на жилището, което търсим - тухла или панел, има ли акт 16 и т.н. Докато вървеше одобрението(бяхме 99% сигурни, че ще ни одобрят сумата), започнахме да правим повече огледи на живо. Имахме много добър брокер, който беше на ясно какво искаме и не си загубихме много време в безмислени огледи.
С ДСК нямам опит, впечатлението от Пощенска не ми е много добро.

# 190
  • Sofiа
Здравейте,
имам 2 несвързани помежду си въпроса на тема ипотечен кредит, на които не намерих отговор поне в настоящата тема.
1. Можете ли да ми кажете каква е последователността при закупуване на апартамент с ипотечен кредт, когато вече сте си харесали апартамент: дали първо се подписва предварителен договор и след това с него в банката за изпращане на оцентел и получаване на информация за размера на кредитакойто отпускат на база тази оценка или първо идва оценител да си каже оценката и в зависимост от преценката дали сумата която биха отпуснали стига или не пристъпвате към подписване на предварителен договор и последващи стъпки?

2. Този въпрос няма общо с другия: искаме да строим къща. Планираме да финансираме със собствени средства закупуването на парцел и груб строеж до акт 14. Някъде на този етап ще имаме нужда от финансиране за довършване на къщата до акт 16. Как се тегли ипотечен кредит в този случай? Последните страници въждам бсъжтате какво се случва с горницата от сумата по кредита, която не се превежда на купувача, а в моя случай как се действа? Отпускат ли ипотечни кредити, чиято цел строителни дейности?
Благодаря предварително!

# 191
  • София
Здравейте,
имам 2 несвързани помежду си въпроса на тема ипотечен кредит, на които не намерих отговор поне в настоящата тема.
1. Можете ли да ми кажете каква е последователността при закупуване на апартамент с ипотечен кредт, когато вече сте си харесали апартамент: дали първо се подписва предварителен договор и след това с него в банката за изпращане на оцентел и получаване на информация за размера на кредитакойто отпускат на база тази оценка или първо идва оценител да си каже оценката и в зависимост от преценката дали сумата която биха отпуснали стига или не пристъпвате към подписване на предварителен договор и последващи стъпки?

2. Този въпрос няма общо с другия: искаме да строим къща. Планираме да финансираме със собствени средства закупуването на парцел и груб строеж до акт 14. Някъде на този етап ще имаме нужда от финансиране за довършване на къщата до акт 16. Как се тегли ипотечен кредит в този случай? Последните страници въждам бсъжтате какво се случва с горницата от сумата по кредита, която не се превежда на купувача, а в моя случай как се действа? Отпускат ли ипотечни кредити, чиято цел строителни дейности?
Благодаря предварително!
Мисля, че няма да намерите банка, която да финансира строеж на къща, освен, ако нямате нещо друго за ипотекиране. Имот, който ще е равностоен на исканата сума за кредита.
А по повод първия въпрос - зависи каква схема е избрана, имате ли само участие, достатъчно ли е то за Първа вноска и предварителен договор. Трябва да има повече яснота, за да можем да помогнем

# 192
За мен не е ОК да се подписва предварителен преди да се знае дали банката изобщо ще отпусне кредита.. мисля, че първо е добре да имате горе-долу идея каква максимална сума е склонна да ви отпусне банката на база доходи. След това бих гледала жилища, чиято цена се вписва в тази сума (или поне 80% от цената, защото така и така 20% трябва да си ги извадите от джоба), приемайки че пазарната оценка ще е равна на продажната цена. Ако се окаже в последствие, че пазарната оценка е по-голяма, още по-добре, но аз  бих заложила на песимистичния вариант.

# 193
  • Sofiа
Благодаря за отговорите!
Ще трябва да съм по-конкретна значи:
По въпроса за кредита, необходим за строежа на къщата питам в ролята на кандидат кредитополучател. Имам предвид, че ипотекиране на къща в строеж е по-сложно и имам готвоност за ипотекиране на друг имот - апартамент. Не ми е съвсем ясно обаче как се процедира в този случай, а именно ипотека на един апартамент, който вече притежаваш с цел финансиране на строителство на друг имот.
Не се обръщам към банка, а към вас тъй като както казах ще финансираме сами строежа до акт 14 и след това ще ни е небходим кредита т.е. след 6 до 12 месеца, та ми се струва рано за такива въпроси предви, че за толкова месеци много неща биха се променили.

По повод въпроса за закупуване на апартамент с ипотечен кредит - тук съм в ролята на продавач и задавам въпроса, защото по-скоро ме интересува какво да очаквам от купувачите, които ще ползват ипотечен кредит.
Та банките изпращат ли оценител преди предварителен договор, за да кажат на искащите кредит каква сума биха им отпуснали или първо ще им искат предварителен договор и тогава се започва процедурата с оценителя.

# 194
  • Варна
Купувачите първо ги одобряват по доходи,за да им кажат до каква сума биха им отпуснали.След като си харесат имот,отива оценител и след проверките на имота им казват дали изобщо ще им отпуснат средства за конкретното жилище.

Общи условия

Активация на акаунт