Теглене на ипотечен кредит – неща, които трябва да знаем! - тема 6

• 59 200
  • 969
  •   1
Отговори
# 165
  • София
Т.е. работодателят Ви превежда заплатата на части по двете сметки?
Иначе е ясно, че ще искат заплатата да минава през тях.

# 166
Благодаря ви. Имам и още няколко въпроса. Ако оценката на къщата е по-висока от цената и, и тези 80 % стигнат изцяло за покупката пак ли трябва да платим предварително 20%? И тези 20% от продажната цена ли са или от оценката? Имаме вариант да вземем от познати тези пари, но след като ни преведат сумата да ги върнем. И тези 20% кога се плащат? А 10% при предварителния договор, броят ли се към тези 20% или общо 30% от сумата трябва да имаме предварително? Извинявам се, доста въпроси станаха, но нещата хич не са ми ясни.

# 167
denizara да, на две части се превежда заплата.
zwezdi4ka 20% или 30% колкото сте се разбрали с банката да е самоучастието се плащат предварително, при предварителен договор.
Процента е от пазарната цена, тази на която купувате имота, не на оценката.
Ако сте дали 10% при предварителен договор и банката иска 20% самоучастие, трабва да доплатите още 10%, броят се тези,които сте дали.

# 168
Благодаря ви. Имам и още няколко въпроса. Ако оценката на къщата е по-висока от цената и, и тези 80 % стигнат изцяло за покупката пак ли трябва да платим предварително 20%? И тези 20% от продажната цена ли са или от оценката? Имаме вариант да вземем от познати тези пари, но след като ни преведат сумата да ги върнем. И тези 20% кога се плащат? А 10% при предварителния договор, броят ли се към тези 20% или общо 30% от сумата трябва да имаме предварително? Извинявам се, доста въпроси станаха, но нещата хич не са ми ясни.
Понеже и ние в момента кандидатстваме в Райфайзен за ИК, ето какво ни обясниха: На нас ни искат 15% самоучастие (за апартамент на акт 14). На предварителен договор 10% (така сме се разбрали с продавача) от покупната цена, останалите 5% в деня на изповядване на сделката. Всичко естествено по банков път. Правят оценка на имота и ако тя е по-висока от реалната цена на която се купува, то след като от банката ти преведат 85% от сумата, на която е оценен имотът, със сигурност ти остават пари по сметката след пълното плащане на апартамента. В този ред на мисли можете да вземете пари назаем и да ги върнете след изповядването (стига да останат такива). Друг вариант е с потребителски, но изтеглен от някой ваш близък (майка, баща, брат и пр.), който пак може да погасите предсрочно след като видите с какво ще останете след приключването на сделката. Ние щяхме да процедираме по втория начин, но така като гледам колко време ме бавят с предварителното одобрение, ще вземем да съберем цялата сума за самоучастието 😂
Аз искам да ви питам за колко време ви излезна предварителното одобрение и с какъв срок е? Понеже не знам дали заради локдауните, но от 02.03. чакам аз и още не са ме одобрили. Уж щеше да стане до седмица.

# 169
Парите, отпуснати по ипотеката няма да ги получите по сметката си. Тоест ще има някакво число там, но реално още при подписване на договора или в деня на изповядване ще подпишете платежно сумата да отиде по сметката на продавача. Та не знам какво точно мислите, че ще остане по сметката. Освен ако кредитът не е за покупка + ремонт, но даже и тогава предполагам за ремонта ще ги отпускат на траншове.
Относно "научаването" за кредита в едната банка от другата - единствения начин е ЦКР. А там данните се подават до 20 число на месеца за предходния. Тоест ако изтеглите потребителския на 02.04 банката с ипотеката ще "научи" за потребителския на 21.05, което си е достатъчно време да мине сделката.

# 170
Аз ще рефинансирам от ЦКБ. В момента чакам последните документи и в четвъртък ще подам. Оценката мина и ще ми отпуснат исканата сума. Чудя се от четвъртък нататък колко време ще отнеме отпускането на кредита? След връщането на настоящите кредити останалата сума ще се ползва за ремонт. Поради изложението на апартамента (югоизточно и без терасите пред двете стаи, които ще ремонтирам) е най-добре ремонтът да стане преди горещините - до края на април, най-късно май.

# 171
Парите, отпуснати по ипотеката няма да ги получите по сметката си. Тоест ще има някакво число там, но реално още при подписване на договора или в деня на изповядване ще подпишете платежно сумата да отиде по сметката на продавача. Та не знам какво точно мислите, че ще остане по сметката. Освен ако кредитът не е за покупка + ремонт, но даже и тогава предполагам за ремонта ще ги отпускат на траншове.
Относно "научаването" за кредита в едната банка от другата - единствения начин е ЦКР. А там данните се подават до 20 число на месеца за предходния. Тоест ако изтеглите потребителския на 02.04 банката с ипотеката ще "научи" за потребителския на 21.05, което си е достатъчно време да мине сделката.
Ако банката отпусне 85% от оценката, а тя е по-висока от покупната цена, къде остава остатъка от сумата? След като вече си платил 15% самоучастие...

# 172
Признавам си, че не знам. Най-вероятно продавачът трябва да е навит да е в схемата и да се подпише, че е получил самоучастието на предварителен договор. Реално сумата за самоучастие стои само като гаранция у независима трета страна, която се връща на купувача след като банката преведе уговорената сума на продавача. Но това е мое предположение, най-добре някоя мама-схемаджийка да сподели Simple Smile

# 173
  • Варна

Ако банката отпусне 85% от оценката, а тя е по-висока от покупната цена, къде остава остатъка от сумата? След като вече си платил 15% самоучастие...

Банката отпуска ДО 85% от оценката на имота.Никой не може да ви задължи да изтеглете повече от колкото ви е необходимо. Ако оценката ви е по-висока от цената на имота,то тогава може да изтеглите 80% от сумата на оценката.

# 174
  • София
Няма проблем банката да отпусне 85% от оценката на имота, стига доходите да са достатъчни и кредитната история да е добра. Тогава се прави договорна ипотека, която е по-скъпа (около два пъти) от законовата и в която влиза цялата отпусната сума - 85% от покупната цена на жилището + разликата до 85% от оценката.

За да е по-ясно, ето ви пример:
Оценка на имота - 150  евро
Реална покупна цена 100 евро
При добри други показатели, банката може да ви отпусне 85% от 150 евро = 127,5 евро
Тогава се записва в договорът за кредит, че са отпуснати 85 евро (85% от цената) за покупка на жилището и 42,5 евро за ремонт (разликата  127,5 - 85), общо 127,5 евро.
Прави се договорна ипотека върху 127,5 евро.

Договорната ипотека е по-скъпа - за 100 000 лева струва 980 лева, а законовата е 540 лева.

Всичко това е приложимо, само ако реалната цена на имота е по-ниска от оценъчната. Имайте предвид, че банките имат различни методи за редуциране на оценката дадена от оценителя, което е с цел намаляване на риска. А и по принцип няма условие, че е длъжна да ви отпусне максималния процент от оценката.

# 175
Аз тези неща вече съм ги изкоментирала с банката. И ги знам Simple Smile
Въпросът ми беше просто да ви насочи, че не е така както казва streetz, че няма вариант да останат пари след изповядването на сделката. Не остават ако заявиш, че искаш да изтеглиш сума до стотинка точно колкото ти трябва да доплатиш жилището. Това може и да са само 60%, ако си имаш твои 40%.
Специално ако купуваш на акт 14 (като нас), оценката на банката винаги е доста по-висока отколкото пазарната цена в момента. Пример: Ние сме харесали апартамент на акт 14, чиято цена в момента е 62000€. В Райфайзен ми казват, че най-вероятно ще бъде оценен на не по-малко от 74000€. Банката отпуска до 85% от по-голямата сума. Ние решаваме колко ще искаме. Тези 85% дори стигат на 100% да платим апартамента, НО банката иска 15% наше самоучастие да "изкараме" на масата в деня на сделката, а после какво ще правиш с останалите пари, които си изтеглил си е твоя работа.
 Единствено не знаех, че има двойна разлика в цената на ипотеката. Това са ми го спестили 😃
И много ясно, че не може банката да те накара да изтеглиш повече отколкото ти трябват, но за хора, които се чудят откъде да вземат и как да върнат "самоучастието си" това е вариант. Това исках да кажа на zwezdi4ka Wink

Последна редакция: вт, 23 мар 2021, 17:00 от Sisie

# 176
Благодаря ви. Днес се свързахме с банката. Казаха, че е  най-добре да платим 20% при предварителния договор. Изплащат ни цялата ипотека по нашата сметка, от които ние плащаме останалите 80% на продавача. Останалите пари след това ние ще си ги изтеглим и върнем на този от който сме ги взели.
Одобрението чакахме 3 седмици, иначе и на нас бяха казали 1 седмица

# 177
Благодаря ви. Днес се свързахме с банката. Казаха, че е  най-добре да платим 20% при предварителния договор. Изплащат ни цялата ипотека по нашата сметка, от които ние плащаме останалите 80% на продавача. Останалите пари след това ние ще си ги изтеглим и върнем на този от който сме ги взели.
Одобрението чакахме 3 седмици, иначе и на нас бяха казали 1 седмица
Супер!
А на мен днес най-учтиво ми обясниха, че трябва да изчакаме да мине "локдауна" и един превод на заплата, за да видят, че всичко е наред и тогава да пусна наново искането Sad

# 178
  • София
Най-висок % финансиране се получава от банка при наличие на акт 16.  При нас уговорката беше капарото се дава на акт 14, но сделката се изповядва след получаване на акт 16. Така оценката на имота е най-висока и банката е спокойна, че има ликвиден имот като залог.

# 179
Най-висок % финансиране се получава от банка при наличие на акт 16.  При нас уговорката беше капарото се дава на акт 14, но сделката се изповядва след получаване на акт 16. Така оценката на имота е най-висока и банката е спокойна, че има ликвиден имот като залог.
Всяка банка си има "бял" списък с инвеститори, които финансира на акт 14 (всъщност финансира купувачите им, но така е на техния език). Оценката я правят като взимат предвид колко би струвал имотът на акт 16. Така че няма особена разлика. Ниска оценка на акт 14 би дала банка на имот, който се строи от непроверен и нефинансиран от нея инвеститор. А най-вероятно въобще да не пожелае да финансира на толкова ранен етап.

Общи условия

Активация на акаунт