Теглене на ипотечен кредит – неща, които трябва да знаем! - тема 6

• 59 198
  • 969
  •   2
Отговори
# 150
5000лв е прекалено голяма сума за разходи за рефинансиране. Поискайте разбивка. Реално най- големият разход е свалянето на старата и сключване на новата ипотека. Другото е някакви си такси за документи и справки, няма как да са 3000лв. Мисля, че нещо те пускат по пързалката, проучи го добре
направо обирджийство.
В чужбина съм, рефинансирането е почти безплатно за клиента - 120 евро оценител (от новата банка или лицензиран по избор) и 60 евро плаща клиентът за вписване на новата банка- ипотека. Старата банка сама плаща за свалянето на ипотеката и заличаване от разните регистри на длъжници.

# 151
Здравейте, предстои ни покупка на къща с ипотечен кредит. Чакаме да стане годишната данъчна декларация за 2020г на моя мъж и ще пуснем одобрение за кредит в банката. Харесали сме къща.
Въпроса ми е за цялата последователност на нещата. Кое след кое следва, колко време отнема цялатя процедура до изповядването на сделката?

# 152
3 седмици ми отне на мен цялата работа, като аз продадох и купих едновременно. Ползвах услугите на брокер и жената се ангажира със съдействие за вадене и получаване на нужните документи, почти на всякъде. Тъй като продавачът излизаше зад граница, пришпорихме нещата.
За десетина дни стават готови документите, които банката изисква. Обикновена поръчка на справките за тежести на имота и схемата отнема 7 работни дни. Това е най-дългият срок.
Банката също бързо действаха, за да не се налага да чакаме продавачът да се върне.
В момента задействах процедура за рефинансиране от друга банка и мисля, че също нещата се случат в рамките на месец.

# 153
Здравейте! Разговарях с кредитен консултант, фирмата няма да споменавам засега, като доколкото ми казаха, с него подписваме само декларация за обработка на личните данни, което ми се стори недостатъчно. Такава ли е практиката?

# 154
Освен декларация за личните данни, ние подписахме и такава,че те ни представляват пред банката, т.е. през тях ще им бъдем клиенти, за да могат да си вземат после комисионната, предполагам, нямам спомен как беше оформен документа.

# 155
Декларацията за личните данни и май още едно нещо подписвах с консултанта, две неща бяха със сигурност. Май беше списък с банките, от които искам да получа оферти.

# 156
...тая декларация я подписвам всеки път, каквото и да питам в банката....

# 157
Здравейте. Имаме одобрение за кредит от райфайзен, но искат 20% от сумата да бъде преведена преди сделката. Казаха обаче, че тези пари не могат да са от потребителски кредит. Имаме ли изобщо някакъв вариант за попупка без да имаме тези 20% за самофинансиране?

# 158
Ако потребителския е от друга банка няма как да разберат, поне не веднага.

# 159
А има ли вариант да ни откажат ипотека, ако изтеглим потребителски, защото сега вноската ще ни е 1500лв

# 160
  • София
zwezdi4ka14, зависи от вашите доходи. Имате ли достатъчно доходи, които да докажат, че въпреки ипотеката сте способни да покривате и заем и да ви остават пари за живот. Различните банки допускат кредитът да заема определен процент от доходите на лицето/ лицата.

# 161
  • Варна
Ако потребителския е от друга банка няма как да разберат, поне не веднага.

Не можеш да си представиш колко бързо ще разберат !

По темата, Илития го е обяснила съвсем точно.

# 162
Мъж с пушка е прав, едва ли ще разберат веднага.
Ние подписахме договора за ипотечен и чакахме дата за нотариус, същия ден подадох за потребителски в друга банка и на следващия ми се обадиха да отидем да подпишем и за него договор, след 2 дни потребителския беше в сметката.
Мисля,че се актуализира информацията в кредитния всеки месец на определено число.

# 163
  • София
Мъж с пушка е прав, едва ли ще разберат веднага.
Ние подписахме договора за ипотечен и чакахме дата за нотариус, същия ден подадох за потребителски в друга банка и на следващия ми се обадиха да отидем да подпишем и за него договор, след 2 дни потребителския беше в сметката.
Мисля,че се актуализира информацията в кредитния всеки месец на определено число.

Е, добре, ако после и двете банки поискат заплатата да минава през тях, за двата кредита, какво ще направите?

# 164
Това което правя сега и в двете банки постъпва заплата, във всяка колкото е вноската. То да постъпва заплатата беше условие и на двете.

Общи условия

Активация на акаунт