Теглене на ипотечен кредит – неща, които трябва да знаем! - тема 6

• 59 223
  • 969
  •   1
Отговори
# 225
  • София
Зависи от сградата. Има и такива с битов ток, че и с газ. Няма разлика от блокове с акт 16, освен, че няма акт 16. Но не можеш да го продадеш, все се остава твой. Аз не бих купила.

# 226
  • София
Също тия 7 000 евро за парк място, може ли да се включат към апартамента и да се кандидатства за общ заем или за парк място не дават заем. В един нотариален акт ли се пише парк мястото или то изобщо не фигурира в нотариален акт?
На мен първо ми отказаха да финансират паркоместа на ниво кредитен в клон, много сложно било, но все пак стана. Ако мястото е подземно и гаражът е отделен самостоятелен обект, са що-годе законни и ЦКБ ги включиха.
Който търси висока оценка, гаражи и места много помагат.

# 227
Ще гледам да го формулирам по късичко въпроса Wink
Цифрите са примерни, колкото за ориентир.
Да кажем харесал съм си апартамент за 70 000 евро крайна цена.
и парк място за 7 000 евро.
или казано общо 77 000 евро.
Апартамента да кажем е с акт 14 и в момента се строи и до 1 година ще е готов.
Как се случват нещата с банката.
Банката за апартамента от 70 000 евро ми иска самоучастие от 20 % (около 14 000 евро)? или за това, че е на акт 14 и нищо, че крайната цена на апартамента е 70 000 банката го оценява за 55 000.  И вече за 55 000 ми иска самоучастие от 20%  (11 000 евро) и ми отпуска 44 000 евро заем?
И така аз трябва да имам повече от 20% от парите или в конкретния случай 70 000 - 44 000 = 26 000 евро. ми трябват защото апартамента е с акт 14?
Също тия 7 000 евро за парк място, може ли да се включат към апартамента и да се кандидатства за общ заем или за парк място не дават заем. В един нотариален акт ли се пише парк мястото или то изобщо не фигурира в нотариален акт?

Кредитът който теглите - самоучастието и останалите (80% в случая) са на база оценката на апртамента. На акт 14 банките отпускат или само за инвеститори в белия им списък, или доооста под 80%. Ако е от проверен инвеститор не ви намалят оценката, а дори напротив - взимат под внимание колко ще е цената на акт 16. Самоучастие обаче при всички положения си искат, особено в тези пандемии.

# 228
  • София
Купихме апартамент с парко място. В нотариалния акт ги имаше и двата обекта. Точка първа - апартамент, точка втора - парко място.
Продадох след това само апартамента, парко-мястото ми остана.
При акт 14 банките финансират трудно и искат от клиента първо той да си плати самооучастието. Те отпускат разликата дължима към инвеститора на акт 15 и акт 16 на траншове. Едва след получаването на акт 16, ако има остатък от кредита за обзавеждане и ремонт, се пускат по сметката на кредитополучателя.

# 229
Здравейте!
Коя банка бихте препоръчали за ипотечен кредит за закупуване на жилище? Имаме оферти от няколко банки, като за сега сме се спрели на ЦКБ, Райфайзен и ОББ.
ЦКБ е с най- добра оферта и най- ниски такси и комисиони, съответно най- ниско ГПР, като разходите за вписване на ипотека и застраховка на жилището е за тяхна сметка, без изискване за застраховка живот при тях. Никога не сме имали вземане- даване с ЦКБ и не знаем дали са добър избор за кредит.
Райфайзен и ОББ са с повече такси и комисионни, съответно по- високо ГПР, с изискване за кредитна карта, банкови пакети и застраховка на имота чрез тях.
Лихвите и при трите банки са много близки и месечните вноски са близки, като единствено таксите, комисионите и застраховките водят до разлики в крайната сума за връщане.
Какви са Вашите мнения за трите банки и на коя от тях бихте се спрели при тези условия?

# 230
  • пустинята Гоби
На Райфайзен. Кредитната карта може да се закрие след месец без никаква такса. Освен това застраховката изобщо не е нужно да е чрез тях. Банковия пакет не знам какво значи, аз не съм се ангажирала с такъв.

Не е лошо да си изясните условията за предсрочно погасяване какви са при всяка от банките.

# 231
Аз от 15 години съм клиент на ОББ, от тях ми е и ипотечния, но сега поисках рефинансиране и условията им не са добри като към техен клиент ми предлагат 3,95% лихва, докато ЦКБ ми дават 2,6% и съответно много по-ниска месечна вноска, което е една от двете ми цели. Та ще се местя при тях, документите са подадени, чакам да ги разгледат в централата в София и да отпуснат кредита.

# 232
  • пустинята Гоби
3,95% срещу 2,6%? Едното изглежда много високо, другото прекалено ниско. Да не би второто да е без застраховка имот, а първото да е с някаква допълнителна?

# 233
  • София
И ЦКБ, и РББ са ок. Ние имаме заем от РББ, доволни сме - кредитната карта я закрихме след 2 месеца, застраховката за имот я направихме при познат с по-добри условия от РББ и те нямаха нищо против.
ЦКБ са с по-ниски такси и също са добре, брат ми има кредит при тях и други познати.
Въпросът е, какъв процент финансиране трябва и дали и двете ще го отпуснат. Ние, като теглихме, не успяхме от ЦКБ, защото те отпускаха 85 %, а РББ - 90 %, което ни беше по-важно и затова ги избрахме. Ако ЦКБ ни бяха отпуснали тази сума, щяхме да изберем нея, защото е с по-добри условия.

# 234
3,95% срещу 2,6%? Едното изглежда много високо, другото прекалено ниско. Да не би второто да е без застраховка имот, а първото да е с някаква допълнителна?
Според ОББ не можели да ми предложат по-малко, защото съм техен клиент и искам рефинансиране на ипотека, а не закупуване на жилище в момента. ЦКБ дават отстъпки, ако прехвърля пенсионния фонд към тях + заплата 1300+ и факта, че съм държавен служител (учител) и така пада на 2,6. При доход над 3000 щяха да дадат още по-ниска лихва. С що така нотариалната такса е за тяхна сметка, както и застраховка на имота за целия срок на ипотеката отново за тяхна сметка. Аз си правя на частно в ДЗИ и мисля да си я продължавам.

# 235
Според ОББ не можели да ми предложат по-малко, защото съм техен клиент и искам рефинансиране на ипотека, а не закупуване на жилище в момента. ЦКБ дават отстъпки, ако прехвърля пенсионния фонд към тях + заплата 1300+ и факта, че съм държавен служител (учител) и така пада на 2,6. При доход над 3000 щяха да дадат още по-ниска лихва. С що така нотариалната такса е за тяхна сметка, както и застраховка на имота за целия срок на ипотеката отново за тяхна сметка. Аз си правя на частно в ДЗИ и мисля да си я продължавам.
И аз обмислям такова рефинансиране- от Алианц в ЦКБ. Алианц не искат да свалят лихвата (след 11 г изрядно всичко при тях), а в ЦКБ даже потребителски за сумата, която ми остава, ще е с по- ниска вноска и общо върната сума... Що така не щат да си задържат изрядните платци не ми е ясно.

# 236
Ди_Ди, аз освен ипотеката в ОББ там имам и два потребителски. Исках да си рефинансирам ипотечния и да покрият потребителските, ама - не. Ако ме привличат от друга банка или искам тепърва да купувам, тогава можело да ми дадат 2,6%, но понеже съм техен клиент и рефинансирам - не можело. Ами изгубиха ме като клиент. А в ЦКБ жената като видя договора ми с ОББ се изненада за 4 години колко малко главница е погасена - около 10% само.

# 237
Да, много странна политика - само за новите. При мен е същото лихвата ми е 3.83 в евро, и не искат да я свалят. Не Знам колко ми е гпр, но потребителски в ЦКБ за същата сума и период и лихва 4и малко ( 4.4 мисля, в лева ) ми е с по- ниска вноска с 34-40лв месечно и сумарно връщам по- малко. За сума около 27-28к лева. Това, което се колебая е дали да е потребителски или ипотечен, който ще е по- ниска лихва, но с цялата разправия и заличавания и вписвания май накрая става същото.

# 238
  • София
Здравейте, виждам някаква много изгодна реклама на Прокредит Банк, стартова лихва от 2.25% в лева и евро (обаче не пише при доход под 3К, колко е стартовата лихва), което е направо нереално. Има ли техни клиенти сред нас, да споделят опит?
 Тези бият дори ЦКБ по лихва.

Линк към рекламата с предложението е скрит.

# 239
Прокредит финансират до 80% и тази лихва важи за доходи над 3000 и изплащане за 20г. За доходи под 3000 и аз не намерих инфо на сайта им.
ЦКБ ни предлага 90% финансиране при лихва 2.60 и ГПР 2.67, а ОББ и Райфайзен- по 85% при лихва 2.55 и ГПР 2.86.
Явно ще се спрем на ЦКБ- с условията си ще ни привлекат като клиенти.
Правихме запитване и към ФиБанк, на която сме дългогодишни клиенти и имаме депозити при тях, но условията при тях въобще не са изгодни- 80% финансиране, лихва 2.85 и ГПР 3.48

Общи условия

Активация на акаунт