Теглене на ипотечен кредит – неща, които трябва да знаем! - тема 6

• 57 200
  • 969
  •   1
Отговори
# 780
няма ковид мерки за кредити, откъде ги измисляте тия глупости
2,5 е лихвата в момента в ЦКБ и Алианц

# 781
  • Варна
Има "Ковид" КРИТЕРИЙ ! Общо взето,зависи в кой бранш работиш.Ако е засегнат от Ковид,условията по кредита се влошават за клиента.

# 782
Здравейте , изплащам ипотечен кредит , но се чудя дали има смисъл да предоговарям лихвата ни (3.21%) остават ми 9 години . Може ли да споделите предлагат ли конкурентните банки по-добри проценти , за да има смисъл да ходя до различни клонове.
Благодаря предварително 😊
И аз съм в подобно чудене последните няколко години. В Алианц съм, с лихва 3.85 в момента, остават ми 7г. Събирах оферти ( от десетата до осмата година), които са в най- добрия случай със същата вноска. Дори на Алианц в момента за нови, с лихва 2.8 ми излиза разлика няколко евро (щото гпр излиза почти еднакво със сегашното). ЦКБ обмислях ама и там ще е разправия за няколко лева месечно. Консултант ми обясни, че се получава така, защото в началото сме връщали доста лихви и малко главница, а сега връщаме основно главница. Всеки нов кредит за остатъка от главницата генерира лихви на тази главница- все едно тръгваш отначало да връщаш  висока лихва с малко главница и разликите са минимални. Дано го обясних както трябва....

# 783
Има "Ковид" КРИТЕРИЙ ! Общо взето,зависи в кой бранш работиш.Ако е засегнат от Ковид,условията по кредита се влошават за клиента.

може ли пример за банка и бранш, защото ми звучи леко дискриминационно и несериозно

# 784
  • Варна
Пример за бранш веднага ти давам Туристическия бранш.Пример за банка...мисля,че всички имат вече някакви политики в тази посока.
Общо взето,колкото по-голям е шанса да останеш без работа покрай Ковид,толкова по-лоши са ти условията по кредита.И е съвсем логично да е така.Никоя банка не иска рискови клиенти и лоши кредити.

# 785
питах за реален пример

# 786
  • пустинята Гоби
По принцип банката взема предвид какво работи кредитоизкателя, както и каква му е заплатата. Няма дискриминация тук, а интереси.

В случая не пречи да се проучи дали някоя банка ще се навие за по-изгоден %. Аз не знам обаче дали си заслужава, лихвата не е ли изплатена в по-голямата си част така или иначе?

# 787
Здравейте , изплащам ипотечен кредит , но се чудя дали има смисъл да предоговарям лихвата ни (3.21%) остават ми 9 години . Може ли да споделите предлагат ли конкурентните банки по-добри проценти , за да има смисъл да ходя до различни клонове.
Благодаря предварително 😊
И аз съм в подобно чудене последните няколко години. В Алианц съм, с лихва 3.85 в момента, остават ми 7г. Събирах оферти ( от десетата до осмата година), които са в най- добрия случай със същата вноска. Дори на Алианц в момента за нови, с лихва 2.8 ми излиза разлика няколко евро (щото гпр излиза почти еднакво със сегашното). ЦКБ обмислях ама и там ще е разправия за няколко лева месечно. Консултант ми обясни, че се получава така, защото в началото сме връщали доста лихви и малко главница, а сега връщаме основно главница. Всеки нов кредит за остатъка от главницата генерира лихви на тази главница- все едно тръгваш отначало да връщаш  висока лихва с малко главница и разликите са минимални. Дано го обясних както трябва....
точно така, правилно си го обяснила.
Ако човек е към края на кредита ще е платил една голяма част от лихвата на банката, примерно 80%,  при предговаряне, ще се бориш да платиш по-малко за оставащите 20% лихва и като си сложиш разходите за рефинансиране, или промяна в договора, преместване на ипотека в др банка (ако има такива разходи) + нервите  и разправиите, май не е изгодно.

# 788
Здравейте!

Има ли някой, който скоро е теглил кредит от ОББ?
Каква лихва дават?
Може ли някой да ми обясни какъв е процента за нотариални такси - от какво се смята той - от дан.оценка, от пазарана оценка, от покупната цена по договор?
Вярно ли е, че колкото по-голяма е сумата на покупно-продажния договор, толкова по-големи са таксите, които се плащат след това.
За какво се дават най-много пари при покупко-продажбата?

Бих се радвала някой да ми обясни с прости думи Simple Smile

# 789
Здравейте!

Има ли някой, който скоро е теглил кредит от ОББ?
Каква лихва дават?
Може ли някой да ми обясни какъв е процента за нотариални такси - от какво се смята той - от дан.оценка, от пазарана оценка, от покупната цена по договор?
Вярно ли е, че колкото по-голяма е сумата на покупно-продажния договор, толкова по-големи са таксите, които се плащат след това.
За какво се дават най-много пари при покупко-продажбата?

Бих се радвала някой да ми обясни с прости думи Simple Smile

Таксите и данъците зависят от “официалната” сума на покупко-продажба. Има много калкулатори в интернет, които ще ви ориентират какво да очаквате според сумата.

# 790
  • София
Лихвеният процент и ГПР са индивидуални - зависи от дохода ви, други задължения, един ли ще е кредитополучателя или ще има съдлъжник по кредита.
За нотариалните такси - има приблизителни калкулатори в интернет. Зависят от цената, на която ще се изповядва сделката. За пример - август купихме апартамент за 56000, платихме около 4000лв при нотариуса. По-голямата част от нотариалните такси са за общински данък, като той е съответно различен за общините.

# 791
един ли ще е кредитополучателя или ще има съдлъжник по кредита.
Лихвеният процент и ГПР са индивидуални - зависи от дохода ви, други задължения, един ли ще е кредитополучателя или ще има съдлъжник по кредита.
За нотариалните такси - има приблизителни калкулатори в интернет. Зависят от цената, на която ще се изповядва сделката. За пример - август купихме апартамент за 56000, платихме около 4000лв при нотариуса. По-голямата част от нотариалните такси са за общински данък, като той е съответно различен за общините.

Може ли моят съпруг да участва в изплащането на кредита и ако сме включени и двамата по-голяма ли е лихвата за ГПР. Не знам как се отразява това на лихвата?
Кога е по-неизгодно - когато само има един участник плащаш кредита или са двама?

# 792
ако сте двамата, според мен, по-ниска лихва трябва да ви дадат, за банката рисковете са по-малки.
Трябва да помислите за това купеното жилище на двамата ли ще се води по Нот акт, държите ли да имате доказателство, че и двамата сте участвали в изплащането.

# 793
  • София
Всичко, което ние може да ти кажем, е от личен опит или от на някой познат.
Отиваш в няколко банки, искаш оферти и като теглиш чертата виждаш кое е по-изгодно.

# 794
  • София
Здравейте, ако имот е закупен на зелено (сключен е предварителен договор), каква е вероятността пазарната му оценка да е по-висока от продажбата и да получим 100% финансиране от банката? Или трябва да се тегли ипотечен и потребителски задължително?

Общи условия

Активация на акаунт