Защо останахте с едно дете?

• 49 896
  • 984
  •   1
Отговори
# 105
Всеки има различна представа за капацитет.
За една майка да  затисне фурната детето и да го убие е нищо, а за друга да не може да си позволи частни уроци е трагедия.
Хора разни. Или повечето са хора.

# 106
По горната логика жена, която няма деца не е човек.

Който както иска да го разбира. Joy Аз съм завършена откакто имам деца, а не е да нямам и професия, и успехи. Мисля, че жената разгръща цялата си женственост едва, когато роди. Но нали сега не е модерно да се говорят такива неща... Grinning

Нищо подобно, разгръща неврви, нерви и пак нерви. Раждането не те прави повече или по-малко жена.
От личен опит, отглеждането на дете с увреждане на тия ширини си е геройство и изпитание на психиката.
На мен ми е странен аргумента да родиш повече, че ако стане нещо с едното, то да не е ррзервна гума?!

# 107
Когато синът ми беше малък, мислех че нямам родителски капацитет. Сега като порасна и го виждам, че е добро дете и се е поочовечил, вече не мисля, че нямам родителски капацитет, а смятам че изискванията към майките са прекалено завишени.
Не бих обвинила майка, чието дете го е убила фурната или пък не може да си позволи частни уроци, но към себе си бих била безкомпромисна и в двата случая.

# 108
Скрит текст:
По горната логика жена, която няма деца не е човек.

Който както иска да го разбира. Joy Аз съм завършена откакто имам деца, а не е да нямам и професия, и успехи. Мисля, че жената разгръща цялата си женственост едва, когато роди. Но нали сега не е модерно да се говорят такива неща... Grinning
Нищо подобно, разгръща неврви, нерви и пак нерви. Раждането не те прави повече или по-малко жена.
От личен опит, отглеждането на дете с увреждане на тия ширини си е геройство и изпитание на психиката.
На мен ми е странен аргумента да родиш повече, че ако стане нещо с едното, то да не е ррзервна гума?!

Съжалявам, че при теб така се е получило. В твоя случай няма как да не е изпитание за психиката, предполагам. Hug И съм сигурна, че това те е направило по-силна и по-отговорна. Именно за това говоря, а когато се касае за случаи като твоя, няма база за сравнение. Майки, като теб, сблъскали се с проблеми със здравето на детето си, вече са наясно кои са стойностните неща в живота.

Когато се касае за здрави деца, разбира се, че има нерви и проблеми, но за мен те съвсем не са най-съществената част от майчинството.

А това по отношение на броя на децата, наистина е ужасно. Дори не искам и да разсъждавам в тази насока.

# 109
Не знам каква женственост разгърнах, първата година се разхождах по раздърпани тениски вкъщи за да мога по-лесно да кърмя. Гърдите ми увиснаха, напълнях, кожата на лицето ми стана ужасна, един кичур на косата ми побеля, очите ми станаха целите в ечемици (никой от 15-те лекари, доценти и професори, при които ходих не каза защо). Абе бях жалка гледка. Сега се взех в ръце, отслабнах, кожата ми е по-добре, но съм само бледо подобие на това, което бях преди да родя.
Но тук изобщо не става въпрос само за визия въпреки, че вярвам, че тя е в резултат от психологичното състояние на човек. Обичам страшно много дъщеричката ми, просто не съм сигурна, че ще се възстановя от втори тур.

# 110
  • София
Просто хората, в случая жените сме много различни. Съвсем наскоро, четох в едно списание( не мога да ви дам линк) за жена със спонтанен аборт в много ранна седмица( т.е не е имала почти никакви изменения в тялото). Та основното в статията беше как се тревожела, че вече няма да бъде секси, красива и не знам си какво още. Не дай си Боже, ако ми се случи такова нещо- това ще е последното, за което да ми пука. Даже стоях, четях и не можах да повярвам, че има и такива жени, но явно има.
На хората по природа ни е присъщо да съдим, това е нещота върху което може би работя най-много. 😀

# 111
Решението да имаме едно дете беше абсолютно осъзнато и взаимно взето със съпруга ми. Станахме родители в средата на 30-те си години и преценихме, че нямаме енергията - нито физическа, нито психическа - да се справим с още едно дете. Надяваме се да отгледаме това и да го направим Човек. Мисля, че даваме всичко от себе си.
Относно майчинството и връзката с женската природа, ами много индивидуално е. Аз не мога да се отъждествя само с тази си роля. За мен беше просто още една социална роля, която добавих към личността си, и която не е повече или по-малко важно от другите, които изпълнявам в качеството си на съпруга, специалист в дадена област, дъщеря, учащ (все още под някаква форма) и пр.
Държа изключително много на баланса на всички тези роли в живота си. Знам, че ако едната надделее над другите няма да се чувствам ОК с това и рано или късно нещата ще ескалират в неприятна посока за всички ни Trollface Факт, доказан чрез емпиричен опит Laughing
Не ми е приятно хората да ме съдят по това колко деца имам (и дали изобщо имам такива) и защо съм решила така. Това е мое право, не дължа обяснения никому, както и не искам такива от хората, решили да имат 2, 3 и повече деца. Въпрос на личен избор. Точка и не го коментирам повече. Малко повече толерантност и ненавлизане в личното пространство на хората няма да навредят на никого. Важното е да сме щастливи с избора и решенията си.

Последна редакция: пн, 25 яну 2021, 11:25 от Elyon Brown

# 112
Решението да имаме едно дете беше абсолютно осъзнато и взаимно взето със съпруга ми. Станахме родители в средата на 30-те си години и преценихме, че нямаме енергията - нито физическа, нито психическа - да се справим с още едно дете. Надяваме се да отгледаме това и да го направим Човек. Мисля, че даваме всичко от себе си.
Относно майчинството и връзката с женската природа, ами много индивидуално е. Аз не мога да се отъждествя само с тази си роля. За мен беше просто още една социална роля, която добавих към личността си, и която не е повече или по-малко важно от другите, които изпълнявам в качеството си на съпруга, специалист в дадена област, дъщеря, учащ (все още под някаква форма) и пр.
Държа изключително много на баланса на всички тези роли в живота си. Знам, че ако едната надделее над другите няма да се чувствам ОК с това и рано или късно нещата ще ескалират в неприятна посока за всички ни Trollface Факт, доказан чрез емпиричен опит Laughing
Не ми е приятно хората да ме съдят по това колко деца имам (и дали изобщо имам такива) и защо съм решила така. Това е мое право, не дължа обяснения никому, както и не искам такива от хората, решили да имат 2, 3 и повече деца. Въпрос на личен избор. Точка и не го коментирам повече. Малко повече толерантност и ненавлизане в личното пространство на хората няма да навредят на никого. Важното е да сме щастливи с избора и решенията си.

Леле, поздравявам Ви!
В Бг постоянно ме питат, айде давайте второ, айде, кога. Това да не е баница, забавляват ме.

# 113
Аз пък не мисля, че авторката навлиза в личното пространство на другите хора. Пита нормално, аз също бих попитала на нейно място.
На мен ми е странно, хора които са в мир със себе си, да се впечатляват, че някой си ги бил попитал нещо,  като например защо нямате дете/ деца.
Аз като жена, която няма репродуктивни проблеми, никога не ми е било драма да отговоря.
Аз също на по близки жени им казвам: давайте за второ.
Вече и аз и приятелките ми постепенно излизаме от репродуктивна възраст, така че вече този въпрос не ме касае, но когато бяхме млади, ме интересуваше

# 114
Норма ли има с тези деца, че "давайте за второ"?
Нито питам, нито мисля, че има правило за децата.

# 115
Броят деца си е лична работа и никога не бих давала съвети, нито бих питала. Все едно да им давам акъл какво да правят под завивиките. Нямам място там.
Скрит текст:
Преди години, отивайки на гости на баба със сестрата на майка ми, станах свидетел на следния разговор:
- Колко деца имаш?
- Едно.
- Веднага да си родиш още едно?
- Мъжът ми е в Ирак.
- Епа, нищо.

Баба вече беше доста възрастна и много неща ѝ се изплъзваха, но навикът да нарежда кой какво да прави в чуждите семейства си беше там Laughing

# 116
В Бг постоянно ме питат, айде давайте второ, айде, кога. Това да не е баница, забавляват ме.
Напълно разбирам Wink Най-близките ни са информирани за решението ни и не дълбаят по темата. Ако някой не толкова близък попита, просто обяснявам, това, което написах и тук и отклонявам темата вежливо.

Хората сме различни и имаме различни разбирания за света. За едни може да е нормално да се зададе такъв въпрос, за други де не е Simple Smile

# 117
Болшинството от хората искат две, няма лошо, дори браво.
Обаче някои  искат две, само защото те са имали брат, сестра, така трябва и др подобни доводи, които за мен са леко несериозни.

# 118
Обаче някои  искат две, само защото те са имали брат, сестра, така трябва и др подобни доводи, които за мен са леко несериозни.
Или защото са нямали. Без да знаят, ако са имали какво е щяло да бъде положението. Всякакви случаи има, от които да ти настръхне косата.
Напред писах, аз съм 1 дете, мъжът ми са 3 (в повече от чудесни отношения). Нито при мен, нито при него това е било фактор.

# 119
Не е обидно и нахално в публичен форум да питаш нещо лично. Който иска, ще отговори. Не е задължително да го правите. Но е много обидно да осъждате хората за подбудите им да имат едно или повече деца.

Обаче някои  искат две, само защото те са имали брат, сестра, така трябва и др подобни доводи, които за мен са леко несериозни.
Или защото са нямали. Без да знаят, ако са имали какво е щяло да бъде положението. Всякакви случаи има, от които да ти настръхне косата.
Напред писах, аз съм 1 дете, мъжът ми са 3 (в повече от чудесни отношения). Нито при мен, нито при него това е било фактор.
Да, ще извадите от 9 кладенеца вода само и само да намекнете, че хората с повече от едно дете са несериозни, с недостатъчно изпипани аргументи да имат определен брой деца. Вижда се нотка на заяждане с идеята да се омаловажат причините, които изтъкват тези хора. Доста грубо, имайки предвид, че тук хората споделят лични неща.

Общи условия

Активация на акаунт