Защо останахте с едно дете?

• 50 392
  • 984
  •   1
Отговори
# 480
Ама честно ми отговори - вярваш ли го че може да стане?

Ами вярвам. То става, макар и бавно. С повишаването на стандарта, здравеопазването и образованието раждаемостта доказано спада. И особено женското образование. А това може да се направи с морков и тояга.
Това твърдение може да ти доведе само проблеми. Всеки с две и повече деца ще се разпознае като необразован и ще стане мазало в темата.

Трендът с нямането и неискането на нито едно дете е все по забележим в някои части на света и става все по- популярен.

Една голяма част от съвременните тийнове са различни джендъри, природозащитници тип Грета, вегани, компютърни гийк и нърдове, които не се интересуват много от традиционните ценности като брак и дете/ деца.
Този тренд явно се забелязва в много общества и тогава намаляването на раждаемостта ще е още по- видимо от разказаното от Невена.

Последна редакция: сб, 08 яну 2022, 01:33 от Анонимен

# 481
Това с тренда на нямане на нито едно дете мога да го потвърдя и аз, дори и не е нужно да са джендъри. Имам доста приятелки, гонещи 40 години, без деца. Високо образовани, хубави, обаче с високи изисквания за мъж и все са си сами и нямат постоянна връзка, какво остава за семейство... Много хора са така в днешно време за съжаление.

# 482
  • Paris, France
Имам доста приятели, мъже и жени, на 40-60 години, които нямат деца. Не, че са претенциозни, а живот с партньор изобщо не ги интересува отдавна. 25% от мъжете на подобна възраст в парижкия район са бездетни. В Лондон е още по-често срещано сред жените.

Поколението на децата ми не излиза с гаджета, не ги търси, не изживява любовни драми и съответно не иска деца. Повечето казват, че не искат усложнения, трудности и не им е интересно. Някои искат да осиновят, да помагат на деца в домове по света, но не и да имат собствени. Не са джендъри или хомо, а направо асексуални.

В Япония всеки четвърти японец на подобна възраст е неженен и без деца. 14% от японките са без семейство на същата възраст. През 2035 се очаква всеки трети японец да умре неженен и бездетен.

https://www.flashpack.com/travel/why-japanese-men-choosing-single-life-japan/

В същата статия се цитира проучване, според което 61% от момите в UK и 49% от ергените без връзка са щастливи от статуса си.  

В Южна Корея, Тайван, Макао, Хонг Конг единственото дете, евентуално, е отдавна норма. Миналата година в повечето от тези държави жените имаха под 1 дете средно. Има, разбира се, жени с по 2, 3 и 5 деца, но имат и много бездетни. Едно дете е нормата в повечето големи столици извън Африка, но вече и в Африка има места, като Адис Абеба, например, с под 2 деца.

Някой писа за образование на жените. Да, важно е, но за да започне да пада раждаемостта, трябва първо да започне да пада смъртността. Не случайно има следвоенни бумове.

За мене е важно да сме здрави, доволни от избора ни  какъвто и да е и да сме щастливи.

# 483
Съгласна съм с Невенка за индийците - наблюденията ми тук в САЩ са, че много държат на образованието и високия стандарт на живот, както и че не раждат на поразия. Запазват си свои традиции (тук ще отворя една скоба да кажа, че храната им е божествена), когато обстоятелствата го позволяват - като разни сватби с тъпани и музики в двора, но да ви кажа не им отстъпваме. Всеки трети Март на пъпа на Чикаго се вият хора и ръченици и се развяват трибагреници; хвърлят се кръстове в езерата, национални български празници обсебват парковете, кебапчета, кюфтета и шкембе чорби в казаните се издигат в култ, а чалга евентите (и не само) през останалото време на годината се пукат по шевовете. Евала правя на местните, че патриотизмът им не може да се намаже на малкото ни пръстче и съответно не им пречи, че други нации искат да си го изживеят и покажат в държавата им. Турците, които съм срещала също не са това, което потребителката влага в коментара си. Съфорумката най-вероятно ще се обиди, ако някой западноевропеец, който си е имал вземане-даване с нашенски цигани каже, че българите не подлежат на интегриране, но в същото време тя самата слага кюрди и турци под един знаменател.

Съгласна съм, че обществото ни, и конкретно тинейджърите, стават все повече антисоциални и асексуални. Японците (Невена ме изпревари) до не много отдавна бяха една от малкото нации, които се кичеха точно с тая слава, а същото в момента се случва в повечето развити страни. Ковид истерията, естествено, въобще не помага.

Не съм гледала статистки, моите наблюдения са, че повечето американски семейства (не говоря за първо поколение) в САЩ са с по три деца. Разбира се има значение район и демографски показатели, както казах това са само моите лични наблюдения. Затова и няма база за сравняване със семействата в държави като Бг или дори Европа сама по себе си, защото стандартите и възможностите са несъпоставими.

Последна редакция: сб, 08 яну 2022, 04:28 от Aerin

# 484
  • София
    Ама честно ми отговори - вярваш ли го че може да стане?

Ами вярвам. То става, макар и бавно. С повишаването на стандарта, здравеопазването и образованието раждаемостта доказано спада. И особено женското образование. А това може да се направи с морков и тояга.
    [/list]Това твърдение може да ти доведе само проблеми. Всеки с две и повече деца ще се разпознае като необразован и ще стане мазало в темата.

Трендът с нямането и неискането на нито едно дете е все по забележим в някои части на света и става все по- популярен.

Една голяма част от съвременните тийнове са различни джендъри, природозащитници тип Грета, вегани, компютърни гийк и нърдове, които не се интересуват много от традиционните ценности като брак и дете/ деца.
    Този тренд явно се забелязва в много общества и тогава намаляването на раждаемостта ще е още по- видимо от разказаното от Невена.

Мисля, че малко преувеличаваш. Ние на тяхното място също не се интересувахме от традиции, а искахме да сме различни, само че се увличахме по нещата, които тогава бяха модерни. Повечето млади по подразбиране са бунтари - всеки по свой начин и според модата, която следва. Традиции? Деца? Семейство? Няма начин! После пораснахме  и се изпоженихме. Същата работа е и сега с разликата, че умните и красивите отлагат женитбата и децата заради кариерата и възможностите да пътуват и изобщо да живеят за себе си. Но пак се женят и раждат.

Недейте така черногледо! Природата си знае работата. Сещам се за онази крилата фраза по време на соца - човек и добре даживее, накрая се жени.

Последна редакция: сб, 08 яну 2022, 08:22 от Andariel

# 485
    Това с тренда на нямане на нито едно дете мога да го потвърдя и аз, дори и не е нужно да са джендъри. Имам доста приятелки, гонещи 40 години, без деца. Високо образовани, хубави, обаче с високи изисквания за мъж и все са си сами и нямат постоянна връзка, какво остава за семейство... Много хора са така в днешно време за съжаление.
    Скоро гледах за самотен? баща, осиновил момченце. В моята глава се отключват разни мисли, съчетано с наблюдения.

# 486
    Абе, доста вярно има в последните постове. Когато аз бях на между 20 и 25 нямаше нито един от компанията без гадже. И да се разделят бързо се намираше ново, защото това беше важно - хормоните го искаха, усещането за щастие не беше същото без гадже, а и някак човек не се чувстваше пълноценен сам. Сега приятелите на дъщеря ми са масово сингъли. И съвсем не се скъсват да търсят, чакат нещо да ги удари по главата и тогава евентуално ще помислят... А щом се държат така, явно не им липсва. Ама и по мое време да признаеш, че караш на мастурбация беше срамно, всеки го правеше понякога (да е редовно не се е налагало), ама не си признаваше. А днес няма дамга, а и вибратори от какви ли не видове дал Господ...

# 487
    • Пловдив
    И аз знам, че гъстотата на населението в Италия е висока, но папата наскоро имаше реч, в която изказваше безпокойството си, че много хора в днешно време решават да имат 1 или нито едно дете и с времето дори италианският народ щял да се стопи. При това пренаселване в момента и аз не знам защо зорлем трябва да карат хората да раждат, но те си знаят. Пък и отдавна се знае, че когато една нация е развита и живее добре, стандартът на медицинско обслужване е висок и т.н., семействата имат малко деца.  Открай време най-цивилизованите нации в Европа имат малки семейства. И многодетните майки, които са в тази тема, моля да не ми наскачат, споделям само факти, с които не целя да обидя никого. Смятам, че решението си е лично за всеки. А и решението понякога може да не е окончателно. Wink
    Ама това е вярно, аз съм съгласна. По принцип с повишаване на образованието на жените и повишаване на благосъстоянието на нацията раждаемостта пада. Остават редки кукувици с по повече деца (като мен).

# 488
    В България раждаемостта е на много ниско ниво. Сега покрай пандемията от болниците се говори, че се раждат малко повече бебета, но ще видим какво ще каже статистиката. Отделно, сме намаляли с почти 1 млн души за 10 години. Така че, споко дами, при нас пренаселване няма. Да не говорим, че доста години в големите градове беше налаган модела на еднодетното семейство и едва последните години се разчупва тази тенденция. Вече семействата с по две деца са много често срещани, а тези с 3 се увеличават. Все повече интелигентни и образовани хора се решават на 3 деца, което за мен е много положително.

Иначе, от аргументите защо едно или повече деца, обикновено повечето са малко пресилени и поизмислени. Особено пренаселването на земята, което се ползва като оправдание за онези модерните, които не искат изобщо деца. Истината е, че децата са вътрешна потребност и в голяма степен емоционално решение. И всеки си има толкова, колкото му се иска. Външните фактори като пренаселване на планетата или в каква държава живеем, са измислени. Един живот живеем и не вярвам някой да се лиши от желанието си за определен брой деца, само защото се е родил някъде си и условията не са идеални.

# 489
    • София
    Никакъв бум няма заради Ковид, дори се увеличава темпът на намаляване.
    Ама журналистите като повторят няколко пъти нещо и вече се мисли че е истина...

# 490
    И при мъжете и при жените над 35 год, които познавам и са сами,  забелязвам все повече претенции и трудности дори в намирането и осъществяването на кратка връзка, камо ли за дълга или семейство.

Искат много неща, мислят си, че те предлагат всичко, но реално са с изкривено виждане и не се виждат отстрани-като в някакъв собствен свят мехур са.
     Реално не могат да търпят никой, не могат да правят никакви компромиси с нищо абсолютно с никой.
    Все повече са  живеещите сами и като гледам все по-трудно ще им става.
    Тези хора не си ги представят  с дете, че те ще полудеят буквално.

Свикват да се съобразяват единствено с тях самите и с никой друг. Няма нужда да казвам, че всичките са станали уникални егоисти.

Последна редакция: сб, 08 яну 2022, 15:39 от Alexslav

# 491
    Никакъв бум няма заради Ковид, дори се увеличава темпът на намаляване.
    Ама журналистите като повторят няколко пъти нещо и вече се мисли че е истина...

Не казвам, че е така, а само какво се говори от отделни болници, които отчитат ръст при тях самите. Но няма официална статистика и не е ясно все още дали е истина.

# 492
    Ама то личните анекдоти са едно, статистиката друго.

Четеш много интернет, но реалността е различна. Смяташ, че веганите нямат деца? 🤣

# 493
    Винаги сме искали само едно дете. А като се появи още повече. Не само защото е трудно, а защото обичаме детето толкова много и ни е супер тримата, че не искаме да разделяме вниманието си повече. Това е идеалният варинат за нас. Така имаме време и за себе си.

# 494
    Любовта не се дели между децата, даваш я на всяко всичката. Обаче - поздравления за превантивната мярка.

Общи условия

Активация на акаунт