Защо останахте с едно дете?

• 49 910
  • 984
  •   1
Отговори
# 120
Да, да. Причините, които се посочват като основателни за наличието на едно дете не са като споделения личен опит на тези с по две и повече. Тежат много повече. Защо? Защото така. Как можело да се ражда с цел да са повече от едно. Ами може, така както вие си оставате с по едно и сте си намерили оправданието и мотива за това.

# 121
  • София
Принципно темата е "Защо останахте с едно дете?", а не "Защо имате повече от едно дете?".

# 122
Да, аз вече попитах дали може да пиша. Не ми забраниха.

# 123
С едно дете сме, защото така искам. ММ иска още, но няма да се огъна. Simple Smile

# 124
Да, ще извадите от 9 кладенеца вода само и само да намекнете, че хората с повече от едно дете са несериозни, с недостатъчно изпипани аргументи да имат определен брой деца. Вижда се нотка на заяждане с идеята да се омаловажат причините, които изтъкват тези хора. Доста грубо, имайки предвид, че тук хората споделят лични неща.
Напротив, възхищавам се на хората с повече деца. Имам предвид, че използват аргументи, които не съществуват. Всеки може да се огледа около себе си и да види, че не всички братя и сестри са в чудесни отношения, някои дори не общуват един с друг.
Затова казвам, че човек трябва да следва желанията си и да създава, колкото деца иска, не трябва да се оправдава с мотиви, които дори децата виждат, че не са верни.

Да, да. Причините, които се посочват като основателни за наличието на едно дете не са като споделения личен опит на тези с по две и повече. Тежат много повече. Защо? Защото така. Как можело да се ражда с цел да са повече от едно. Ами може, така както вие си оставате с по едно и сте си намерили оправданието и мотива за това.
Ако прегледаш пак отговорите, има доста - защото така искам. Аз не се оправдавам и не намирам за нужно да го правя. Направо си казах, че чисто егоистично не исках да карам друга бременност и да раждам.
Не съм оракул и няма как да предвидя дали ако имах 2-3 деца щяха да се разбират едно с друго, да си играят, да се подкрепят, то даже и няма как да знам, дали щяхме да сме живи.

Затова, независимо дали се използват като аргумент за 1 или повече деца, пак не ги смятам за логични. "Не искам повече от 1 деца, защото ще се карат/бият" е същото като "Искам 2, за да си игрят". Просто защото не смятам, че има човек, който може да гадае Simple Smile

Но темата наистина е - защо останахте с 1 дете, не колко деца искате и колко имате Hands Plus1

Последна редакция: пн, 25 яну 2021, 14:58 от Не се сърди, човече

# 125
Да, ще извадите от 9 кладенеца вода само и само да намекнете, че хората с повече от едно дете са несериозни

Хм, аз пък оставам с впечатлението, че по-скоро ние, дето сме с едно, се опитване да се оправдаем и да заявим, че всъщност не сме егоисти, които мислят само за кефа си.

# 126
Раждаме децата заради себе си, за да си начешем егото най -вече, а не за да не са сами, да има с кого да играят, споделят и т.н. Имам две, но съм на мнение, че с едно е далеч по лесно във всяко отношение.

# 127

Хм, аз пък оставам с впечатлението, че по-скоро ние, дето сме с едно, се опитване да се оправдаем и да заявим, че всъщност не сме егоисти, които мислят само за кефа си.

Навремето баба ми всеки път като видеше Лили Иванова по телевизията, започваше да роптае какъв егоист била, да не си роди поне едно дете. Баба ми пък е с едно, та сигурно и за нея така са говорили другите - какъв егоист да не си роди още едно Laughing

Иначе аз в поредна тема се включвам, за да правя пропаганда за една здравословна доза егоизъм от жените.

Не ми го хвалете това себеотрицание, което те превръща в роб на къща/работодател/дете/мъж и те възнаграждава я с тиквен медал, я с някоя друга болест (или чиста лудост) на 40. Благодаря.

Който си мисли, че лимитът му е 1 брой деца, да не се чувства длъжен да ражда повече, камо ли да се оправдава.

Последна редакция: пн, 25 яну 2021, 17:00 от Isee

# 128
Моите родители и двамата са от семейства с три деца. От страна на майка ми лелите имат по две деца, от страна на баща ми всички са с по едно. Моите родители останали с едно дете, защото не могли да имат повече - възраст и здравословно състояние, а не се решиха да осиновят, при положение, ме така или иначе не са без дете. Майка ми и лелите ми се разбират и подкрепят, баща ми точно обратното - никога не са били близки. Мотивите на моите родители да искат повече от едно дете е било точно убеждението / страхът, че "с едно дете си все едно без деца". Това е една от основните причини (вероятно) майка ми да е свръх тревожен и протективен родител. Говорили сме за това и тя го обясняваше точно със страха, че ако с мен се случи нещо ще остане без деца, защото не може повече да роди.
Понеже аз пък бях самотна и много исках брат/ сестра, то взех решение да не оставам с едно дете.

# 129
Не е непознато и нечувано нещо в страната ни.

Този аргумент с двете деца, ако станело нещо, го чух за първи път тук и ми е отвратителен като аргумент. Също и имането на дете за да има кой да ни гледа или да нямало много делби на наследство, са меко казани ужасни.

Последна редакция: вт, 26 яну 2021, 14:43 от Анонимен

# 130
На мен ми е странно да прочета думи като оправдания, мотиви в темата. За да се оправдаваш, значи си извършил нещо нередно... в случая кое е то - личният ти избор да имаш едно, две или повече деца??? Струва ми се абсурдно.
Кой колкото може и иска, толкова деца да има. Аз съм ОК с едно. Не ми пречи приятелката ми да има 3, стига да е щастлива със своя избор. По-ми е важно да не се критикуваме за тези свои лични решения.

# 131
Нередно няма нищо, но някакво клише, че семейството не е семейство ако няма две деца, има наложено. И някакъв негласен натиск да се влезе в модела, та затова се влиза в защитен режим в някаква степен. Може би даже и пред самите себе си.

# 132
Като жена с репродуктивни проблеми такива въпроси за деца за мен са просташки, още преди да разбера за проблемите го мислих. Как пък ли някой ще ме пита кога ще има деца. От както се омъжих тея въпроси зачестиха от приятели, познати, някой път и от почти непознати. Не се знае кой какво преживява и такива въпроси някой път са много болезнени.

# 133
Да, но все някак се лансира идеята, че ако нямаш две деца то е заради проблеми ( здравословни, репродуктивни или с мъжа), възраст, трудна бременност/ първо дете и се изключва варианта просто да смяташ, че семейството ти е пълно и завършено така също!

# 134
Нередно няма нищо, но някакво клише, че семейството не е семейство ако няма две деца, има наложено
Така е. Майка ми е споделяла, че тя чувства нещата по същия начин. Забременяла е след мен пак, но втората ѝ бременност е била извънматочна, с отстраняване на тръби и т.н., едва са я спасили и след това не е могла да има повече деца.
Прие моето решение за едно дете, но не ме разбира, точно както аз не мога да разбера защо за нея семейство с 1 дете не е съвсем пълноценно.

П.П. Две от прабабите ми са с по 1 дете, съвсем съзнателно, явно на тях съм се метната Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт