Дискова херния - 20

• 84 631
  • 728
  •   1
Отговори
# 600
.......
Благодаря за отзива. Понеже му казах, че не мога веднага да реша за операция, той ми каза като искам да се мъча и ако реша да се обадя.

Потърсете с тези изследвания  второ и трето мнение . Дори да плати човек  два прегледа , си заслужава .
Аз вече съм станала доста недоверчива , защото съм попадала на непочтени "специалисти".
Благодаря. Аз няма да бързам с операция, освен ако не стане крайно наложително.

# 601
Преди време споделих ,че  в момента ходя на иглотерапия и възникна  нещо като спор за лекуващия лекар -че не бил лекар и т.н.
Споделям една статия за него , освен че ми беше препоръчан и от човек с лично мнение и опит .
Аз още не съм приключила  препоръчителния пакет процедури .
Както  нашите неграмотни политици наложиха миналата година един израз - "всеки сам си преценя" Joy

Бъдете здрави !

# 602
Благодаря за подкрепата и съветите. В обкръжението ми няма хора с такъв проблем и мисля,че никой не ме разбира. Станала съм някак изнервена от тази постоянна болка и дискомфорт.Вечер не ми се ляга като знам как ще се събудя сутринта.Не съм предполагала,че нещо на пръв поглед банално и безобидно може да причини такива “ядове”.Кости,кокали,мускули всичко в тази област боли.. Понякога си чувствам и краката изтръпнали,най-вече след ставане от сън. Подозирам,че и позицията ми в легнало положение е неправилна,но спейки няма как да я контролирам. На мен никакви хапчета не ми помагат,единствено май свещичка профенид успокоява до някъде положението.
Според вас топ матрак дали би имал положително въздействие,тъй като на този етап не мога да си позволя нов матрак. И какви точно упражнения препоръчвате?

Здравей,
Докато четях написаните постове от теб, все едно аз го бях написал. Чупил съм стави, имплант съм имал, възпалено сухожилие (уникално преживяване), падал, ставал, какво ли не е било, но тва с кръста е на истинска висота, и бие всичко.
Мъча се 10 месеца, явно съм упорит. Поне 4, уж доктора, ме гледаха. Невролози, знахари, София мед и т.н. В София дал бог избор. Гимнастики правя от месеци, противовъзпалителни също. Ефект моментен или никакъв. Нито един не каза за ЯМР, а без него всичко е само гадаене. Винаги съм бил в спортна форма и съм се пазил. Плуване, народни танци, ски, с много години. Гледам се и внимавам, , но греда.  Изброявам всички тези неща за да стигна до това, да ти кажа директно-Работата е дебела, действай!
 Е, отидох в спортна, медицинска клиника, повтарям спортна и скъпа. Не казвам име за да не е реклама. Лекаря погледна мен и рентгеновата снимка и за 15 мин ми обясни всичко, и показа, чак аз го разбрах. ЯМР му беше първото. Всичко друго е хвърляне на боб. До такава степен ми е писнало, че не операция, ами прешлен да сменят ако искат само да тръгва нанякъде. Не стигай до моето, а действай веднага. Подбери хора, които се занимават с това и работят в сериозни клиники, а не  самосиндикално в някакви си кабинетчета. Спирай, гимнастики, хапчета, смяна на матраци и каквото ти дойде още на ум !! Действай, не чакай и пробвай кой каквото каже!
Работата е сериозна, ако се отлага или неглижира, става още по сериозна!

Последна редакция: ср, 16 фев 2022, 15:56 от gergin

# 603
    Здравейте! И при мен опря ножа в кокала. В момента нямам силни и постоянни болки. Те бяха преди няколко години и оттогава се лекувам. Проблемът сега е следния: Някъде между Коледа и Нова година забелязах, че не мога да стоя права и да ходя повече от 5-10 минути. След почти 2 месеца лечение с инжекции, системи и обичайните лекарства няма никакво подобрение. Кръста не ме боли, но болката в подбедрицата не се повлиява. Направих КТ. Резултат: Изгладена физиологична лумбална лордоза. Остеохондрозни промени на всички нива от отдела, авансирали на нива отЛ3-4 до Л4-5, с вакуум феномен. Вторично стенозиране на предното епидурално пространство и неврофорамените с компресия върху коренчето на ниво Л4-5 в ляво. Артрозни промени във фасетките на интервертебралните стави. " Като прегледа диска, неврохирурга, който ме изпрати на КТ написа отдолу: " ДХ на Л4-5. За оперативно лечение. Мой познат рентгенолог също видя диска и каза, че не е същинската дискова херния, а дисковете са деформирани и притискат нервно коренче. Моля ви, ако някой е имал подобен проблем или има някаква представа да сподели. Дали има някакъв шанс да се размине операцията. Благодаря.
    А ти пита ли въпросния каква операция мисли да ти прави? Много интересно те е вързал. Нямаш дискова херния, имаш обаче, стеноза, заради която не можеш да ходиш, и все пак ще те оперира от ДХ. Така ли? Ами, много добро предложение и решение на проблема. После ще те накара да си мислиш, че дх е изчистена, но си получила срастване и айде втора пътечка в джоба...

Ако някой е излекувал стеноза с физиотерапия - да свирка!
    Благодаря за отзива. Понеже му казах, че не мога веднага да реша за операция, той ми каза като искам да се мъча и ако реша да се обадя. Бяха ми го похвалили за светило в Плевен. И за "прегледа" ми взе 50 лв. Всъщност той ми каза : "Ако имаш излишни 100 лв иди си направи скенер и ела". Това беше прегледа.

Знам, че са много теми 20, но ако прочетеш от първата до последната, ще добиеш много добра представа за практиката на хирурзите в България. За плевенските, варненските и софийските "светила". Техните имена постоянно се повтарят в темите. До сега в тези 20 теми (аз си направих труда да ги прочета) не видях нито един потребител да е казал, че някой хирург е казал точно каква операция ще му се прави. Тази информация се спестява масово на пациента, защото хората не знаят какви операции има и коя е приложима за тяхното състояние. Чували са само за "безкръвна", "ендоскопска", "минимално инвазивна", и се връзват за този приоритет. А, дали ще му се прави  ламинектомия или ламинотомия никой пациент не знае. Но това са две различни операции и има голямо значение коя от двете предлага хирурга за разрешаване на проблема. "За операция си" не е никакъв критерий за операция, още по-малко за операция, чието название не са ти разяснили дори. Като не са сговорчиви хирурзите, трябва да се знаят ключови думи. Питайте как се казва тази операция, с какви инструменти ще се направи също питайте. Не е един и същ риска при операция с ултразвукови инструменти, като при операция с не ултразвукови. Същото трябва и в епикризата да го пише после, за да няма "ами, като отворихме, видяхме, че е друго и за това не махнахме хернията", а пациентът после продължава да се чуди, защо след операцията все още е зле. Дали трябва време след операцията, за да настъпи подобрението... Колко народ е изполъган от "светила", които като си приберат пътеката и бонуса след това забравят за пациента... Трябва да си много нащрек какво ти предлагат точно и как. За да няма после измиване на ръце.
    Казвам го в твоя конкретен казус, имаш време, нямаш болки, използвай го, за да разучиш какво ти е състоянието и как се разрешават произлизащите от него проблеми.
    И не прави упражнения Макензи ако имаш наистина стеноза. Да не вземе някой физиотерапевт да ти предложи за ДХ.
    Хирурзи със скенер не се занимават. Трябва ти ямр. Дори е безмислено без ямр да ходиш на хирург. Направо те е пратил за зелен хайвер.

# 604
    Преди две години, когато възникна моят проблем ме приеха в неврология и ми направиха куп изследвания, скенер беше първото от тях. Имах и  консулт с неврохирург, не бях за операция . Когато го питах не е ли нужно ЯМР, за да сме сигурни, отговорът беше " като го видиш на по-ясна картинка по- добре ли ще се почувстваш, нали не мислиш, че  хернията ще изчезне?"
    Това което ми прави впечатление през всичкото това време, изчетените 20 теми ( от-до), консулти с  различни докторя е,  че  се лекува  с едни и същи лекарства, предлагат се едни и същи процедури, гимнастики и спортове. Само че на всеки един от нас различни неща ни влияят зле/добре и сами с проба/ грешка напасваме и подбираме полезното за нас и точно за нашият гръбнак.

# 605
    Преди две години, когато възникна моят проблем ме приеха в неврология и ми направиха куп изследвания, скенер беше първото от тях. Имах и  консулт с неврохирург, не бях за операция . Когато го питах не е ли нужно ЯМР, за да сме сигурни, отговорът беше " като го видиш на по-ясна картинка по- добре ли ще се почувстваш, нали не мислиш, че  хернията ще изчезне?"

В темата ЯМР се спряга като задължително, но реално в повечето случаи лекарите могат да диагностицират хернии и без него. Ако се налага операция или се мисли за нея без ЯМР не може, все па хирургът трябва да знае къде да реже, но ако състоянието не е тежко съвсем не е толкова нужен.

# 606
      Здравейте! И при мен опря ножа в кокала. В момента нямам силни и постоянни болки. Те бяха преди няколко години и оттогава се лекувам. Проблемът сега е следния: Някъде между Коледа и Нова година забелязах, че не мога да стоя права и да ходя повече от 5-10 минути. След почти 2 месеца лечение с инжекции, системи и обичайните лекарства няма никакво подобрение. Кръста не ме боли, но болката в подбедрицата не се повлиява. Направих КТ. Резултат: Изгладена физиологична лумбална лордоза. Остеохондрозни промени на всички нива от отдела, авансирали на нива отЛ3-4 до Л4-5, с вакуум феномен. Вторично стенозиране на предното епидурално пространство и неврофорамените с компресия върху коренчето на ниво Л4-5 в ляво. Артрозни промени във фасетките на интервертебралните стави. " Като прегледа диска, неврохирурга, който ме изпрати на КТ написа отдолу: " ДХ на Л4-5. За оперативно лечение. Мой познат рентгенолог също видя диска и каза, че не е същинската дискова херния, а дисковете са деформирани и притискат нервно коренче. Моля ви, ако някой е имал подобен проблем или има някаква представа да сподели. Дали има някакъв шанс да се размине операцията. Благодаря.
      А ти пита ли въпросния каква операция мисли да ти прави? Много интересно те е вързал. Нямаш дискова херния, имаш обаче, стеноза, заради която не можеш да ходиш, и все пак ще те оперира от ДХ. Така ли? Ами, много добро предложение и решение на проблема. После ще те накара да си мислиш, че дх е изчистена, но си получила срастване и айде втора пътечка в джоба...

Ако някой е излекувал стеноза с физиотерапия - да свирка!
      Благодаря за отзива. Понеже му казах, че не мога веднага да реша за операция, той ми каза като искам да се мъча и ако реша да се обадя. Бяха ми го похвалили за светило в Плевен. И за "прегледа" ми взе 50 лв. Всъщност той ми каза : "Ако имаш излишни 100 лв иди си направи скенер и ела". Това беше прегледа.

Знам, че са много теми 20, но ако прочетеш от първата до последната, ще добиеш много добра представа за практиката на хирурзите в България. За плевенските, варненските и софийските "светила". Техните имена постоянно се повтарят в темите. До сега в тези 20 теми (аз си направих труда да ги прочета) не видях нито един потребител да е казал, че някой хирург е казал точно каква операция ще му се прави. Тази информация се спестява масово на пациента, защото хората не знаят какви операции има и коя е приложима за тяхното състояние. Чували са само за "безкръвна", "ендоскопска", "минимално инвазивна", и се връзват за този приоритет. А, дали ще му се прави  ламинектомия или ламинотомия никой пациент не знае. Но това са две различни операции и има голямо значение коя от двете предлага хирурга за разрешаване на проблема. "За операция си" не е никакъв критерий за операция, още по-малко за операция, чието название не са ти разяснили дори. Като не са сговорчиви хирурзите, трябва да се знаят ключови думи. Питайте как се казва тази операция, с какви инструменти ще се направи също питайте. Не е един и същ риска при операция с ултразвукови инструменти, като при операция с не ултразвукови. Същото трябва и в епикризата да го пише после, за да няма "ами, като отворихме, видяхме, че е друго и за това не махнахме хернията", а пациентът после продължава да се чуди, защо след операцията все още е зле. Дали трябва време след операцията, за да настъпи подобрението... Колко народ е изполъган от "светила", които като си приберат пътеката и бонуса след това забравят за пациента... Трябва да си много нащрек какво ти предлагат точно и как. За да няма после измиване на ръце.
      Казвам го в твоя конкретен казус, имаш време, нямаш болки, използвай го, за да разучиш какво ти е състоянието и как се разрешават произлизащите от него проблеми.
      И не прави упражнения Макензи ако имаш наистина стеноза. Да не вземе някой физиотерапевт да ти предложи за ДХ.
      Хирурзи със скенер не се занимават. Трябва ти ямр. Дори е безмислено без ямр да ходиш на хирург. Направо те е пратил за зелен хайвер.
      Благодаря, amin_ka за съветите. Не знам дали имам много време, защото нямам болки в кръста, но имам изтръпване и болки в левия крак. Като съм права около 20 минути болките започват и по време на болката левия ми крак не може да стои на пета. Страхувам се, че ще направя, или вече съм направила пареза. Иначе ще потърся още мнения и тогава ще питам за операцията.Това, което ми каза неврохирурга за операцията беше, че ще ме оправят за 3 дни.

Последна редакция: чт, 17 фев 2022, 11:44 от an_eliq

# 607
      Благодаря за подкрепата и съветите. В обкръжението ми няма хора с такъв проблем и мисля,че никой не ме разбира. Станала съм някак изнервена от тази постоянна болка и дискомфорт.Вечер не ми се ляга като знам как ще се събудя сутринта.Не съм предполагала,че нещо на пръв поглед банално и безобидно може да причини такива “ядове”.Кости,кокали,мускули всичко в тази област боли.. Понякога си чувствам и краката изтръпнали,най-вече след ставане от сън. Подозирам,че и позицията ми в легнало положение е неправилна,но спейки няма как да я контролирам. На мен никакви хапчета не ми помагат,единствено май свещичка профенид успокоява до някъде положението.
      Според вас топ матрак дали би имал положително въздействие,тъй като на този етап не мога да си позволя нов матрак. И какви точно упражнения препоръчвате?

Здравей,
      Докато четях написаните постове от теб, все едно аз го бях написал. Чупил съм стави, имплант съм имал, възпалено сухожилие (уникално преживяване), падал, ставал, какво ли не е било, но тва с кръста е на истинска висота, и бие всичко.
      Мъча се 10 месеца, явно съм упорит. Поне 4, уж доктора, ме гледаха. Невролози, знахари, София мед и т.н. В София дал бог избор. Гимнастики правя от месеци, противовъзпалителни също. Ефект моментен или никакъв. Нито един не каза за ЯМР, а без него всичко е само гадаене. Винаги съм бил в спортна форма и съм се пазил. Плуване, народни танци, ски, с много години. Гледам се и внимавам, , но греда.  Изброявам всички тези неща за да стигна до това, да ти кажа директно-Работата е дебела, действай!
       Е, отидох в спортна, медицинска клиника, повтарям спортна и скъпа. Не казвам име за да не е реклама. Лекаря погледна мен и рентгеновата снимка и за 15 мин ми обясни всичко, и показа, чак аз го разбрах. ЯМР му беше първото. Всичко друго е хвърляне на боб. До такава степен ми е писнало, че не операция, ами прешлен да сменят ако искат само да тръгва нанякъде. Не стигай до моето, а действай веднага. Подбери хора, които се занимават с това и работят в сериозни клиники, а не  самосиндикално в някакви си кабинетчета. Спирай, гимнастики, хапчета, смяна на матраци и каквото ти дойде още на ум !! Действай, не чакай и пробвай кой каквото каже!
      Работата е сериозна, ако се отлага или неглижира, става още по сериозна!
      Благодаря много за изчерпателните насоки и съвети.
      Каква е вашата последна диагноза?

# 608
      Медианна дискова херния на L4 L5,
      Остеохондроза L5 S1, спондилоартроза на същото ниво.

# 609
      Мнения за д-р Росен Толев от МЦ торакс в София?

# 610
      • Бургас
      Здравейте.
      Имам и аз дискова херния явно,но и коксартроза+изкривяване на гръбначния стълб и за съжаление единият ми крак е по-къс от другия,с тежко плоскостъпие и скъсени сухожилия съм.
      Алергична съм към нестероидните противовъзпалителни,аналгин,Трамал,Лидол.Последната алергия ми беше със спиране на сърдечната дейност и дишането,преживяването беше кошмар.Много е страшно да не ти стига въздух преди да загубиш съзнание...

Сега обаче умирам от болки,оказа се,че имам и изразена коксартроза.
      Не се търпи,умирам от болки,влача се буквално,будя се от болка,направо плачейки се събуждам и изобщо не съм пълноценна,да не говорим,че имам куп други заболявания.
      Ето,в момента е поредна вечер без сън.Не знам докога ще издържа.
      Пия Лирика(Прегабалин) от около година,Амитриптилин от по-отдавна и...
      нищо,само ме замайват и ги пия вечер,сутрин не мога да си представя да ги пия.Почти не въздействат на болката,имам и повишени показатели като ЦРП,СУЕ...
      Милгама също ми препоръча невроложката,ще видим ще мога ли да пия.

Сложиха ми Дипрофос във вторник-ама никакъв ефект.
      Днес бях на невролог,каза да сложа пак след 5 дни Дипрофос.
      Даде талон за физиотерапия,но явно от понеделник ще я започвам,питах там,където искам да я провеждам.
      Дано помогне поне малко.

Аз не съм много навита да свиквам пак на кортикостероиди,заради улцерозен колит съм била цели три години на ниски дози,бая бели донаправиха кортикостероидите.

Купила съм си хомеопатичното Traumeel S,има ли нещо билково или хомеопатично за овладяване на болка?
      Шуслерова сол номер 7 имам,но честно казано са точно като бонбони(но не особено вкусни)-никакъв ефект.
      Ще се върна да чета назад.Не мога да си представя да се обездвижа,на моменти така ме срязва в кръста,че не мога да си поема въздух.Страх ме е да не падна...
      Падала съм,при това на нос-счупен беше и зарасна накриво.

Отивам да чета назад,дано намеря нещо,с което да си помогна.

Последна редакция: пт, 18 мар 2022, 03:28 от mariqivanova799

# 611
      На декскетопрофен алергична ли си? На Аркоксия или друг кокс-инхибитор? Обикновен ибупрофен? Парацетамол?
      От билковите - Босвелия е противовъзпалително. Траумил за мен е като бонбонки, не върши никаква работа. Милгама Н си вземи също.
      И Харко ако помогне с честотите, няма да е зле...

# 612
      • Бургас
      И ти ли не спиш?Дано не е от болки,че е кошмар.
      Харко е най-мъркащата и гушкаща терапия ❤️

Към ибупрофен съм правила тежка реакция,към кетопрофен,парацетамол и аспирин...Аркоксия не знам какво е,ще погледна,но честно казано по съвет на лекарите не бива да докосвам нестероидните противовъзпалителни.

Ще купя Милгама, няма как.Дано ми понесе,пила съм преди време.
      Да,Траумил явно не помага, шуслерови соли също,но надеждата си остава.

Още нещо:Има реклами за озонотерапия,лазерно лечение на стави,дискова херния...Но не и в Бургас.Има ли смисъл да събирам пари и да ходя в друг град,дали помага,някой пробвал?
      Не искам да пиша името на клиниката в Пловдив,да не излезе реклама.

# 613
      Здравейте,
      имам насрочена операция за 21.03.22. Всичките ми близки искат да ме разколебаят, въпреки категоричните мнения на лекарите. Та така попаднах при д-р Неда Попова - тя твърди, че с игли, по които пуска ток, може да разгради дисковите хернии в рамките на месец. Звучи изкушаващо, но не знам дали има научно обяснение. И ако наистина става така - защо не се лекуват рутинно така ДХ?
      Има ли някой, който се е излекувал така, може ли някой да даде лични впечатления?

Последна редакция: пт, 18 мар 2022, 18:42 от Blue@

# 614
      • На планетата земя
      Здравейте,
      имам насрочена операция за 21.03.22. Всичките ми близки искат да ме разколебаят, въпреки категоричните мнения на лекарите. Та така попаднах при д-р Неда Попова - тя твърди, че с игли, по които пуска ток може да разгради дисковите хернии в рамките на месец. Звучи изкушаващо, но не знам дали има научно обяснение. И ако наистина става така - защо не се лекуват рутинно така ДХ?
      Има ли някой, който се е излекувал така, може ли някой да даде лични впечатления?

Не,няма такава глупост като да могат да се разградят дисковите хернии!!!Не си давайте парите на вятъра.

Общи условия

Активация на акаунт