Обсъждане на имотни обяви-20

• 40 456
  • 779
  •   1
Отговори
# 330
Просто брокерите са наясно, че с нахалство ("проактивен" подход) ще успеят да убедят поне 2/3 от частните лица да им водят клиенти. А след това - ако не си платиш комисионна, нямаш връзка с клиента.

Особено за наемите, но и за продажбите, съм на мнението на Танграта - повечето клиенти явно не им се занимава сами да ровят в нета и да звънят на обяви на частни лица.

ЧС, имаше, имаше и тогава, но бяха по-малко и се знаеха агенциите, които прилагаха тези номера. Сериозните агенции не звъняха на колегите с фалшивите обяви. И тези лошите агенции много крадяха оферти на колеги - водят "фалшив" купувач и след това се свързват със собственика.

# 331
Не знам за апартаменти дали става, но закъщи и парцели в имотния регистър може дасе изрови собственика и продажби, ипотеки и т.н. По име и егн може да се ориентира човек и да потърси в социалните мрежи или интернет и да контактне хорста, отговарящи на търсенето, има шанс да нацели.
А ако знаете къде е апартамента, може съседи да предадат контактите ви на продавача. Изисква се малко проактивност и ровене.

Последна редакция: чт, 11 фев 2021, 19:19 от Gogo1979

# 332
Ето ви обява от частно лице, като не искате агенции,даже 3: https://www.imot.bg/pcgi/imot.cgi?act=5&adv=1a160187776220285

# 333
Имена и ЕГН-та на собствениците не фигурират в обявите за продажба както е известно. То често и адресите ги няма. На мен една дропла-брокер като й се обадих да питам къде всъщност е апартамента, който предлага, тя ме задължи да отида първо в нейния офис и да подпиша протокол, че само от нея ще купя и тогава да ми показва имота. Излишно е да описвам какво й се случи и дали въобще продължихме комуникацията.

# 334
Тя си е в правото да го изисква това. Доста често има начини да се изнамери имота, аз дори по снимки и гледката от прозорците по снимките съм се ориентирал къде е долу горе и после на място, търся, гледам, питам. Така си намерих апартамента в който живея. Иначе знам и за цигански номера, един ходи на оглед а друг купува, но това вече не е редно понеже брокера си е направил труда.

# 335
Тя си е в правото, ама аз не съм съгласна да ми губи времето. Откъде накъде ще ме разкарва до офиса й преди да ми покаже имота? Това никой от брокерите, с които съм контактувала не си го е позволявал. Най-много да носят протоколи за оглед на място. Както и да е, исках да напиша, че лични данни на продавачите не се размятат ей така навсякъде. И пак беше брокер на продавача, не мой естествено. Впрочем имало е случаи да зная къде е имота, да се вижда от обявата фасадата, етажа и апартаментът да е сам на етаж, но никога не съм била некоректна да се опитвам да прескачам брокер, изчаках си го човека да ме заведе на огледа.

# 336
Идеята е била да те омае за ексклузивен договор, само протокол за оглед не ѝ е бил достатъчен.
Това от личен опит го казвам.

# 337
  • София
Ама тогава май нямаше фалшиви и набирателни обяви.

2001 - 2002 г. имаше набирателни. Блокерката-прияталка ми беше казала за тях.
Все едни хубави, слънчеви и евтини апартаментчета..
На едната фирма тел. и започваха с 962 ....
 И друго да питам - в обявите, които показвате тук от скоро забелязвам цени в лв.
Нали до скоро в евро се търгуваха? Защо сега бягат от еврата?

Последна редакция: чт, 11 фев 2021, 20:37 от Aisha

# 338
Няма никакво значение как е обявена цената на апартамента по сайтовете. Обикновено си е договорка между продавач и купувач. Нашият апартамент си беше обявен в евро, продавачът/инвеститор има две сметки в левове и в евро. По договор е както ние си решим дали ще плати в евро или в левовата равностойност на евро според фиксинга на БНБ.
Силвърсайн, да, новото строителство се предлага от брокери, но в повечето случаи е без комисион. Брокерът си получава комисион от инвеститора. А дори и да си иска комисиона, е много по-лесно да избегнеш плащането като се завъртиш в района и намериш строежа. Обикновено тогава се виждат табели с контакти за продажби.
Не знам наистина кой плаща комисион за ново?! Трябва много да е неорентиран купувач.

# 339
Ние търсим само ново и до сега сме ходили на оглед само без брокери като сме звънели на инвеститорите. Само веднъж звъннах на брокерка, защото обявата и бише с 15к евро по ниска от на инвеститора и 100 пъти ми каза, че това е цената по телефона с ддс и обсъдена с инвеститор и т.н. Направихме се, че не знаем кой е апартамента като дори с нейните 3% комисионна щеше да е добра крайна цена и в деня на огледа изведнъж цената се вдигна 😆😆 Е познайте накрая дали не изяде от ММ 2-3 псувни.

# 340
Ако се абстрахираме от факта, че тук удивителните са повече на брой от изреченията, и се концентрираме върху снимките - мисля че на пазара на имоти реално се случват абсурдни неща...
https://m.imot.bg/details/1a161260224441216

Последна редакция: пт, 12 фев 2021, 19:18 от rumka833

# 341
Струва ми се, че онази тема за обсъждането на обявите нещо се позагуби, затова да пиша тук.
Ако се абстрахираме от факта, че тук удивителните са повече на брой от изреченията, и се концентрираме върху снимките - мисля че на пазара на имоти реално се случват абсурдни неща...
https://m.imot.bg/details/1a161260224441216
Какво имаш предвид с абсурдни и линка? 50к евро не е толкова луда цена за апартамент почти в центъра, при това с две помещения. Не че бих купила старо за изриване, но за цената май е ок. Аз пуснах една обява за еднопространствени  нови в 16-етажна сграда в Студентски град за по 150 хиляди лева парчето. Та тая обява не ми се струва много зле.

# 342
И през 2000 имаше фалшиви обяви. Просто бяха напечатани вместо качени онлайн. И тогава търсенето беше главоболие, както и сега. Но за мен сега е по-удобно с интернет платформите. Иначе съдържанието си е същото.

# 343
Преди 30 години е била 1991 г., не 2000 г.
Като добавиш ключова дума ул. "Елин Пелин", в Интернет пространството ще ти излязат обяви не само на ул. Елин Пелин (или съседна на нея), а и такива, в чието описание има, да речем, "наблизо е ул. Елин Пелин, на която са живели" много велики българи. Колко е наблизо, това вече зависи от фантазията на брокера.
Но да, във вестника нямаше снимки, само основните данни и кратка бележка - примерно, за ремонт, ремонтиран, с двор, и т.н.

# 344
И през 2000 имаше Софийски имоти на хартия, но имаха и сайт. Някъде на тавана сигурно още се търкалят броеве. Някъде от 1996-7 направиха сайта, но дълго време след това издаваха и хартиен. Обяви имаше и в "Позвънете", и на други места, но там бяха в раздели, имаше и други обяви, а Софийски имоти беше специализиран.
Не е до това дали е хартиен или виртуален, а е до начин на организация на базата данни. Дълго време и он-лайн версията имаше търсене по отделни улици вътре в квартала, после го махнаха. А беше много удобна опция.
Е, те обявите по ключова дума Елин Пелин всичките са под 20, та не е проблем да се отсеят ръчно.

Общи условия

Активация на акаунт