Обсъждане на имотни обяви-20

• 40 482
  • 779
  •   1
Отговори
# 390
Милитана, не искам да опонирам, но двете предложения са с около 40к евро повече от цените на имотите в Гърдова глава  и Бояна, които показа Алиса.
@Алиса, не знам какъв ви е бюджетът ви, но най-добре отидете на място, огледайте самите апартаменти, района наоколо. Кои са спирките на ГТ, близки магазини , градинки и т.н. Не знам и какви са ви критериите и приоритетите, но при всички положения не бих отхвърлила района, само поради негативните мнения в темата.

# 391
  • София
Да, благодаря ви за мненията за апартамента до Заимов. Аз разгледах сградата отвън, наистина от едната страна е Дондуков и там е кофти, шумно и мръсно, но откъм парка е прилично.

Гаражът не ме вълнува, сега нямаме гаражи, паркираме на улицата и сме свикнали, но там пък събота и неделя при хубаво време няма къде да се спре, за съжаление.

Факт, че в района не излизат почти никакви апартаменти, има единични бройки за стотици хиляди евро и за основен ремонт. Редките случаи, в които се появява нещо интересно, то изчезва за броени дни и изобщо не стига до сайтовете, предава се от уста на уста.

Благодаря отново за мненията, мисля, че ми се охлади ентусиазма, ще си се гъчкаме още известно време Simple Smile

# 392
Да не забравяме, че показаните имоти в Драгалевци и Бояна са за цени на ш и з и не се знае какво става с ДДС-то, докато тези в Г.Милев са завършени и обзаведени - готови за нанасяне. Не че ги препоръчвам горещо, просто дадох съвет да се търси в подобен квартал /поне аз така бих направила/. Всеки сам си решава разбира се, тук се потърси съвет и аз дадох своя скромен принос.

# 393
По обявата на Румка - в момента същите гарсониери в Овча купел са на по-висока цена. Не казвам, че тази е изгодна. Аз лично не бих купила панел, особено на последния етаж, освен ако не е мноого изгоден.

# 394
Румка, по-добре изчакай, все ще излезе някоя по-изгодна оферта, дори да е за панелка. За инвестиция това не беше добро - последен етаж и цената не беше ОК (за инвестиция пак казвам).

# 395
Милитана, ето колко сме различни хората Simple Smile За мен примерно, това че тези апартаменти са завършени не е изобщо  предимство, а е само  недостатък, защото изобщо не ми харесват като стил и за да се нанеса ще трябва да дам повече средства за изкъртване и ще трае повече време за ремонт. На ш+з почвам директно с довършителните работи.
Но пак, това е изцяло субективно мнение Simple Smile

# 396
  • София
Ами да, много сме различни хората. Но някои повече от другите знаят какво искат, и после не съжаляват за избора си.
Аз имам приятели, живеещи някъде в района на Гърдова Глава, и аз не знам вътре в нея ли беше. Ами виждаме се само като се събираме компания за хижа, като е за 2-3 дена уикенд.
Никога в града, нито с уговорки, нито без.
Сега, и аз искам да имам поляна пред прозореца си, даже, по-скоро море, но си избирам според зора.

# 397
Да, това че сме различни е вярно, но имах предвид че цената на ш и з е една, а на завършен апартамент с мебели друга естествено. И на мен не ми допадат точно тези мебелирани, които съм показала, но бих търсила нещо подобно.  Впрочем не бъркаме ли Гърдова глава с Карпузица? Защото Гърдова глава е между Княжево и Бояна, а Карпузица е бившия Горнобански път според мен.

# 398
  • София
Милитана, аз казах, че е Горнобански път. Между Оковръстното и по трамвая посока Княжево, нагоре към Витоша и Бояна е Гърдова глава, според това, което аз знам. Всъщност знама го от тов, че моя някогашна съседка от ул. "Еровете" твърди, че сега живее в "Гърдова глава".
А според "новото" райониране кое как е, не знам.

# 399
Този в Драгалевци сме го гледали. На 2ри етаж върви с паркомясто, а на 3ти е малко по-скъп като цена и без парко мястото. Сградата няма акт 16, но работеха. Инвеститор е някаква жена и нейните приятели. Нз, явно са си компания. Това са единствени останали апартаменти в сградата. Инвеститорката ще живее там отстрани в нещо като къщи. Те са точно до сградата и са няколко.

Намира се близо до Бритатика и в момента там се строи яко и държат цени. Почти няма завършени сгради там и пътищата са се разбили от строежите, но ще ги оправят сиг някой ден. В момента е кал. Само нови сгради. Не е близо до околовръстното и е супер тихо и спокойно. Като се пуснат сградите и се напълни незнам как ще е. Фантастико и лидъл и бъдещо евентуално метро са близо.

Канализация няма, но това е наормално зо Драгалевци. Ями

Районът е предпочитан от нас, но др съфорумци имат др виждания. Те живеят в Лозенец и Иван Вазов.

За апартамента - поне на нас не ни хареса. Кофти изложения. Гледаш в прозорците на съседни кооперации. 3ти етаж е значително по-добре. Холът е малък и не ми се стори да влагат качество в строителството. То и за това е такава цената. Значително по евтина от подобни в района.

За мен лично е компромисен апартамент от частен инвеститор, за когото нищо не се знае. Ако/Като вземат акт16 ще е различно предполагам, защото ще имаш сигурност.

Поговорих и с един строител и се изпусна, че изправяли стени някакви на съседните постройки, дето им викат къщи, което ме навежда на мисълта, че не строят мн качествено. Нз.

# 400
Някой може ли да каже, защо продавач, не иска да продаде имота си, ако евентуалния купувач е с кредит?
Теорията, която чух беше, че понеже е придобил имота преди по-малко от 3 години, не искал да го продава, чрез кредит от страна на купувача.
Искал кеш, но този кеш нали пак минава през банката като трансфер?
Освен да иска да му се даде куфар с пари, друго обяснение нямам.

Поредния разговор с пишман брокер по друга обява:

-Колко квадрата е кухнята.
-Не знам, голяма е. Вие с кредит ли сте?
-Снимки ще може ли?
-Ами за сега нямам.

Добре де, толкова ли са малоумни тези? Хората за 40лв като пуснат нещо в олх има и снимки, този не знае нищо, няма снимки, единствено го интересува дали съм с кредит..и да вземе едни хиляди без да си мръдне пръста.
За това ще звънят все повече, дано умрат от глад и да се отсеят, поне 2/3 не стават за абсолютно нищо, камо ли за брокери.

Последна редакция: сб, 13 фев 2021, 12:46 от Alexslav

# 401
Това иска,Alexslav. Явно го е придобил по данъчна оценка, т.е. да кажем 25000 евро. Сега го продава за 80 000 евро. Понеже не са минали 5 години от покупката, той трябва да плати данък върху печалбата,т.е. (80к-25к)×10%=5.5к евро. А ако не му е единственият продаден имот през годината,може и да подлежи на регистрация по ДДС като физическо лице. Затова не иска да минават по банка и сделката да е на по-ниска стойност.

# 402
Аха, значи сделката ще е на данъчна оценка и точно торба с пари на ръка ще иска. Благодаря

# 403
Това иска,Alexslav. Явно го е придобил по данъчна оценка, т.е. да кажем 25000 евро. Сега го продава за 80 000 евро. Понеже не са минали 5 години от покупката, той трябва да плати данък върху печалбата,т.е. (80к-25к)×10%=5.5к евро. А ако не му е единственият продаден имот през годината,може и да подлежи на регистрация по ДДС като физическо лице. Затова не иска да минават по банка и сделката да е на по-ниска стойност.

Три години. Пет е за земеделски земи или ако се продават няколко апартамента.

И това за ДДС не е така. Бях давала и тълкувания на съда и правна информация, не ми се рови пак. Може и два да са, стига да е ясно, че не професионална дейност.  Ако например наследиш два апартамента и ги продадеш и двата никой няма да ти иска ДДС, явно е, че не правиш бизнес. Но ако купиш 2, 3 или 4 апартамента на тъмно зелено и после почнеш да продаваш вече може да те сгащят.

# 404
Цитат от ЗДДФЛ:
Необлагаеми доходи

Чл. 13. (1) Не са облагаеми:
1. доходите, придобити през данъчната година от продажба или замяна на:
а) (изм. - ДВ, бр. 95 от 2009 г., в сила от 01.01.2010 г.) един недвижим жилищен имот, ако между датата на придобиването и датата на продажбата или замяната са изминали повече от три години;
б) до два недвижими имота, както и селскостопански и горски имоти независимо от броя им, ако между датата на придобиването и датата на продажбата или замяната са изминали повече от 5 години;

И тълкуване по ЗДДС: https://sk-chernevi.alle.bg/%D0%BA%D0%B0%D0%B7%D1%83%D1%81%D0%B8 … 0%BE%D1%82%D0%B8/

Общи условия

Активация на акаунт