Обсъждане на имотни обяви-20

• 40 284
  • 779
  •   1
Отговори
# 600
Явно годините ми са повечко, но наистина не разбирам защо трябва да се пишат небивалици в тема като тази.

# 601
Нека хората си кажат мнението за колко биха купили такова еднопространствено жилище (ама наистина):
https://www.imot.bg/pcgi/imot.cgi?act=5&adv=1a161167122744160

Ами това си е типична стая от студентско общежитие. Таргета, предполагам са родители, чиито студенти много искат да "са близо до колегите" т.е. до дискотеките.
Иначе и според мен този "апартамент" не става и за чеп за зеле.

# 602
ако имаше малко опит да даваш апартаменти под наем в София, щеше да си по-наясно с търсенето в града.

# 603
Този е чел EmmaT,която писа да продаваме, щом сме смятали,че цените ще падат Grinning

Забелязвам, че най-настървените апокалиптици най-малко вярват в собствените си прокоби. Чудя се защо. Иначе на приказки - най-големите Simple Smile Но пък се сърдят, че други купуват.
Сега чакам пак някой "търсач" да пусне обява на 60-ия етаж на зелено в Истанбул, като контра за цените в София.

# 604
Има ли начин да се види промяната в цената във времето на имотна обява в имот.бг? Имотът се продава от септември 2020 и искам да видя как се е движила цената.

# 605
Май не, или поне не съм открила как. Но аз вече от около година гледам обявите за къщи около Сф. и има една във Владая - от 80к, стана 100, сега е 140, същата къща  за период от 12 месеца.
Друга за около месец я качиха от 65к на 85 и май се продаде на втората цена.

# 606
А аз не разбирам това старание за убеждаване за цените - "Да, ще паднат и ще продават 2 за 1" и "Не няма да падат, ще летят нагоре". Всеки си преценява и ако е реален купувач, купува, ако не е - чака. Аз мога да кажа, че от чакане и излишна проява на недоверие сме загубили. В сграда на Бачийски бяхме гледали компактен двустаен за 29,5 евро с настилки и баня, което сега знаете колко върви. Тогава се отказахме, защото спалнята беше северна, отделно че по принцип се колебаехме дали да не си вземем ваканционен имот, но все пак явно не сме били активно търсещи.
Сетне пък за 36,1 отново маломерен двустаен не се решихме, защото се притеснявах, че няма да го довършат и прочее, понеже се мотаеха. Е, довършиха го с около година закъснение, е, и ние взехме с още 3-4 години закъснение, но на по-висока цена.

# 607
Има ли начин да се види промяната в цената във времето на имотна обява в имот.бг? Имотът се продава от септември 2020 и искам да видя как се е движила цената.

Пример с произволен имот:

След като стигнете до края на страницата ще видите графиката с цената на имота.

На телефон е същото. Стигате до края на страницата и там ще откриете графиката.

# 608
Благодаря, но това не е ли за имотите като цяло в района, а не за конкретния?

# 609
Това ли имате предвид?

# 610
Да, благодаря!

# 611
Защото стана въпрос за Студентски град и че цените трябвали да паднат на имотите по принцип ето вчера ми попадна обява на цени на нова сграда в студентски,която няма и първа копка, а само разрешително за строеж и цени от 1350 евро на квадрат

https://www.imot.bg/pcgi/imot.cgi?act=5&adv=1b161416320414168

# 612
  • София
Тоя апартамент е катастрофа отвсякъде.
20 квадрата тераса, 10кв спалня, уж 20кв хол, ама разделен на 3 части и пътека през едната част. Остава малка кухничка и малка спалничка. Всичкото удоволствие за 90к евра, някъде след 3 години.
И то на симеоновско шосе.

Аз още чакам по-евтино предложение в оная "лошата" сграда, до Зимния, довършено и обзаведено.

А и не мога да си обясня, след като някой е толкова презрително настроен към Студентски, към еднопространствени, що ги търси, намира и им гледа обявите. Да си стои в Люлин, при неработещите асансьори. Въпросната кооперация има по 4 огромни нови работещи асансьора на вход, дето можеш кон да вкараш вътре и да го превозваш.

# 613
Колко е оферта да се инвестира в СГ:

При подобряване на условията в общежитията и поява на все повече и повече нови жилища броя на обявите расте значително бързо, докато броя на студентите всяка година намаля https://fakti.bg/bulgaria/429382-broat-na-studentite-u-nas-namalava-drastichno

Вероятно и заради това цените на наемите не са мръднали значително за последните 10 години.
В любимия ни център и Лозенец положението е мъъничко по-добре, но и там тренда е такъв.
Като цяло не виждам особен ръст на наемите за последните години.
В момента обявите са почти двойно спрямо 2-3 години назад.

Ако трябва да вярвам на тези статистики, извода ми е че последните 3-4 години хората са решили да поинвестират в имоти (заради ниските лихви след 2015-2016, но нека не виним централните банки Simple Smile ), което обяснява ръста на цените за този период, обяснява и запазването на цените на наемите поради увеличената конкуренция. Та бизнеса с рентиерство не го виждам да е вървежен идното десетилетие, ако бях в него щях да излизам докато е време. В момента рентиерите са в мега добра позиция за изход, но не го осъзнават, до година ще е вече късно.

Ето, не ми трябва да скитам из улици и да броя тъмни прозорци.

# 614
Тук общо взето съм съгласна с теб. Наемите се натискат надолу от два фактора:
- ръст на предлагането (твоята теза с графиките)
- изгодни ипотеки - няма как наемите да растат, ако ипотеката излиза по-евтина от живота под наем.

Общи условия

Активация на акаунт