Работа, CV-та, HR-и, съвети - 73

• 33 356
  • 749
  •   1
Отговори
# 105
  • Бургас
Какви са ти очакванията? ИТ специалист да стане специалист подбор ли?

Очакванията са ми да ме интервюира някой от отдела или прекия ръководител, който си има понятие какво точно работи отдела и какви хора им трябват. Като ударя чертата до сега са ме наемали на работа само когато съм била интервюирана от такива хора. Никога не съм минавала ситото, когато съм била в подбор с HR. Никога. Даже на работата, на която съм в момента в началото кандидатствах за друго, но при интервюто се оказа, че ще съм по-подходяща за друга длъжност, за която не бяха пуснали още обява. Хората ми задаваха въпроси точно по същество, а не на какво животно се оприличавам и кои са ми слабите страни.

Не знам дали се осъзнава, но в подбора има поне още 2ма човека, с които специалистът работи (включително и бъдещия мениджър на кандидата).
Това не е някакъв работен волост, че само един да решава да коли и беси.

В повечето случаи бъдещия мениджър се появява чак на второто интервю.

# 106
  • София
Хората от "отдела" си имат работа която вършат, няма как да преглеждат СВ-та и да правят пре-селекция за да наемат хора.

А какви са причините да не си минавала ситото според теб, като изключим "некомпетентността" на отдел подбор?

# 107
Всеки си говори от неговата камбанария, но мениджъра се появява много преди второто интервю. Във всички случаи аз не мога да отхвърля СВ без да съм се аргументирала пред него защо. Случвало да гледаме СВ-та заедно, всеки мениджър си има стил на работа, но абсолютно всички са в процеса още на ниво търсене на кандидати и разглеждане на СВ.

# 108
  • Варна
Аз съм рекрутър и имам IT позиции, за които търся хора. Ръководителите на екипа участват активно в процеса - преглеждат CV-та, преценяват кого искат да видят на интервю и кого не. И участват още на първата среща. Случвало се е при кратък скрийнинг по телефона аз да не харесвам човека, но задължително каня на интервю, тъй като сама осъзнавам, че няма как да преценя професионалните му качества и да разпитам адекватно за опита.
И рекрутърите не могат да са специалисти във всичко - имаме 9 различни отдела в нашата компания. Не можем да имаме рекрутър, който да бъде адекватен във всички тези сфери. Затова мениджърите участват активно.

# 109
  • Бургас
А какви са причините да не си минавала ситото според теб, като изключим "некомпетентността" на отдел подбор?

Не зная. Само веднъж получих обратна връзка. Английския ми не бил на достатъчно високо ниво. В последствие се оказа, че не държат на перфектен английски, даже не държат изобщо на английския, но HR беше си изградила свой си образ за нивото на съответния кандидат, тъй като беше завършила английска гимназия и се държа доста високомерно. А когато разговарях с мениджъра се оказа, че повечето неща, които ми наговори HR за позицията изобщо нямат нищо общо. Как да е, отказах им.

# 110
  • София
т.е според теб, няма нещо което ти би подобрила или направила различно което би довело до различен резултат?

Последно 2018та ходих на интервю, беше много дълъг процес, сигурно няколко месеца, но беше за висока позиция, въпреки че тогава дадох всичко от себе си, сега  съм на 100% наясно как и кое обърках и знам какво бих променила ако днес съм отново на интервю.

Последна редакция: пт, 05 фев 2021, 17:38 от Мацето

# 111
  • Бургас
Какво и как да подобря като нямам обратна връзка? Няма как да изуча всички езици за програмиране. Кандидатствам само на обяви, на които отговарям на условията.

Какво по-различно да направя на интервю с HR?

# 112
  • София
С чисто сърце съветвам потребителката, която инициира тази дискусия, да не си губи времето и парите в магистратура ЧР. Инвестирайте тези неща в професия и нещо смислено, в което човек може да се реализира. Не виждам проблем да прочета 10 книги за ЧР и да заема тази позиция. Докато ако търся нещо, за което се изисква сертификат / документ, който ти дава ПРАВА да работиш, в това вече има смисъл.
Проблемът на всички HRs е, че са балон, пълен с въздух, мислят си, че света зависи от тяхната дума, което е твърде далече от реалността.
За неадекватните въпроси на интервюта не ми се коментира, че мога да пиша до утре. Без коментар просто!

# 113
Виждам смисъл в ролята човешки ресурси, но не и в рикрутмънт ролята. Психолози-уонабита, които реално не правят нищо. Казвам го с чистата съвест на човек, работил в НР. Аз, като мениджър мога да си подбера хората сама, нямам нужда друг, извън екипа ми да ми прави “преселекшън”. Голямо важно - да отсееш СВтата, които не стават.

# 114
  • София
Ооо, преди великите рекруитери има още по - велики source - ри. Ей ако може някой да ми каже какво аджеба работят тия, Нобелова награда ще му дам?!
Миналата седмица наредих една велика рекруитерка, да вземат малко да си отварят очите и да четат, не да отчитат дейност в безсмислени контакти в LinkedIn.

# 115
  • София
Какво и как да подобря като нямам обратна връзка? Няма как да изуча всички езици за програмиране. Кандидатствам само на обяви, на които отговарям на условията.

Какво по-различно да направя на интервю с HR?

Ами много неща можеш да научиш за себе си примерно, няма как да чакаш цял живот някой да ти направи оценка, трябва да си познаваш минусите добре.

При нас има и сорсъри и рикрутмънт, Сорсинг отговаря за Employer branding на компанията.

# 116
  • Бургас
Ами аз си знам някои от минусите. Прекалено свит и срамежлив човек съм и не мога да се "продам". Освен това въпроси за животни, слаби и силни страни ме хвърлят в голям стрес и буквално блокирвам и започвам да мънкам. Откъде да знам как ще разтълкува hr-ката точно това животно? Как да разкажа за конфликтна ситуация на предишно работно място, която съм разрешила, като просто не съм имала такива ситуации и те си мислят, че ги лъжа. Кажете та кажете. Да измислям ситуации ли? Ако кажа като слаба страна, че в някои неща съм педантична и контрол фрийк, което е истина, се подсмихват, явно го чуват често от "подготвени" кандидати и си мислят, че искам да изпъкна. А когато съм на интервю с мениджър всичко протича много гладко и всички въпроси са свързани с работата.

Employer branding? Божкеее. Сериозно ли.

Последна редакция: сб, 06 фев 2021, 09:57 от Irene Adler

# 117
  • София
Ясно, ето, имаш цял списък неща върху които да работиш, трудно бих и аз повярвала че не си изпадала в конфликтна ситуация, трябва да поговориш с някой за да намериш правилните примери, аз тези въпроси много ги обичам защото обичам да ровя в ситуации в които съм попадала, но и ме прецакват на интервюта, защото си личи че много обичам настоящата си работа и трудно бих я напуснала. Другото нещо което ме спъва е винаги защо бихте сменили работата си? Тук въпреки че се убеждавам защо, не съм убедителна пред интервюиращ.

Защо се подиграваш на Employer branding? Че тази тема е олицетворение на това къде ги има тези позиции и къде не. Имам приятелка която се занимава с това и е една от малкото в България  в тази сфера, това е част от маркетинговата стратегия на една компания. Нито един клиент няма да работи с компания която има ниска ангажираност и високо текучество.

Ох и все се чудя защо се разписвам в тази тема, оставам винаги неразбрана Joy

# 118
  • София

При нас има и сорсъри и рикрутмънт, Сорсинг отговаря за Employer branding на компанията.

Може ли превод на български на горните длъжности? Благодаря предварително.
Все пак сме в бг. форум. Знам, че се водиш чужденка, но чак пък толкова да не може да се изразиш на езика на приелата те страна ...

# 119
  • Mars Hotel
Може да ви е смешно, но имам преки наблюдения върху работата на моята колежка, която се занимава с Employer branding и тя наистина се скъсва от работа. Когато нещата в нейната сфера се случват както трябва, това дава положително отражение върху абсолютно цялата компания, включитено намаляване на разходи, повишена продуктивност и т.н.  Такива позиции не са за всеки, защото работата е тежка и изисква много адаптивност и стратегически решения.

Бизнесът се променя много бързо, непрекъснато се появяват нови позиции, които само допреди година-две не съществуваха. Хората, които се ориентират към бъдещите професии и се развиват в крак с времето, правят кариера и печелят пари. Другите се жалват, че не ги канят на интервюта.

Общи условия

Активация на акаунт