Работа, CV-та, HR-и, съвети - 73

• 33 469
  • 749
  •   1
Отговори
# 150
И аз влизам директно с въпрос. На въпрос, защо искам да си сменя работата, как се гледа на отговор, че си търся по-добре платена работа, още по-вече, че не знам, каква заплата ще ми предложат на длъжността, за която кандидатствам.
Тук тънкият момент ще бъде как точно ще го кажеш. Трябва да имаш подготвен много силен отговор защо заслужаваш повече, какво се е променило от времето, когато си приел/а да работиш за толкова пари... Ако го изтърсиш така, влизаш в графата money driven, респективно рисков кандидат. Ако можеш да обясниш, защо се чувстваш недооценен/а на сегашното място, вече е друго.

# 151
А каква е целта ти на това да кажеш, че се местиш за пари?
Аз лично не бих казала. То е ясно, че няма да почнеш на заплата по-ниска от еди колко си. Просто си решаваш какъв ти е минимума и, като те питат, казваш го.

# 152
  • Русе
Когато ме попитат, каква е причината да си търся нова работа, какво друго да отговоря, след като основната причина е точно тази. Всъщност има и един куп други малки причини, които с натрупване ме водят до решението да си потърся нова работа, но всяка от тях сама по себе си не би ме накарала да си търся такава.
Стана ми чудно, защо при такава причина да ме слагат в графа рисков кандидат, след като от автобиографията ми се личи, че няма работно място, на което да съм работила по-малко от 5-6 години.

# 153
Ами, много ясно, че до някаква степен всички сме money driven. Все още търговците на хляб, електричество и дрехи са money driven и не знам как може да се очаква, че един евентуален кандидат отива да работи само за да си разнообразява ежедневието и поради липса на хобита/по-интересни занимания.
Работодателите наемат служители, за да си развиват бизнеса и да има кой да върши работа, от която да печелят пари. За служителите важи същото само че в по-малък размер.
За мен е логично да кажа някаква адекватна и рационална причина, а не да занимавам интервюиращия с житейските ми проблеми, които не са в неговия обхват на действие.
Не го казвам срещу мнението на evenfall, а във връзка с цялостното ми недоумение към наивност ли е, самонадеяност ли, не знам как да го нарека, че хората работят за усмивка.

# 154
  • София
И като не ти кажат къде ще работиш, нито за колко ще работиш, то тогава каква мотивация ти остава?

# 155
Както се написа, всички работим да пари. Не е някаква новост, че ти искаш по-висока заплата. Всички го искат. Ти можеш да го кажеш, разбира се, ама какъв е смисълът?

# 156
И какво ги интересува защо искаш да си смениш работата?Такива с чиста съвест ще ги излъжа за всичко.

# 157
  • София
О, това е първият въпрос винаги. Отговорът трябва да е дипломатичен.

# 158
  • Бургас
Понякога използването на чуждици не е поза, а удобство. Пример е точно думата сорсър. Нямаме подобна дума в нашия език и се налага описателно обяснение.
Това са хората, които се грижат за популяризиране и адекватност на политиките на работодателя (т.нар. Employer branding) и привличането на кандидати (т.нар. по-горе безсмислено отчитане на никаква дейност и безполезни контакти в LinkedIn).
Като цяло, сорсърите са първото ниво по кариерната пътека на специалистите по подбор. Понякога обаче, тези хора не само популяризират бранда на работодателя, а активно участват в дейностите по тяхното организиране. Тогава вече това не е стартова позиция. Аз лично не съм срещала сорсър, който да се занимава с дизайн на Employer branding инициативи, но в по-малките компании знам, че тези две длъжности могат да се извършват от един и същи човек.
Иначе, за кого е смислена тази дейност и за кого - не, това изцяло зависи от компаниите, в които човек е работил. И, разбира се, от опита. Има позиции, чиято работа е добре свършена, точно ако не разбираш какво вършат и не ги усещаш. Сутрин отиваш и си правиш кафе. И кой се грижи за това не е твой проблем. Просто в машината има кафе и това е даденост. Разбираш, че има офис мениджър и че той също има предизвикателства едва, когато водата свърши, а втори ден кафе няма.

Същото е и с някои дейности в HR-а. Усещаш липсата на такъв специалист тогава, когато хората не желаят да дойдат при теб, защото са чували, че атмосферата е лоша и на работодателя не му пука за служителите. А работодателят просто няма човек, който да подобрява атмосферата, да проучва нуждите на служителите и да прави така, че хората да имат усещането за част от екип. Когато атмосферата е ОК и всички искат да работят за тази компания и за твоя отдел, не си даваш сметка, че някой работи за това. И то работи здраво. Защото често не е лесно да убедиш мениджмънта, че трябва да дадат пари за паркинг на всички служители или за създаване на вътрешни клубове по интереси например. Мениджмънта казва "нали затова им плащаме заплати, да си покриват разходите". Или пък изобщо не подозират за някои проблеми или нужди на служителите си. Това прави човекът, занимаващ се с Employer branding. Проучва регулярно нещата, които биха могли да се подобрят. Измисля начини за тяхното подобряване и убеждава мениджмънта, че хората имат нужда и от почивка и разнообразие, дори в рамките на работния ден. Имат нужда да усещат грижа, имат нужда да знаят, че на работодателя му пука за тях. Имат нужда да ги подкрепиш, когато градините затворят и нямат кой да им гледа децата. Имат нужда да им покажеш, че зачиташ техните лични обстоятелства, като например организираш събитие не само за тях, но и за семействата им. Ей такива, дребни неща, които правят огромната разлика между една и друга компания. Защото работата е гърч навсякъде. Отношението прави разликата.

Всичко това е много хубаво и вярно. Обаче, истински добрият работодател и мениджър няма нужда някой да го учи тепърва какво е да си мениджър. Тия неща си ги учихме в университета още, именно по мениджмънт. Щото то да управляваш хора не е само да им даваш задачи и заплати. Ама на, чак сега видите ли, някой американец решил, че открил топлата вода и айде нова професия. Ми не е нова. Това Е част от работата на мениджъра, дами и господа. Между другото, това го е имало по време на комунизма😁 После се позабрави удобно. Сега капиталистите понеже яко вече прекаляват с робовладелството, рекоха да замажат малко очите на робите. И каква стана тя, работодателят си наема човек, който да го убеждава да харчи пари, които по принцип не иска да харчи. Верно ли не виждате иронията?

Иначе съм напълно съгласна, че това което тези сорсъри и брандъри правят, е хубаво, трябва да го има във всяка компания. Но моля ви, това не е нещо ново, измислено сега. Както казах, тия неща си ги учехме по мениджмънт и по управление на персонала. И да, рекрутирам не значи наемам, както виждам че тук се твърди. Рекрутиране на персонал значи точно подбор, наемане, задържане, управление и т.н. целия процес.

# 159
  • София
А какво би трябвало да се каже, като искаш да смениш работата си, защото не ти харесва? Иначе е ясно, че всеки иска добра заплата, не може да се афишира, но и въпросите, които се задават, често са .....

# 160
Възхитен съм от Вашата фирма и искам да работя за Вас на всяка цена.

# 161
Както и да се гледа, това са твоите условия. Много ми е неприятно това криене на заплатата до Нто интервю.

А колко време ще се спести и на двете страни, ако това се уточнява още на първо интревю или дори преди него....
Това го има в други държави в ЕС, сещам се за Австрия и Словакия. Споменава се минималната брутна заплата и вече от тази начална точка се тръгва.
Лично аз съм привърженик на това, защото и като кандидат, и като рекрутър ми беше страшно удобно, но го няма като закон в България.

# 162
  • София
Първо на първо, трябва да оправят и актуализират НКПД - и като наименования, и като МРЗ по професии.

# 163
  • Бургас
Не можеш да кажеш, че си сменяш работата заради пари/конфликт/лоши условия и т.н. Ами то човек за какво друго да си сменя работата? Всички ли работят за слава и развитие. Това пък клише с развитието си е направо...

# 164
И какво толкова да се развиваш и да даваш всичко от себе си за чужда фирма.Изпълняваш си задълженията и си вземаш заплатата и толкова.Защо трябва да се лъжат един на друг?

Общи условия

Активация на акаунт