Работа, CV-та, HR-и, съвети - 73

• 33 481
  • 749
  •   1
Отговори
# 165
Възхитен съм от Вашата фирма и искам да работя за Вас на всяка цена.
Бля бля, клишета и глупости.
Всичко е за пари. Това го знаят всички. Колко пък да съм възхитена от фирмата, и сигурно ми е детската мечта да работя при тях 😀😀

Когато бях на интервюто за настоящата ми работа на въпроса защо напускам предишната фирма отговорих напълно честно, защото са се запътили към фалит и ми намалиха заплатата. И ме взеха, защото бях пряма и честна.

# 166
  • Mars Hotel
И какво толкова да се развиваш и да даваш всичко от себе си за чужда фирма.Изпълняваш си задълженията и си вземаш заплатата и толкова.Защо трябва да се лъжат един на друг?
Без да искам да обиждам никого, за мен такава нагласа е много странна. Защо да е лъжа? Разбира се, че искам да се развивам, какво като фирмата не е моя. Всяка следваща позиция трябва да е стъпка нагоре, според мен, или ако не е - то тя трябва да е стъпка встрани, която да ми разреши да вървя нагоре дългосрочно. Това е начина да трупаш нови умения, знания и опит, така че когато отидеш на следващото си интервю да можеш спокойно за заявиш какво и колко искаш. Какво предимство би имал пред останалите кандидати човек, който работи само за да си вземе заплатата?

# 167
  • Русе
За мен не е фикс идея да се развивам в професията си, издигайки се нагоре в йерархията. По-важно ми е да знам, че днес съм свършила нещо полезно, че трудът ме и бил необходим на някого, да се чувствам удовлетворена, спокойна, в мир със себе си, да легна да спя спокойно, а не да мисля нощем какво е трябвало да направя или не.
Обикновено колкото повече се издигаш, толкова по-голяма кучка ставаш.

# 168
Това за развитието може да е валидно, ако кандидатстваш за по-висока позиция. Ако си била касиерка и кандитастваш так за същото, какво точно развитие?

# 169
И по-ангажиран,по-неспокоен,нервен и др.Струва ли си?

# 170
  • Mars Hotel
Издигането в йерархията не е задължително. Аз говоря за друг вид развитие, а то не е задължително обвързано с по-високи позиции.
Имам предвид да научаваш нови неща, да опитваш нови отговорности, да създаваш контакти, да търсиш сам условия да спечелиш нещо за себе си от цялата ситуация. Така за всяка следваща позиция, за която кандидатстваш имаш по-пълно и убедително CV, имаш и контакти, които могат да те препоръчат за работа, имаш и самочувствие да си поставиш условията на масата. Да работиш здраво 7-8-10 години, но когато станеш на 35-40 примерно, да имаш добре платена, сравнително спокойна работа, на която можеш да го даваш по-кротко и да имаш независимост откъм време и усилия. Да влагаш нещо, за да получиш нещо насреща, и то да ти се отплаща дългосрочно.

Последна редакция: пн, 08 фев 2021, 14:45 от Светлица

# 171
Възхитен съм от Вашата фирма и искам да работя за Вас на всяка цена.
Разбира се. Ще си кръстя първородното коте на Вас (не дете, понеже моята ангажираност с него би нарушила интереса на Фирмата).
Като оставим на страна шегата, няма против да ме питат тъпи и умни въпроси, ако са склонни със същата готовност да чуят моите. Да, работодателят държи по-силната ръка, но в крайна сметка става дума и за сделка между две страни.

# 172
  • София
Здравейте,аз връхлитам с един нетипичен въпрос,но чисто ориентировъчно питам от името на един ученик,в какъв диапазон се движи заплатата на един току що завършил някоя от многото академии QA специалист.За абсолютно начинаещ говорим,без опит.

Запозната съм със сферата - при много късмет 1500-2000 лв нето.

# 173
Издигането в йерархията не е задължително. Аз говоря за друг вид развитие, а то не е задължително обвързано с по-високи позиции.
Имам предвид да научаваш нови неща, да опитваш нови отговорности, да създаваш контакти, да търсиш сам условия да спечелиш нещо за себе си от цялата ситуация. Така за всяка следваща позиция, за която кандидатстваш имаш по-пълно и убедително CV, имаш и контакти, които могат да те препоръчат за работа, имаш и самочувствие да си поставиш условията на масата. Да работиш здраво 7-8-10 години, но когато станеш на 35-40 примерно, да имаш добре платена, сравнително спокойна работа, на която можеш да го даваш по-кротко и да имаш независимост откъм време и усилия. Да влагаш нещо, за да получиш нещо насреща, и то да ти се отплаща дългосрочно.
Не съм убедена, че това, което ще получиш на 35-40 по този метод е по-платена, по-спокойна работа, на която ще го даваш по-кротко. От позицията на 40 годишна с много опит и развитие зад гърба си говоря. Да, получавам много пари, но работата ми не е спокойна и лежерна. За щастие мога да избирам колко точно спокойствие да жертвам и за какви пари. Това обаче рязко тръгва надолу, като минеш 40. Да не се разочарова някой - не се ли наместиш на някоя сладка позиция до 40 - шансът тепърва да се случи е малък.

# 174
  • Mars Hotel
Не съм убедена, че това, което ще получиш на 35-40 по този метод е по-платена, по-спокойна работа, на която ще го даваш по-кротко. От позицията на 40 годишна с много опит и развитие зад гърба си говоря. Да, получавам много пари, но работата ми не е спокойна и лежерна. За щастие мога да избирам колко точно спокойствие да жертвам и за какви пари. Това обаче рязко тръгва надолу, като минеш 40. Да не се разочарова някой - не се ли наместиш на някоя сладка позиция до 40 - шансът тепърва да се случи е малък.
Гаранция няма, разбира се. Но пък ако не си се потрудил здравата в ранните години на професионалния си път, когато можем да носим на бой, образно казано Grinning, по-късно няма как да стане пък изобщо. Но ето - и ти си съгласна, че имаш избор. Ако цял живот си циклиш само за да си прибереш заплатата, няма да имаш този лукс.

# 175
Винаги може да се измисли друга причина за смяна на работата, освен "Не получавам достатъчно/знам, че вие давате повече".
Много зависи какви са ти задълженията, но причини могат да бъдат:
-работата ми вече е изцяло рутинна, искам да уча нови неща, търся ново предизвикателство;
-имам такова и такова умение, което в момента не се изисква от мен, искам да го практикувам;
-харесва ми сферата, бих искал да се развивам в нея, но преди да се реша на по-висока позиция искам да опозная и други начини на работа/други фирмени политики.

# 176
  • Бургас
О, не, любимия ми въпрос за след пет години. До сега никога не се е сбъдвало това как се виждам и какво в действителност става. Живота поднася много изненади. Преди 5 години определено не се виждах на сегашното си място и то даже е далеч и от най-смелите ми мечти.

А всъщност какъв е правилния отговор на този въпрос?

# 177
Здравейте, в  обява в Jobs при документи за кандидатстване пише няколко неща, които ми се виждат необичайни и ако някой знае дали са нормални, ще се радвам да ми отговори.
Първо:
- CV искат да се изпрати в PDF формат. За първи път виждам такова изискване.
- Пише че се осигурява транспорт до работното място, а към CV и мотивацианно писмо да приложа и копие на шофьорска книжка и диплома за висше образование. Това е странно, защото щом го осигуряват, защо ще пращам книжка... Да не говорим, че такива лични данни  ми се струва нередно да давам..., още преди одобрение за интервю през формата на джобса...

# 178
Аз лично не пращам никакви документи предварително. Просто подминавам обяви с подобни изисквания. Ако толкова държат, на интервюто мога да нося дипломи и други документи, но без да оставям копия.

# 179
Да и аз си мислех да пратя само СV и мотивационно писмо, но после видях изискването за pdf и съвсем се озадачих...
Поради каква причина моое да искат да е pdf?

Общи условия

Активация на акаунт