Работа, CV-та, HR-и, съвети - 73

• 33 454
  • 749
  •   1
Отговори
# 135
  • Mars Hotel
Проблемът е в използвания wording, а не в това дали компаниите са избрали да развиват хората си или не. Думите, които се употребяват и имената нс позициите, които се измислят, са меко казано смешни. Абсолютно задължение
В много от случаите говорим за международни компании и наименованията на позициите са стандартизирани. Не може българското представителство на фирмата да смени позициите и термините използвани в целия свят, за да се хареса на бг-мамма. А и извън компанията, даже. Това са термини, които се използват в индустрията в цял свят. За хората работещи в сферата тези наименования са точни и идентифицират точно за какво става дума.

# 136
Не ми стана много ясно каква е точно разликата  между  соурсър и рекруитър? 
Много ме вълнуват имат ли например квоти за кандидатите, които намират?
Щатни служители ли са или контрактори? Как да ги позная по телефона? Кой от тях пише обявите?

# 137
  • Бургас
Аз се изключвам от дискусията, защото не живея в тази вселена. В моята вселена (дълбоката провинция) нямаме такива неща. Фирмите са с по 5-10 служители. Брандинг няма, кафе няма, камо ли уелнес. Ако не ти харесва прав ти път. Четирицифрените заплати са все още мираж.

# 138
Не ми стана много ясно каква е точно разликата  между  соурсър и рекруитър?  
Много ме вълнуват имат ли например квоти за кандидатите, които намират?
Щатни служители ли са или контрактори? Как да ги позная по телефона? Кой от тях пише обявите?
Сорсърите са хора, които ще се свържат с теб, без да си кандидатствала за обява. Често, ще се свържат с теб, без дори да имат подходяща позиция. Тяхната работа е да търсят т.нар. "пасивни" кандидати и да осигурят на рикрутърите база от кандидати, с които могат да се свързват, когато имат позиция, за да ускорят процеса.
Когато работиш в компания, която е заложила силен растеж, стандартният модел обява - събиране на CV-та - преглед - интервюта - избор, просто не работи. Защото, ако аз трябва през този месец да наема 200 човека, това значи да имам поне 20 рикрутъра и пак може да не успея, ако към обявата няма интерес или има прекалено голям интерес. Затова фирмите инвестират в сорсъри. И когато трябва да наема 200 човека и имам готови профили, сорсърите ми дават списък с хората по всеки профил, с които са се свързали и те са идентифицирали интерес при поява на подходяща позиция.
Има кандидати, които изпращат CV без да има конкретна обява, ей така, за да информират за интереса си към фирмата и готовността си да обсъдят позиция в тази фирма, ако такава се появи. Сорсърите са обратната страна на същата монета.
Рикрутърите са тези, които вече търсят конкретен човек, за конкретен профил. Интервютата с тях са за конкретна позиция и са доста по-дълги.

# 139
  • София
Здравейте,аз връхлитам с един нетипичен въпрос,но чисто ориентировъчно питам от името на един ученик,в какъв диапазон се движи заплатата на един току що завършил някоя от многото академии QA специалист.За абсолютно начинаещ говорим,без опит.

# 140
  • София
Около 2.5-3.0к бруто, по мои бегли наблюдения. Нямам претенции за актуалност, за съжаление.

# 141
Здравейте , относно Empoyer Branding-а и аз мисля, че най-адекватно е Работодателска марка – тоест какво се прави за служителите и вътрешната комуникация, за да се изгради имидж на компанията, като отговорна. В България не мисля, че има много примери, именно българска компания или такава, която оперира на българския пазар под дъщерно дружество. Ще дам пример с Лидл, сега тече една реклама – на рождения ти ден – почивен ден, за първо родено дете – 650 лв. Не е кой знае какво, но те го комуникират и правят достояние на масовата публика. Тъй че това може да мине донякъде за пример за Employer Branding.
Иначе от международни и най-вече западни компании – организиране на тийм билдинги, частна детска градина в сградата, където е офиса или до нея за децата на служителите, стая за релакс или игри – джаги, дартс, тенис на маса. Мека мебел за отдих, барбарони, фреш бар, което е не просто условия, а и отношение, то говори за работодателя и това е целта. Друго нещо - внимание към всеки служител, ако сте забелязали в профилите си в социалните мрежи, разни кампании честитят празник на свой служител, представят нов колега или приветстват стажант. Целта е да се покаже, че са широкоскроени, че в екипа имат хора, както опитни, така и съвсем млади и обменят опит.
Това са все неща, които се организират и комуникират  в медиите или интернет пространството за да се постигне имидж на отговорен работодател, тоест Emploer Branding.
____
И аз да направя питане за заплащане? В какъв диапазон се движат заплатите в дигиталния маркетинг? Имам свое наблюдение 1000 -1900, но все пак да си сверя часовника .

# 142
Здравейте,аз връхлитам с един нетипичен въпрос,но чисто ориентировъчно питам от името на един ученик,в какъв диапазон се движи заплатата на един току що завършил някоя от многото академии QA специалист.За абсолютно начинаещ говорим,без опит.
Около 1800 бруто.

# 143
Около 1800 бруто.
И аз влизах с този отговор.

# 144
Много полезно ми беше да прочета за различните нюанси в HR длъжностите.
Интересно ми е каква прави Бизнес партньорът (беше спомената и тази длъжност по-напред)?

# 145
Бизнес партньорът, най-общо казано е консултанът на даден отдел, звено или друга структурна единица по HR въпроси. Бизнес партньор е следващата стъпка след HR Generalist. Те познават всички аспекти на HR функцията и консултират мениджърите по всички въпроси в управлението на хора - оценка на представянето, заплащане, бонуси, прекратяване, проблеми в отдела и т.н.

# 146
  • Русе
И аз влизам директно с въпрос. На въпрос, защо искам да си сменя работата, как се гледа на отговор, че си търся по-добре платена работа, още по-вече, че не знам, каква заплата ще ми предложат на длъжността, за която кандидатствам.

# 147
  • София
Както и да се гледа, това са твоите условия. Много ми е неприятно това криене на заплатата до Нто интервю.

# 148
Както и да се гледа, това са твоите условия. Много ми е неприятно това криене на заплатата до Нто интервю.

А колко време ще се спести и на двете страни, ако това се уточнява още на първо интревю или дори преди него....

# 149
  • Sofia
HR-ите в темата - имам въпрос въм вас. Има ли tools, които позволяват без абонамент анализ на повече от 1 CV? Компаниите, които имат pre-screening всички имат тулове и масово reject-ват с тях още на ниво CV и бих искала да направя CV с добър match по keywords. Също какъв % match се залага в тези тулове?

Общи условия

Активация на акаунт