Работа, CV-та, HR-и, съвети - 73

• 32 978
  • 749
  •   1
Отговори
# 540
Ако те хедхънтват те, може да ти платят транспорта. Ако кандидатстваш ти, се приема, че си си преценила, че имаш възможност да отидеш на интервю при тях и да работиш за тях.

# 541
Нещо спестяваш с това интервю на което те викат. Ако местоработата няма да е в София, няма никаква логика да те викат там  на интервю, дори и централата им да е там. Или поне щяха да са го отбелязали категорично, че интервюто ще се проведе САМО и единствено в София.
Аз също работя за Софийска фирма, но местоработата е във Варна и интервюто ми беше тук. От опитът ми досега фирмите осигуряват интервюиращ в населеното място на месторабота, не карат хората от цялата страна да ходят в централата им. Поне не и без изрично предупреждение и съгласие!!

# 542
Ама много ви разглези този хоум офис. Сега пък и интервюто да се провеждало от дивана в къщи. Някои служители не са и сънували за прословутата дистанционна работа, дето казват че е много сладка. Друго си е да лежиш по пижама и да цъкаш на лаптопа.
Я да видим какъв ще е хоум офиса на шофьора на градски транспорт, на хлебаря, на тези които ви осигуряват ток, вода, на куриера, който ви носи поръчаната он лайн храна, на бензинджията и на още и още други без които вашето домашно изолиране ще просъществува точно от ден до пладне.
То претенции, то чудеса ..... И се сърди, че интервюто трябва да е реално!

# 543
  • Сф
То това същата работа като да кандидатствам в Белгия и да се сърдя, че ме викат на живо на интервю там. Няма как да искаш да ти платят пътя, нито да вземаш за даденост, че ще е онлайн. Предполага се, че щом си пратил СВ си наличен за среща, знаеш за коя фирма и къде се пробваш, твой проблем си е, че ще пътуваш от Перник или Каспичан до София- нали сам си си подал документите.
Не пречи да ги питаш дали няма опция за онлайн среща, но едва ли ще им се понрави въпроса. Аз също предпочитам на живо, за да видя къде точно се намира офиса, колко време ни трябва да стигна до него, инфраструктурата там, офисът, колегите, атмосферата, самите интервюиращи. Толкова много може да се разбере от тези малки детайли...

# 544
Soft_Rain - както казах пожелавам ти успех и късмет в намирането на работа. Явно не само аз виждам, че ще е трудно с това твое поведение. Като гледам ти кандидатстваш, а не те headhunt-ват така че не си някакво гуру в дадена сфера, до колкото виждам. Обмисли за някаква генерална промяна в тебе като личност иначе повярвай няма коя голяма фирма да те трае. Да - във времена сме на пандемия, но това не означава, че фирма Х трябва да ти плаща разноски, защото си кандидатствала в друг град от живущия. След като се имаш и за умна все пак, не вярвам, че те притесняват интервютата на живо Wink Та твой си избор - аз ти казвам да приемеш интервюто пък каквото сабя покаже. Ако толкова те спъват транспортните си кандидатствай в твоя град, където живееш. Съмнявам се, че ще искат да изтърват служител със способности.

# 545
Не знам какво нападате като не знаете каква е ситуацията, работата не е в производство, а в офис, нарочно го написах в първия пост. Изобщо не съм пращала сиви на конкретната фирма, свързаха се с мен от HR фирма за подбор. Големи думи, голямо нещо, чак пък и поведението ми анализирахте. Айде нЕма нужда!

# 546
Зависи от политиката на компанията дали ще ти поемат разходите. В една от предишните микомпании го правеха без да е важно дали ние търсехме кандидата или той е кандидатствал.

Честно казано аз бих отказала интервюто, първото интервю спокойно може да се направи през видео връзка или телефон.

# 547
  • София
За работа в офис спокойно могат и онлайн да я преслушат. Какъв е смисълът да се разкарва? Или я викат на място да покаже дали ще се оправи с машината за кафе? И аз работя в офис и правим интервюта онлайн. Ами личи си кога някой разбира и кога чете нещо. Grinning А и все пак затова има изпитателен срок, ако е успял да ни метне Simple Smile да видим колко. Програмист съм.

# 548
  • София
Аз също те подкрепям и не мисля, че се правят тестове на първо интервю, че да преписваш от интернет или от където и да било. (Това пък как изобщо ви хрумна не знам, красноречиво е какъв човек би го правил и шмекерувал по този начин..) На първото интервю обикновено това се прави - разказваш за себе си, а те за фирмата и позицията. Аз също търся работа в офис и само 2 от интервютата ми бяха на живо. Честно казано супер безсмислено и с излишен риск (дори не носеха маски), но и фирмите бяха кофти и много далече от иновациите и модерното. Та, за момента на мен лично това ми стана и водещ критерии. Модерните фирми са се адаптирали и правят първоначалната връзка с кандидатите онлайн. Дали е глезотия, пресметнат риск или загуба на време в пътуване и ползи всеки си преценя за себе си. От един месец търсене на работа това са ми наблюденията - сериозните фирми са с първоначално онлайн интервю. Моят съвет е  да им предложиш видео връзка, може пък да имат желание.  Също така може да ги попиташ има ли нещо конкретно, което би ги накарало да държат на лична среща. Така ще си изясниш нещата поне за теб и ще можеш да прецениш дали да ходиш или няма смисъл.

# 549
  • Mars Hotel
Soft Rain, всеки преценява според възможностите си. Споделила си, че не си в София, предполагам - ако все пак настояват интервюто да е наживо, сама си преценяваш дали да отидеш или не. Но не можеш да поставяш изисквания на работодателя. Ако не желаеш да пътуваш, просто казваш не. Лесно е.

# 550
Ако с теб са се свързали от фирма за подбор и това е първо интервю, то би трябвало да е с фирмата за подбор, а не с работодателя. Има логика да е на живо. Все пак тази фирма за подбор, пускайки те нататък, поема риск и за себе си. Нормално е да иска да има максимално точна преценка.
Иначе, за шмекеруваме по време на онлайн интервю може вече тритомник да се напише. Това да си търсиш отговори е аматьорско. Сериозните шмекери направо викат приятел HR, който да стои срещу тях (реално зад камерата, от другата страна на лаптопа), който да помага на момента. 😉

# 551
Ако с теб са се свързали от фирма за подбор и това е първо интервю, то би трябвало да е с фирмата за подбор, а не с работодателя. Има логика да е на живо. Все пак тази фирма за подбор, пускайки те нататък, поема риск и за себе си. Нормално е да иска да има максимално точна преценка.
Иначе, за шмекеруваме по време на онлайн интервю може вече тритомник да се напише. Това да си търсиш отговори е аматьорско. Сериозните шмекери направо викат приятел HR, който да стои срещу тях (реално зад камерата, от другата страна на лаптопа), който да помага на момента. 😉

Това пък как да стане като нали други трябва да каже нещо Grinning Па и ще се чуе, съмнява ме да става това. Най-голямата шмекерия е word file с някви записчици и си скролваш с пада, който няма как да се чуе и си готов.
Да допълня за себе си за въпроса, който отговор намерих в нета - направих го това от яд, защото не успях напълно да отговоря на въпроса общо взето реших супер хладнокръвно да го напиша па ако чуят, чуят Grinning

# 552
Нашите интервюта са само онлайн.
Сега осъзнавам, че това е грешка - цедката може да пропусне някое чудо като софт рейн.
Егати глезотиите. Ти под карантина ли живееш? И защо не настоя пред фирмата за дистанционно интервю? Работодателите били много нагли, ама тя всъщност в агенция щяла да ходи. Направи им услуга и откажи. Моля те.

П.П. Кандидатите предпочитат да видят офиса. Нищо, че няма служители вътре и атмосфера не можеш да усетиш - пак има въпроси "не можем ли да го проведем в офиса".

# 553
Да, под карантина живея, още въпроси? Ако се разболея от корона след такава среща, на фирмата много ли ще й пука? От агенция ми се обадиха, да. На мен офисът и локацията му не са ми важни, когато получа оферта, тогава ще си намеря квартира близо до офиса. Много знаеш на кандидатите какво им е важно, такива глупости под общ знаменател ги слагай другаде, аз имам съвсем различни разбирания. Глезотии били. Това са базови неща, абсолютно нормално е интервютата да се провеждат онлайн в тази обстановка. Поне има фирми, които го правят.

# 554
Е*аси драмите. С пистолет в челото ли те карат да ходиш на интервю? Като те е страх или нямаш пари за път,  отказваш. Едва ли фирмата няма избор от други кандидати.

Общи условия

Активация на акаунт