Работа, CV-та, HR-и, съвети - 73

• 32 973
  • 749
  •   1
Отговори
# 570
А включвате ли интуицията като фактор ? Защото при мен като че ли изцяло липсва или поне не  й се доверявам. А толкова задълбавам в претеглянето на плюсове и минуси, че настава едно безкрайно мислене и  накрая се загубвам.

# 571
Интуицията е тогава, когато просто искаш/не искаш да започнеш някъде, независимо колко плюсове или минуси има. В случая нямаш ли никакво вътрешно усещане какво ти се иска?
По начина, по който си го описала, не ти се връща на старото място. Ами недей. За какво са ти тия повече пари в токсична среда, като и без тях си осигурена?

# 572
За три години нещата може да са се променили в старата ти фирма. Провери, разпитай колегите си и тогава отхвърляй този вариант. Определено е добре, че вече познаваш работата там и можеш веднага да се впишеш.
А от къде си сигурна, че новото място ще е с добра среда, а не просто лъскава фасада?

# 573
  • София
Не бих се върнала на място, от което с нетърпение и голямо удоволствие съм се махнала.
Не пренебрегвайте интуицията, тя подсказва най-добре.
Аз също бях доскоро пред подобна дилема- да остана в моя сектор на висока заплата, но с огромен стрес или да отида на доста по-ниска, но с евентуално по-спокойно ежедневие.
Сега съм в предизвестие и чакам за работата с по-ниската заплата. Ще пробвам, как ще е и ако не ме устройва, ще търся на друго място, няма да се обвързвам с тях за цял живот.
За мен вече най-важното е средата, работата, но и заплатата. Все пак човек работи и за пари, а не за слава.
Ако пък заплатата е толкова ниска, потърсете ново място или приемете тази работа с ниската заплата и се оглеждайте за нова работа, може пък да излезе нещо друго, по -добре платено.

# 574
  • София
Ако не съм притисната да работя за много пари - избирам според средата и възможностите за развитие. Но съм и в такава възраст, в която трябва да трупам опит. Сега кризата/детето не знам как ще се отразят на решенията ми.

# 575
Да, факторите са много и комплексни, а сигурност реално няма в нищо, ситуацията последната година го доказа най-нагледно. Аз също съм с малко дете - на 2г и половина и има допълнителни усложнения с болнични и нуждата от спокойствие като цяло, а не някакъв безумен стрес.
Знам, че заплатата не е най-важното, но все пак е много съществена за мотивацията ни. Особено като си обичаш професията. И е тъжно да работиш това , което ти носи удовлетворение и е много 'престижно', ама не можеш да си купиш нова чанта, например.  За жалост, в БГ едни от най- авторитетните и отговорни професии по принцип са обидно нископлатени- лекари, учители, юристи.. но да не разводнявам темата.
Когато напуснах, имах нужда от такава 'авантюра', защото след 7 години на едно и също място , за сравнително млад човек,просто си дойде моментът. От позицията вече на майка, обаче, а и след коронакризата, пренареждам приоритетите и се чудя дали наистина е важно да имаш удовлетворение в работата и да търсиш развитие, или да гледаш по прагматично и рационално на работата.

# 576
Труден избор. Аз лично вярвам на интуицията си. На бившата ми работа още на втория ден, да не кажа на интервюто, знаех, че не е моето място, но ми беше удобно като локация и работно време и затова приех.
Когато се махнах, направо си отдъхнах.

# 577
  • София
Аз съм страшно прагматична, здраво стъпила на земята, заплатата винаги ми е много водещ фактор... но! Никога не бих се върнала на място с отровна среда, откъдето съм избягала. Единствено бих го направила, ако съм самотен родител и храната на детето ми зависи от това.

# 578
Съгласна съм с мненията по-горе. Отровната среда е единственото, с което не мога да направя компромис.

Бих добавила обаче следното - направи си за себе си анализ какво генерираше тази токсичност.
Ако е човек - там ли работи още?
Ти как се промени и какво научи в следващата си форма?
Промени ли се начина, по който се отнасяш с колегите и по който позволяваш да се отнасят към теб?
Промени ли се начина, по който се справяш с конфликти?

Защо пиша това:
Напоследък се замислям за най-токсичното място, от което съм се омитала. Мисля, че в и Припят е по-здравословно да работиш, отколкото с хората там. От позицията на опита ми 6 години по-късно обаче, започвам да виждам и моите грешки. Те не оправдават начина, по който ме третираха! Не!!! Единственото, което казвам е, че, ако се върна утре, бих се съхранила много по-успешно.

Последна редакция: сб, 13 мар 2021, 10:17 от evenfall

# 579
Има и друг момент- когато си работил само на едно място дълги години и нямаш база за сравнение, може и да нямаш съвсем трезва преценка. Т.е струва ти се , че нещо е лошо, но после разбираш , че всъщност има други много по-лоши неща, за които не си и подозирал. А и прагът на търпимост се променя с годините, ти самият се променяш. Абе трудно е човек да се почувства 'на мястото' си каквото и да си говорим. Направо е съпоставимо с избора на партньор в живота Simple Smile
Другото е , че аз много се привързвам. Дори към лошите неща Simple Smile става малко като стокхолмски синдром, не знам дали ви се е случвало.

# 580
  • Наблизо
От сегашната ми позиция - по-важно е свястната среда,колеги и възможност за отсъствие щом си с малко дете.На мен ми предстои търсене на работа след период,в който си гледах детето ( при нас майчинство почти няма,затова не го наричам майзинство моето).Много ми е притеснено,защото мъжът ми трудно с неговата работа би могъл да реагира при нужда с детето..но си знам,че ще водя най-вече от условията,а заплатата колкото може.Да се съсипвам за едни пари вече съм го правила и не,не мога повече.Майка съм.

# 581
Имам един въпрос - най-вече към HR, но и всички други.
Колко е нормалното увеличение на заплатата - годишно, някакъв приблизителен процент? Искам да се ориентирам, доколкото е възможно.

# 582
Не съм ЧР, но според мен е редно да е около 10%.

# 583
  • София
Годишно, стандарта който аз познавам е 5%

# 584
  • София
При нас 2-3%. При мъжът ми - 0%, така че и това го има.

Общи условия

Активация на акаунт