Работа, CV-та, HR-и, съвети - 73

• 32 955
  • 749
  •   1
Отговори
# 600
  • Бургас

Няма нищо задължително. Нашите не са променяни от 2014г. Смяната на местоработата е много трудно нещо. Живея в провинцията.

# 601
Аз от сега мога да ти дам отговор. В повечето компании има политика за ежегодно преразглеждане на възнаграждението в рамките на процеса по оценка на представянето. Това и ще ти отговорят.
Което обаче изобщо не означава, че всяка година ще получаваш увеличение. Преразглеждат всички увеличения. Колежката ти е с по-ниска заплата, повишена е, казала е, че ще напусне или по друга причина трябва да ѝ се увеличи възнаграждението. Бюджета за увеличения отива целия при нея. За останалите - 0,6% и догодина пак. И така може да продължи с години.
Няма място, на което да е въведена политика - всяка година 10% увеличение за всички. Освен в ДА, но дори и там не е толкова висок процента и не е напълно гарантирано.

Няма нищо задължително. Нашите не са променяни от 2014г. Смяната на местоработата е много трудно нещо. Живея в провинцията.
Напротив, има задължително. Това, че работодателят ти не го спазва, не значи, че го няма, а че работодателят ти нарушава закона.

# 602
  • София
В кой закон е задължителното увеличение? Не питам от заядливост, а сериозно. Масово не се пипат заплати с години, ако има закин, е добре да се знае.

# 603
Доплащане клас прослужено време е 0.6 % и задължително върви
Макар наскоро да разбрах, че има големи фирми дето не го плащат. В чужбина нямало и не плащат и те. Ама бързо бързо си преразгледаха политиката де. Във фирмите в сивата икономика вероятно също не спазват изплащането на клас.

# 604
В кой закон е задължителното увеличение? Не питам от заядливост, а сериозно. Масово не се пипат заплати с години, ако има закин, е добре да се знае.
Ами той би трябвало да е отлично известен. Кодекс на труда се нарича.

# 605
  • София
Работя в международна компания и всяка година заплатите се вдигат на всички с 0.7-10%, не е избирателно. Отделно си има бонус, който се дава всеки месец.
Но няма фирма, която да вдига заплатата всеки месец, имаше въпрос за това.
Освен това е важно да се каже на самото интервю, каква заплата интервюираният иска да получава, както и какъв вариант за финансово развитие има. В крайна сметка това е пазарлък и двете страни трябва да са наясно, кой какво иска, а и не само работодателят да е силна позиция, както повечето си мислят, служителят трябва също да е наясно с това, което предлага фирмата, за да вземе правилно решение за себе си, а не после да напуска.
За българските фирми и техните осигуровки няма да коментирам, затова съм решила повече да не работя в бг фирма.

# 606
Виждам, че, като се каже българска фирма всеки си представя малък дюкян с пет човека персонал и стиснат шеф. Понеже имам доста години стаж и съм работила в големи чужди компании, както и в големи български такива, позволявам си да ви кжа да не слагате всички български фирми под общ знаменател. Има такива, които предлагат дори по-добри условия от чуждите, в които винаги си оставаш евтината работна ръка и най-високите позиции обикновено са запазени за чужденците.

# 607
Моята дилема с двете работи- старата за повече пари или новата за по-малко изглежда все по-неразрешима,  а до края на деня трябва да дам отговор Sad
Знам, че няма правилно решение в такава ситуация и трудното е , докато решиш. Въпрос и на характер е.
Ако елиминирам фактора заплата, ще избера новата, въпреки че пак няма никаква гаранция, че ще се впиша в колектива, ще се справям с работата и т.н В крайна сметка и там е напуснал някой, чието място запълват сега, т.е едва ли е идеално.
Разликата в цифри е 500 лева на месец при стартовата заплата, което хем не е малко, хем пък не може да ти промени толкова стандарта, че да е определящо.
На старото място, където бях 7 години и отново ми предлагат да се върна, поне трудно могат да ме изненадат.
Та, оплаках се Simple Smile Остава само и да се реша на нещо:)

# 608
Абе, 500 лв. са си 500 лв. Някои хора живеят с тези пари цял месец. Ако вземаш 10 хил., не е от значение дали са 10 или 10500 лв, ама при 1000 лв. има голямо значение....

То решението си е твое, разбира се. А защо искаш да напуснеш? ....колективът ли беше причината?

# 609
Аз напуснах, защото ми предложиха нещо ново -т.е  не съм търсила активно работа, просто излязох на свободна практика в съдружие. Основното е, че ми беше омръзнало и имах нужда от някаква промяна. Като цяло се разделихме в добри отношения,  въпреки че е имало много тегави моменти поради естеството на работата.
Сега минаха три години, явно са сменили няколо човека на моята позиция и все още не могат да намерят по -подходящ от мен и ми се обадиха отново, съвсем случайно , в момент, когато ходя по интервюта и дори имам друго предложение и настояват да дам отговор бързо.
И да, между 1300 и 2000 определено има разлика ..но най-вече ме притеснява, че ако се върна, ще си остана там завинаги:)
Не ви ли се е случвало така да се чудите и по отношение на някое гадже/връзка Simple Smile т.е старото познато или новото на риск Simple Smile

# 610
  • Mars Hotel

Не ви ли се е случвало така да се чудите и по отношение на някое гадже/връзка Simple Smile т.е старото познато или новото на риск Simple Smile
На мен лично - не. И в личния, и в професионалния живот никога не бих се върнала някъде/при някого откъдето съм си тръгнала.

# 611

На мен лично - не. И в личния, и в професионалния живот никога не бих се върнала някъде/при някого откъдето съм си тръгнала.

Да, явно е въпрос на характер.
Аз типично по рачешки напред-назад се колебая до последно.

# 612

И аз съм така, тръгнала ли съм си, значи има причина. Аз съм много търпелив човек и щом ми е прикипяло от работа/човек, няма връщане назад. Знам си, че ако се  върна след съвсем кратко време ще започнат да ме дразнят абсолютно същите неща. Затова НЕ!

# 613
При старо гадже не бих се върнала. Човешките отношения са доста по-различни от служебните.

За да се върна на стара работа, трябва да ми направят предложение, което не бих могла да откажа и то, ако не съм доволна от текущата си работа. Лично за мен колективът е важен доколкова да няма интриги и подобни, не държа да съм приятел с всички, но да се уважаваме.

Последна редакция: ср, 17 мар 2021, 08:21 от Soul Free

# 614
По назад се коментираше процентното годишно увеличаване на заплатите, аз имам усещане за драстично намаляване на заплащането, оправданието е ситуацията с вируса в момента. Вече направо не знам какво да отговарям на въпроса за очакваното възнаграждение.
А това да си от София и да живееш в собствен апартамент, като плюс ли е или, като минус? Защото имах зададен и такъв въпрос

Общи условия

Активация на акаунт