Работа, CV-та, HR-и, съвети - 73

• 32 971
  • 749
  •   1
Отговори
# 585
От 0% до 10%.
За държавните служители знам, че е 10% /годишно.

# 586
Има значение и размера на заплатата. При нас беше между 5 и 10, в зависимост от длъжността. В момента се опитват на глобално ниво да ни наложат за стандарт 3.5. Бяха големи скандали за това, че 3% в България не са като 3% в Щатите. Тези дни чакам да си видя присъдата.

# 587
Аз мислех, че нормално е около 10, даже при по-големи постижения - 20%. Объркала съм се явно Simple Smile

# 588
При нас е 7, като не е задължително, а се минава оценка, така че може да е нищо. В единични случаи може и повече, разбира се, но това е изключение.

# 589
  • Mars Hotel
При нас е 4-5%.

# 590
  • Русе
В частна фирма съм и заплатите ни се увеличават веднъж на 3-4 години. Когато дойде нов служител, се назначава с по-висока заплата от останалите служители, просто защото никой не иска да започне на заплата, на която работим ние, които сме по-отдавна. Шефът ни казва, че е криза и не може да си позволи да ни увеличи заплатите. Това го чувам вече от няколко години. Ето защо съм в ситуация да си търся нова работа, защото се чувствам обидена, а и вече е трудно с тази заплата, макар че работата като цяло ми допада, колегите също ми харесват. Но ето, че наистина в кризата ми предлагат само ниско платена работа 650-750 лв. чисто за получаване.

Последна редакция: пн, 15 мар 2021, 16:02 от vesssrusss

# 591
Такива мрънкащи шефове, че все нямало пари за заплати и увеличение, ме потрисат. За тях и да сме на върха на извънземна икономика, те пак няма да имат пари. Просто не им се дават пари.
Решението е да смените мястото. Такъв шеф НИКОГА няма да се прецака да даде по-висока заплата от минималната за тази област и позиция.

# 592
0.6% е задължителното. Оттам нататък зависи от много фактори. Основно от представянето на служителя, но също от сектора, позицията, заплатата и т.н. Средното е между 3 и 7, като 3 е средният процент за финансовия сектор, а 7 са по-специфичните hi tech компании и фармацията.
Важно е обаче правилно да възприемаш тези проценти. Те са средни. Което значи, че едни служители взимат 1%, други може и 15%, а и повече. Стандарт, или нормално увеличение, което се дава ей така, на всички, по правило, много отдавна няма. А 10-20% годишно е нереалистично.

# 593
  • София
В частна фирма съм и заплатите ни се увеличават веднъж на 3-4 години. Когато дойде нов служител, се назначава с по-висока заплата от останалите служители, просто защото никой не иска да започне на заплата, на която работим ние, които сме по-отдавна. Шефът ни казва, че е криза и не може да си позволи да ни увеличи заплатите. Това го чувам вече от няколко години.

В подобна ситуация бях. Последно увеличение на заплатата 2014 г, после - пари няма, изтъкват като предимство реалните осигуровки и редовното плащане на заплата на датата. Все едно не се подразбира това. Става дума за утвърдена от десетилетия фирма за търговия с горива. Служителите са 2 вида - деца и внуци на кадрите от преди 1989 г + любовници и роднини на сегашните шефчета. За тях - не само пари, всичко допълнително има. Това, че са некомпетентни - не се отчита. От втория вид - набрани по обяви в Джобса, но вършещи работа. Все пак някой трябва да бута дейността, да приключва месец, тримесечие и година. Преди 1 г. се махнах по мое желание - сама си изкарвам повече на ден от в къщи. После почна Корона кризата - въртяха разни схеми и точиха държавата по различни мерки.

# 594
  • София
И аз съм в кюпа с абсолютно същите проблеми. Локация, колеги, екип са ми перфектни, но май работя повече за слава отколкото за заплата. Все няма за моето увеличение, нищо че сега наемаме двама нови, за които явно има. Изтъква се, че ме осигуряват на реалното и ако искам увеличение ще ми смъкнат осигурителния. Кажете аз ли съм тъпа или не го намирам това за увеличение Simple Smile Въпроса е риторичен, но само за да добиете представа. Преди години тръгнах да си ходя веднъж и тогава ми увеличиха заплатата за да не напусна и това ми беше. Вече 4 години ни 0,6%, ни 1%. Карах майчинство, иначе отдавна да съм си тръгнала, но този път няма да преговарям за нищо. Само искам да се махна в свястна фирма, в която освен нови задължения всеки месец да има и адекватна промяна във финансов план...

# 595
Не-осигуряване на реална заплата направо го оставям без коментар. За останалото - колко години от тези 4 без увеличение си била в майчинство? Очакванията за "справедливо заплащане за собствения труд" са индивидуални, но винаги си приличат: то, по правило, винаги е недостатъчно. Така е и с увеличенията. Само за пример ще дам млад човек на 29, когото наемаме. Причината /единствената посочена/ да сменя месторабота е, че от 3 години заплатата му не била пипана. Непипаната заплата е 1900 лв нето. гр. София. Не е ИТ специалист. Лично, човешки - не одобрявам такива индивиди. Професионално: нагаждаме се към пазара и ги наемаме.

# 596
  • София
Наистина не го разбирам това, да се изтъква нещо като осигуровки и подобни, които са MUST, това не е ни това бонус, нито привилегия, нито... думи нямам. Това не е концерт по желание, щом се биеш в гърдите, че си големия "фирмаджия", бъди до край такъв, а не мишка.

# 597
  • София
Две години бях майчинство, заплата ми е 1200 лв нето за гр. София. И като казвам непипана, от 2016 съм на нея, просто през 2017 се договорих да ме осигуряват реално на нея. Защото до тогава беше съвсем плачевен осигурителния. Върша работа на две позиции, тъй като едната колежка напусна и уж щяха да наемат друг колега, но видяха, че започнах да се справям и с нейните задължения и така остана. Това беше и условието да ми вдигнат осигурителния, ако поема и нейните задължения. В момента само аз съм на реален осигурителен и за това съм и с най-ниска заплата от останалите Simple Smile Абе чисто изнудване и супер типично за Бг работодател. За това повече в БГ фирма -не. Лично мои наблюдения са си това. Мисля, че имам реална самооценка и никога не съм искала тавана на заплащане за моята длъжност, но една елементарна сверка показва, че хора без опит започват на тези пари, а аз за това време, което съм прекарала във фирмата би трявбало поне 1500 да взимам. Но както и да е, мои драми са това, въпроса беше, че едни и същи номера играят явно.

# 598
Аз до неотдавна също бях в подобна ситуация - години се бях задържала на място, на което нямаше увеличение на заплатата, а тя - доста ниска. Сега се чудя на акъла си. Надявам се да не допусна тази грешка повече.

В тази връзка дали е удачно на интервюто за работа да се зададе въпрос за това каква е политиката във фирмата относно увеличаването на заплатите, т.е. директно да се пита дали има актуализация всяка година и приблизително с какъв процент?

# 599
Към горния въпрос бих добавила още 1 уточняващ:
Кога е удачно да се зададе - преди или след като си отговорил на "каква заплата очаквате" или чак когато ти направят оферта?

Общи условия

Активация на акаунт