Работа, CV-та, HR-и, съвети - 73

• 33 589
  • 749
  •   1
Отговори
# 300
Ето в това е смисъла на споделеното! Всеки, от  страните в търсенето да сподели акценти, мнение и опит. Съответно - търсещия работа или колегата HR да намери нещо полезно!

# 301
  • София
Ама моето мнение е базирано на личен опит години, години, то не е формирано нито за ден, нито за два, нито от един HR, нито от двама HRs. Как пък един позитивен пример не мога да дам за тях?! Влизат с нас на интервю, изглеждат потресаващо смешни с неадекватните си въпроси, нито разбират от материята, нито от терминологията, която ползваме, нищо. Е добре, питам за пореден път, за какво са там?! За красота ли, за какво ли? Ние модна агенция не сме, че да избираме модели. И последен въпрос, отговор не търся подчертавам - защо масово мнението за тях е такова???

# 302
Здравейте, какво разбирате под „това е само начално възнаграждение“? Тоест след изпитателния срок следва да има разговор за повишаване на сумата или?

# 303
Здравейте, какво разбирате под „това е само начално възнаграждение“? Тоест след изпитателния срок следва да има разговор за повишаване на сумата или?

Принципно да, но дали?

Рядко се вдига заплатата с голяма сума след изпитателния срок, така че най-добре е предварително да се уговори повишението. Примерно започваш на 1000 лв., след 6 месеца ще стане 1500 лв. Да е описано и подписано. Иначе гаранция Франция.....

# 304
  • София
Аз от рекрутърката, която работи към моя отдел, съм супер доволна. Не съм спирала да я хваля. Когато направи на кандидат телефонен скрининг, винаги каквото е казала като мнение и съвет, е било правилно. Сигурно вече 3-4 години работим заедно, много хора сме наели, не ме е прецаквала никога. И всичко взима присърце,  и за работата ни постоянно пита и разпитва, за да разбере какво точно търсим. Много е в час.

# 305

Би следвало да се обяви като стартово възнаграждение и в офертата да се конкретизира повишението с точната  сума и периода - примерно: след успешно преминат изпитателен срок например.

# 306
  • София
Ама моето мнение е базирано на личен опит години, години, то не е формирано нито за ден, нито за два, нито от един HR, нито от двама HRs. Как пък един позитивен пример не мога да дам за тях?! Влизат с нас на интервю, изглеждат потресаващо смешни с неадекватните си въпроси, нито разбират от материята, нито от терминологията, която ползваме, нищо. Е добре, питам за пореден път, за какво са там?! За красота ли, за какво ли? Ние модна агенция не сме, че да избираме модели. И последен въпрос, отговор не търся подчертавам - защо масово мнението за тях е такова???

Съжалявам искрено, че имаш толкова лош опит. Факт е, че и аз съм виждала неподготвени специалисти, че и с претенции. А да не говорим за очаквани нива на заплащане, там на моменти изпадам в тотален ступор.

В сегашната фирма имаме 3 дами, които се занимават с рекрутмънт. Още на втория ден поискаха обучение, техническо, за всичко с което се занимаваме. Ясно е, че няма как да навлязат в материята, защото нямат основата, но са изключително адекватни и даже на моменти в техническите интервюта започнаха да хващат грешки. Всяко ново попълнение - бизнес партньорите и специалистите по налагане на марката ще минат през същото обучение, защото иначе няма как да са адекватни. Истината е, че сме нова компания, в началото си бяхме поделили работата на колегите от отдел ЧР (докато нямаше такъв отдел, нали), но откакто се формира екипа се родих буквално.
Не гледайте на младите момичета като на пикли с токчета, те сега се учат, но пък зареждат с енергия позастарелите като мен, поочукани от живота. Сега сме хоум офис, определено ми липсва живия контакт с тях, ентусиазма и енергията на младостта, която вкарват в процесите. Тъй като са дипломирани психолози, да ви кажа честно, и на нас помагат когато изпаднем в дупка. Понякога да намериш едно шоколадово сърчице на бюрото си с бележка - благодаря ти за помощта може да те зареди за месеци напред.

От гледна точка на кандидатите - дамите са много стриктни в комуникацията си (виждала съм част от нея), имат ясни и точни срокове за обратна връзка дори и при неуспешно интервю и винаги искат от нас препоръки какво не ни е достигнало, за да пасне на профилите ни съответният кандидат. Доста често изпращам заглавия на книги, линкове... освен това съм ги усетила, че следят перспективни млади хора и поддържат контакт с тях и като отворим съответна позиция ги уведомяват лично. Не заклеймявайте всички специалисти по човешки ресурси с лека ръка, да има и недобри професионалисти (както във  всяка сфера, всъщност), но има и страхотни хора.

# 307
Много трябва да се внимава с това изречение. Казвам го от личен опит, по тази причина в момента си търся друга работа. Моето "начално възнаграждение" продължава една година. След опит за разговор по темата ми се повториха същите висящи обещания от интервюто, но отново с неизяснен период.

# 308
  • Сф

Би следвало да се обяви като стартово възнаграждение и в офертата да се конкретизира повишението с точната  сума и периода - примерно: след успешно преминат изпитателен срок например.

Освен повишаване на заплатата след изпитателния срок, може след определено време да имаш право на бонуси,  нерегулярни допълнителни възнаграждения и привилегии, които не винаги споменават на интервюто в подробности

# 309
Мисля, че бъркате значението на рикрутъра, като позиция и хората, масово заемащи тази длъжност. Всъщност рикрутърите са доста важни за компанията и е учудващ факта, че позициите се завмат от тепърва навлизащи на пазара на труда хора. Тази позиция изисква един опит, който се гради с време, защото аз, като човек на години, видял какво ли не, мога лесно, разбирайте много лесно да излъжа рикрутърите. Никога, никога не съм била рязана на интервю с рикрутър. Това е и причината да не се взимат на сериозно тези хора - ами да, 20+ девойка, която дори не може да каже правилно името на позицията, буди в мен само смях. А те са такива в 90% от случаите.

# 310
Има свестни сред младите, не са всички зле, да.
Но винаги недоумявам защо дипломирани или любители психолози отиват да работят ЧР. Най най най лошия ми опит е с тях.

# 311
Коя HR агенция за подбор на кандидати може да препоръчате?

# 312
Коя HR агенция за подбор на кандидати може да препоръчате?

Не и Adecco Grinning Далеч от там. Нямам личен опит, но от мое наблюдение HRS, TopSkills.

# 313
  • София
Аз от агенции отдавна съм се отказала. Уж ми правят профил, интервю и след седмица са забравили коя съм и какво търся.
Иначе отделни рекрутъри са ме искали за проекти с английски, обаче като ми предложат полу-нощни смени и се отказвам.

# 314
  • София
Нито една не бих препоръчала и аз. И за тях се чудя как съществуват...

Общи условия

Активация на акаунт