Работа, CV-та, HR-и, съвети - 73

• 33 588
  • 749
  •   1
Отговори
# 330
  • София
Всъщност работодателят получава достъп до ЕГНто едва когато подписвате договор.
Освен това в НАП излизат позиции по НКПД, а всички знаем, че се осигурява на едни позиции, а заплатите са на други.
Заплата за тираджия е МРЗ. 🤣😡

# 331
Не ми е известно обикновен работодател да има достъп до данните ти от други работодатели в НАП.

# 332
  • София
Социалните ми виждат всичко, ама те може би имат специален достъп.

# 333
В СВ-то се описва реалният опит, а каква длъжност е регистрирана в НАП няма никакво значение при кандидатстване за дадена позиция. Това наистина няма как да се провери, но и да можеше, освен че не е етично, няма и смисъл - първо, защото по време на интервюто опитът се изяснява по-детайлно и второ, по името на длъжността невинаги може да се отгатнат отговорностите.

# 334
Освен НАП, НОИ, АЗ и прокуратура, информацията в НАП може да я види само работодателят, който я е подал и лицето, за което се отнася. Никой работодател не може по ЕГН да види информация от други работодатели. Това са пълни глупости.
Да не говорим, че НКПД изобщо не е изчерпателна и много хора работят едно, а са осигурени на друг код, просто защото за тяхната позиция код няма.
И не на последно място, да разсея споделената заблуда по отношение гражданските договори. За граждански договор също се подава информация в НАП по същия ред, по който и за трудов договор. Просто кодът на декларацията е друг.

Последна редакция: пн, 15 фев 2021, 21:45 от Нищо лично

# 335
И като те питат откъде е стажа,какво ще кажеш?
Стажът е от други подобни позиции - работа в НПО, преподаване, публична администрация (програма), анализиране на текстове за AI (изкуствен интелект), преводи и пр. Не всичко е НАП, все пак има и граждански договори, които не се регистрират в системата, има доброволчество и т.н. Реално само два трудови договора съм имала.

Да не те отчайвам, но стажът ти звучи доста "шарен".

Преди години работех в една фирма 6 години, но я продадоха и хората ги съкратиха, вкл. и мен. След това си намерих един проект за 3 месеца по втората ми специалност. След това, като ходех по интервюта, ми се казваше - Ти хубаво си работила по специалността /първата/, обаче явно не знаеш какво ти се работи, ето, тук 3 месеца си работила друго...... И само се обяснявах, че беше срочен проект. Накрая си намерих работа, де, но мисълта ми е, че честата смяна на работа и сфера на дейност не се гледа с добро око от работодателите.

Щом знаеш английски, може да опиташ преподавател към някоя школа. На детето учителката в школата е много младо момиче /за мен, де, иначе си е към 20 и няколко..../, но много добре се справя с децата.

# 336
  • Mars Hotel
Преподаването не е за всеки, сакън! Grinning

Soft_Rain, ти ли беше филолог, който искаше работа за много пари в посолство? Съжалявам, ако бъркам.

Последна редакция: пн, 15 фев 2021, 20:25 от Светлица

# 337
Ами при мен този стаж не е шарен, поради това, че съм напускала или нещо подобно - просто съм се занимавала с различни краткосрочни проекти и програми. Преподаването съм го отписала отдавна, не е за мен.

Последна редакция: пн, 15 фев 2021, 20:47 от Soft_Rain

# 338
  • Mars Hotel
Аха, ясно. Спомням си стари твои постове, сега ми е ясно защо не ти се обаждат.

# 339
И защо не ми се обаждат? Обаждат ми се за проекти и неща, които съм правила преди, които са краткосрочни и много не ме устройват.

# 340
Напротив, стажът ти е "шарен". И така ще се възприеме от всеки потенциален работодател. Абсолютно далеч една от друга по същността си дейности. Това, че не го приемаш, не го прави по-различен.

Не си спомням този ник. Жената с желание за посолството не беше ли нещо с А....?

# 341
Ами може да са различни позиции като титла, но не са кой знае колко различни дейности. Като не го приемат, аз няма как да си променя стажа, за да го приемат. Езикът винаги е играл роля във всички тези дейности. 

# 342
  • Mars Hotel
С друг ник беше, да. Не си го спомням, но се сетих, че е тя по стила на писане.

Още отдавна много хора ти дадоха съвети да намалиш малко очакванията. В никои съвети не пожела да се вслушаш, а само спореше с всички, че ти се полага лекичка работа с висока заплата без опит.

# 343
Ти май нещо почна да се караш, а? Брееей....

Питаш защо не ти се обаждат, казвам ти евентуална причина.

Като те чета - това не искам, онова не искам, пък в международна компания само искам.... Висшето ти с английски не е по-предпочитано от работодателите от момиче с икономическа специалност за подобна длъжност, особено ако има и опит.

С друг ник беше, да. Не си го спомням, но се сетих, че е тя по стила на писане.

Още отдавна много хора ти дадоха съвети да намалиш малко очакванията. В никои съвети не пожела да се вслушаш, а само спореше с всички, че ти се полага лекичка работа с висока заплата без опит.

Абе, то така всеки иска, ама така може само при татко или при батко!

# 344
Никъде не съм споменавала за "лекичка" работа. А опит имам, само че в сфера, която е нископлатена. От работа не се плаша, а от заплатите.

Общи условия

Активация на акаунт