Майчинството счетоводно - 88

• 40 559
  • 738
  •   1
Отговори
# 330
Попаднах в казус, който ме озадари ...
В края на месеца има дело на работодателя ми за обявяване в несъстоятелност.
Не могат да ме освободят поради закриване на част от предприятието, това е официалното становище на Инспекцията по труда, защото дори и след делото фирмата ще съществува фиктивно докато синдик не я разпродаде.
От друга страна, ако остана на ТД след обявяване на решението на съда, доколкото разбрах губя правото си да кандидатствам по фонда за Гарантирани вземания.

Аз не искам да напускам по мое желание, защото така пък губя правото си на обезщетение от Бюрото по труда за голям срок и с добър процент.
В момента съм в края на първата си година от майчинството.
Вариант, който колегите ми предложиха е да се върна на работа и да изляа в платен отпуск - 25 дни имам. След това да напусна с член за неизплатено трудово възнаграждение. По този начин ще имам право на висок процент на Бюрото по труда, но не знам дали няма да си изгубя правото аз обезщетение от фонда за Гарантирани вземания, тъй като не става дума за малка сума...
Също така, ако се върна на работа и изляза в платен отпуск имам ли право на онези 50% от държавата и какви документи се подават за тях.

Изчетох цялата информация ... но всичко е много абстракно и пълно с хипотези, говорих и НОИ от там ми казаха, че бил сложен казуса и ми изрецитираха каквото пише в закона без никаква конкретика или да ми кажат ясно първа стъпка направи това, втора стъпка направи това, за да не бъдеш ощетена.

Ще съм благодарна, ако някой е преминал през нещо подобно да ми помогне.

# 331
Здравейте, казусът Ви наистина не е лесен и различни развръзки има много. Най- добре направете консултация с адвокат по трудови или търговски дела.
Това, което мога да споделя с Вас от практиката е, че делата за несъстоятелност могат да се точат с години.
На този етап Вие сте в полагаем отпуск за отглеждане на дете и издръжката идва от държавата. Вече относно дължими Ви преди излизането Ви в отпуск за бременност, раждане и отглеждане възнаграждения не мисля, че няма как да не ги потърсите от гаранционния фонд или да бъдете добавени в кръга на кредиторите по несъстоятелност при бъдещо осребряване на имуществото на фирмата. Знайте, че преди осребряване на имущество има възможност за оздравителен план на дружеството.
Ако се върнете на работа ще получавате 50 % от полагащото Ви се майчинство, но ако упражните правото си на борса няма да имате право на тях.
От личен опит само ще споделя, че преди години баща ми бе в подобна ситуация с последния си работодател. Той напусна без предизвестие на основание неплатени тр. възнаграждения и имаше 1 година борса на добър процент. На основание неплатените заплати осъдихме фирмата и се снабдихме с изпълнителен лист, като образувахме и изпълнително дело, но без ефект. През това време изпълнителния директор на фирмата започна постъпки за обявяване в несъстоятелност. Баща ми и негови колеги се обърнаха към адвокат за колективен иск. Нищо нямаше за осребряване и не получиха никакви пари по това дело, но кандидатстваха в гаранционния фонд и той получи мисля 60% от дължимата му сума.
Консултирайте се и вижте коя възможност Ви устройна най- добре.

# 332
  • София-Младост
Аз само ще добавя процедурата с Фонда, описана в сайта на НОИ
https://nssi.bg/forusers/procedures/246-procgvrs/1016-procgvrs

И да, консултирайте се с адвокат.

# 333
А кой документ се подава за 50% от обезщетението?

# 334
Здравейте!
Тези дни излязох в 45 дневен болничен преди термина. 12 месеца трудов стаж ще събера средата на юни. От сега до тогава няма да ми бъдат изплащани болничните, но разбрах, че можело да се кандидатства за някаква социална помощ за този период, в който няма да получавам нищо. Търсих информация и открих, че се имат предвид доходите на семейството. В случая не съм наясно кои точно доходи се включват. С бащата нямаме брак, водим се на различни адреси. Така да го кажа - законно по никакъв начин не се водим заедно. Ще бъда благодарна на малко разяснение имам ли наистина възможност за тези месеци на някаква помощ и съответно как се процедира за нея.
Благодаря!

# 335
  • Край морето... при пясъка и сините вълни
Здравейте!
Тези дни излязох в 45 дневен болничен преди термина. 12 месеца трудов стаж ще събера средата на юни. От сега до тогава няма да ми бъдат изплащани болничните, но разбрах, че можело да се кандидатства за някаква социална помощ за този период, в който няма да получавам нищо. Търсих информация и открих, че се имат предвид доходите на семейството. В случая не съм наясно кои точно доходи се включват. С бащата нямаме брак, водим се на различни адреси. Така да го кажа - законно по никакъв начин не се водим заедно. Ще бъда благодарна на малко разяснение имам ли наистина възможност за тези месеци на някаква помощ и съответно как се процедира за нея.
Благодаря!

https://asp.government.bg/bg/deynosti/sotsialno-podpomagane/semeyni-pomoshti
Гледат се доходите на семейството  и се делят на броя на лицата вкл.деца под 18г.
Наказателната отговорност за неверни данни си я носите Вие.

# 336
  • София-Младост
А кой документ се подава за 50% от обезщетението?
Приложение 8

# 337
Здравейте,

Ако по средата на бременност се ползва цял месец болнични, как след това този месец влиза в калкулацията на обезщетението за майчинство - като МРЗ или на база полученото от НОИ изплащане на болничен? Или по някакъв друг начин...?

# 338
Момичета здравейте. Имам 5 месеца стаж общо но не наведнъж и е преди година, две. Сега ще почна да се осигурявам за майчинство, тези месеци броят ли се или трябва да направя сега 12 месеца осигуровки?

# 339
  • София-Младост
Броят се.

Изчислява се на база дохода, от който е изчислено самото обезщетение.

# 340
Здравейте, имам въпрос, имам стаж година и половина, но от близо 3 съм безработна, колко месеца трябва някой да ме води на работа за да мога да взимам майчинство? Благодаря предварително

# 341
Здравейте, имам въпрос, имам стаж година и половина, но от близо 3 съм безработна, колко месеца трябва някой да ме води на работа за да мога да взимам майчинство? Благодаря предварително
Трябва да си на трудов договор по време на цялото майчинство,за да получаваш обезщетение.Може и 1 месец предварително да те назначат.И няколко дни са достатъчни дори.Друг е въпроса,кой ще се съгласи и на какъв вариант.

# 342
12 месеца стаж са нужни за придобиване право на обезщетение за майчинство. Също така, както е написано в предишния коментар, трябва да сте на трудов договор, за да го получите. Колко време по-рано трябва е субективно, различните жени избират различни варианти, но е хубаво да в една идея по-рано от излизане в 45-дневния. Не да започнете работа и след 1 седмица в майчинство, защото е твърде възможно да правят проверки на работодателя така.

# 343
Здравейте, моля за помощ за 2 въпроса:

1. Детето ми навърши 1 годинка. Трябва ли да подавам някакви нови документи към работодател?

2. очакваме второто си бебче. Планирам да си пусна болничен от деня, в който изтече настоящия ми 410 дена, до раждането. Как ще повлияе това върху изплащането на майчинството за второто дете. Ще получа ли обезщетение в същия размер като на първото или ще намалее? Разбира се, търся възможно най- благоприятния финансов вариант за мен.

Нека кажа, че проведох кратка консултация с местния НОИ но ми се стори, че служителката не беше много сигурна в отговорите си.
Моля да ми кажете и съпътстващите документи, които трябва да подам към работодател.

Благодаря ви предварително! Flowers Hibiscus

Последна редакция: пт, 19 мар 2021, 17:31 от Kristaline

# 344
  • София-Младост
Здравейте, моля за помощ за 2 въпроса:

1. Детето ми навърши 1 годинка. Трябва ли да подавам някакви нови документи към работодател?  - прил. 7 за обезщетението за "втората година, както  и молба, или заявление, че ще ползвате отпуск за отглеждане на дете до 2 г. възраст.  Ако няма да го ползвате, както се вижда от т.2, то прил .8 за 50%

2. Август тази година, живот и здраве, очакваме второто си бебче. Планирам да си пусна болничен от деня, в който изтече настоящия ми 410 дена, до раждането. Как ще повлияе това върху изплащането на майчинството за второто дете. Ще получа ли обезщетение в същия размер като на първото или ще намалее? Разбира се, търся възможно най- благоприятния финансов вариант за мен. - Няма да получите. За да получите обезщетение като за първото дете, трябва да има застъпване на двата вида отпуск.

Нека кажа, че проведох кратка консултация с местния НОИ но ми се стори, че служителката не беше много сигурна в отговорите си. - Честно казано дълбоко се съмнявам точно там да са некомпетентни.
Моля да ми кажете и съпътстващите документи, които трябва да подам към работодател. Не мога да разчитам ина ТРЗ, неопитна е, и ме е страх да не изпусне някой срок.

Благодаря ви предварително! Flowers Hibiscus

Общи условия

Активация на акаунт