Тиквен ПАЙ
1 тиква ( тукашните са малки, предполагам в БГ ще ви отиде половин)+ 1 ч.ч захар за печенето
ЗА плънката
1 и 1/2 ч.ч. пасирана тиква
250 гр захар
1/2 ч.л канела
1 с.л натрошени орехи
1 с.л натрошени бадеми
350 мл прясно мляко
2 яйца
кори за пай( тук се продават готови, а и в БГ съм виждала, но ако искате мога да пусна рецепта за това как се правят)
Почиствате тиквата от семките и пълните с чашата захар ( може и по-малко захар, както предпочитате). Слагате съвсем малко вода на дъното на тавичка и слагате тиквата ( заедно с кората!) с отвора нагоре да се пече, като преди това покривате с алуминиево фолио тавичката. Пече се на 200 градуса около 1 час. След като е готова тиквата изгребвате вътрешността от кората, пасирате.
Разбивате 2 яйца със захарта, прибавяте канелата, ядките и млякото. Най-накрая добавяте тиквата.
Всичко това изсипвате в кора за пай . Пече се 15 мин на 250 градуса и 45 мин на 200 градуса. Ако искате може да декорирате отгоре с ленти от корите за пай. След изпичане се поръсва с пудра захар.
Да ви е сладко.
ТИКВЕН СЛАДКИШ
3 яйца
1 ч.ч. захар
250 гр. грис
100 гр бадеми( филирани)
30 гр стафиди
30 гр ром( коняк или каквото имате от този вид)
700 гр пасирана тиква
1 ч.л канела
щипка индийско орехче
Яйцата и захарта се разбиват, добавят се ром, стафиди и бадеми към сместа. След това прибавяте подправките канела и индийско орехче, пасираната тиква и на последно място гриса.
Пече се в умерена фурна ( честно казано пека на око, не мога да кажа време)
Да ви е сладко!