Образователен Говорилник: 12-та сбирка на Ордена на Кокичето

• 21 430
  • 755
  •   1
Отговори
# 555
  • софия
Аааааааааааааааа моля, моля! Айде да не оббщаваме и да не ме вкарвате в роли...
Хич не съм ощипана госпожица, но не мога дa се съглася, даже искам дa го подчертая с огромни дебели букви, че съществува личната амбиция на децата и е напълно възмжно тя да съществува без родителската такава. Имам си такъв екзепляр вкъши. И целта на хлапето не е дa се състезава с Петърчо, а искрено се опитва да направи най-доброто oт себе си!
Подготовката лри нея започна нвколко месеца в 4 клас за СМГ. Не успя - познайте дали пък някой се е впечатлил. После в 7 клас заради колежа.
Често съм си мислила какво ли е щяло дa стане ако бях инвестирала повече време и средстава обаче като върна лентата назад- ми екстра си ми е расло детето.
Тъй че категорично не приeмам за нормално извращението с трима частни учители. Сега ако просто са три различни занятия/сфери и се получава качествено натрупване на занятия на проба грешка-ок, суpер. Аз в 5 клас ходех на 13 кръжока/дейности. Ама на някой от тях беш точно лапешка работа- да видя/дa пробвам. И все ми е oстанал някаквъв келепир, понаучила съм разни неща.
Ама никой с нищо не ме е натискал. Нашите дaже не знаеха какво правя. Та aко иска човек дa разкаже за такова натрупване така ще разкаже, но в  момента, в  който каже “ наели сме Х частни учители” ми извинявайте ама друго ми казват.
Малко за Нико се сещам - жена да ми чисти, жена да ми гледа детето, учител да ми помага на детето, транспорт да ми го вози, друг да ми готви....... ми какъв родител съм, какво семейство съм? Някаква сплотеност нещо, любов, грижа, ангажираност? Или то е важно да сме като за списание?

Последна редакция: пн, 15 фев 2021, 10:34 от Амели

# 556
  • София
кои като нас? Психоза няма, има дефицит на читави училища. Никой никого не кара да си записва детето за кандидатстване. Училища без изпити също колкото щеш, никое училище няма да откаже да запише дете, щом има свободни бройки или сега стъпва на пазара. Борбата е за определени училища, а там кандидатстването е доброволно, също и подготовката или неподготовката е доброволна. Какво имаме да си ги обясняваме тези неща като всички ги знаем? Както се казва - ако щеш.

# 557
Тц тц тц
Ех туй его.
Сега разбирам напливът защо е. От его Simple Smile

Кои са училищата с една паралелка след 4 клас:
ТЕ, КО, прогресивно, светлина, помагайте!
Увекинд и СГ май са две. Азбуки са 2, ОТ 2 или 3 , Бърди? Дорис тенеди?
Златарски са с една паралелка 5-7 клас.

кои като нас? Психоза няма, има дефицит на читави училища. Никой никого не кара да си записва детето за кандидатстване. Училища без изпити също колкото щеш, никое училище няма да откаже да запише дете, щом има свободни бройки или сега стъпва на пазара. Борбата е за определени училища, а там кандидатстването е доброволно, също и подготовката или неподготовката е доброволна. Какво имаме да си ги обясняваме тези неща като всички ги знаем? Както се казва - ако щеш.
Психоза има! Тя е създадена от това, че видиш ли НВО е единственото измерение. И там СС и Питагор са от първите. И видиш ли ако дете не е там то ние не ставаме за родители. Няма борба - имам пример от 2 деца завършили не елитно ( безумна дума) частно училище. И с нищо не са по-лоши или по-неуспешни от тези в Питагор/ПЧМГ или СС. 
Както бях писала и преди миналата година детето посети ОТ за 2 дни. Имам чудесни впечатления от училището без да са в топ 3 на НВО. И ако ми се налагаше днес да избирам много бих се замислила.
Та психозата за кандидатстващите се прави точно от заинтересованите лица - тези дето вземат пари от това.

Последна редакция: пн, 15 фев 2021, 10:10 от Hope for Two

# 558
Andariel, както винаги преиначаваш и хиперболизираш чужди думи. Не ми се влиза в безсмислен спор с теб, затова ще кажа само, че твоето мнение е изцяло продиктувано от интереса ти да продължиш да даваш частни уроци на подобни деца на 5-6 години.

Когато някой иска детето му да влезе в конкретно училище, първо проучва как се влиза, какви са критериите... Аз например бих избрала качествена детска градина, която се занимава активно с деца. И смятам това за достатъчно на този етап за вход в Питагор и СС. За други училища не говоря, защото не са ми били в таргета, а и ако е вярно това, което се пише - няма и да ми бъдат.

И нещо да добавя за заниманията с децата ни. Да, повечето от нас сме много ангажирани и не ни достига време. Но аз лично винаги съм се старала да отделям време всеки ден за детето ми. Преди за общи занимания, които целяха подготовката за влизане в училище, а с течение на порастването стигнахме до обсъждаме случки от деня, "Радини" вълнения, книги, настолни игри... Това лично време не бих го дала на никой учител, ако ще и с двеста квалификации по педагодика и логопедия да е. И както се вижда, съм се справила.

Последна редакция: пн, 15 фев 2021, 10:16 от Fancy

# 559
  • София
Фенси,  изобщо не ми е за уроците, защото те не са ми основна дейност, правя го по сантиментални причини, както казах. Дори рядко се съгласявам, това не е ширпотреба. Работя си логопедичните неща и в моята професионална философия трябва да се работи цялостно. Същата е философията ми още откакто се родиха моите деца - винаги съм се занимавала с тях цялостно.

# 560
  • София
На мен ми е странно това за буквите и КО. Ако да кажем, когато аз съм разглеждала училището е било преди 100 години, както се опитаха да намекнат в другата тема, то имам роднини, чието дете беше прието миналата година в ПУК. Не е знаело всички букви. Майка му даже се ядосваше, че когато го питали дали знае буквите, то отговорило "не", защото не знаело всичките и те повече не са го и питали за букви. В същото време позната ми разказа за техни познати, които не ги приели защото не знаело детето всички букви. Повече съм склонна да вярвам на роднината си, отколкото на ЕЖК на ЕЖК. Може би някъде се получава развален телефон. Кой знае какво е било казано, какво е било разбрано и какво предадено никой не знае.

# 561
Лейди, затова аз вярвам само на очите си. Когато кандидатствахме ние, се носеха какви ли не легенди за даваните задачи. Отидох да видя работата. Ами нищо подобно. На изпита за ПУК детето беше изкарало необходимите точки само със занимания с дядо си, при абсолютно отсъстващи занимания в детската и градина.

Андариел, силно подценяваш аудиторията тук с тези сантиментални причини.

# 562
Садлейди, Чисто и просто Пипи не са ги приели там и затова гроздето е кисело. Не за пръв път тя пише отрицателни коментари за КО, в които няма нищо вярно. Но да, всяко дете не може да влезе там, както не всяко дете може да влезе и в други добри ЧУ, за които има подбор.

По принцип много харесвам коментарите на Фенси, като предполагам и тя самата вижда, че я лайквам, но и тя ме издразни с предпоследния си коментар, че ако това било вярно, категорично би зачеркнала КО и ТЕ. Най-малкото защото така се правят неверни внушения към тези, които тепърва ще кандидатстват.
Като резултати, а и не само, избраното от нея училище може и да е най-доброто, но но не може да се правят внушения, че само то или само двете с Питагор са добри. Като се има предвид, че седмокласният випуск 2020 на КО е влязъл без никакъв подбор, защото такъв не е имало в КО, когато са били ПУК, а на НВО резултатът им е само с няколко точки по-нисък от този на СС, би могло да се направи изводът, че обучението в КО е поне толкова добро, колкото и в СС. По отношение сертификатите FCE е същото - няма дете да не го е взело, а част от децата са го взели с Грейд А, т.е. приравнено на С1, като процентът им е сравним с този на СС.

Последна редакция: пн, 15 фев 2021, 10:38 от Татко Мецан

# 563
  • София
Аудиторията  ме познава. Много ти е удобно да ме изкараш такава, каквато не съм. Да, тъпичка съм, правя някои неща по сантиментални причини. Напомня ми за времето, когато моите деца бяха малки и когато  познати ме агитираха да кандидатстват в НУКК. Тогава за пръв път разбрах, че има такова училище, че имат и учебник. Е, купих го, гледах го, но не ги записах за изпита. Не защото нямаше да се справят, а защото вече бяха записани в училището през улицата за предучилищна и познавах там учителките, знаех, че са читави. Но ми останаха хубави спомени от онези времена.

# 564
  • София
Не знам, Мецане. Понеже и от друго място съм го чула, се питам дали евентуално не е било използвано като най-приемлив повод за отказ, а да е имало други причини. Всякакви варианти прехвърлям, вкл. недоразумение. Може би е най-лесно човек да им се обади, ако има интерес, и да ги пита имат ли изискване за познаване на буквите преди ПУК. Едва ли ще го заблудят за такова нещо.

# 565
  • София
И аз мисля, че за КО е развален телефон. Изпитващите просто са дали обратна връзка, че детето още не знае буквите. Ми и на нас ни дадоха обратна връзка в Дорис Тенеди, че дъщеря ми чете малко бавничко и се притеснява.

От друга страна мисля, че и за ПУК, и за 1 клас без странична подготовка е много под въпрос приемът, когато не си с брат/сестра в училището. В СС например миналата година броих братята и сестрите - ама не помня колко ги докарах (може би поне 30). В класа на дъщерята имаше 5 сиблингчета за ПУК, а в на сина - 2 сиблингчета. Т.е. за деца без предимства остава малка квота - около 30-35 деца.

Но е факт, че много частни учители печелят от сегмента с най-малките деца. Няма лошо - всеки трябва да живее от нещо. Важното е училищата да не залитнат в посока да слагат прекалено високи летви заради амбициите на родителите. Е, сигурно няма - защото няма да могат да си намерят такива гениални деца Joy За мен НУКК минава границите - приемът за 1 клас например е като за прекалено добре тренирани нормални деца, а после какво - хора от НУКК пишат в темата, че е като в квартално училище.

# 566
  • София
От друга страна мисля, че и за ПУК, и за 1 клас без странична подготовка е много под въпрос приемът, когато не си с брат/сестра в училището. В СС например миналата година броих братята и сестрите - ама не помня колко ги докарах (може би поне 30). В класа на дъщерята имаше 5 сиблингчета за ПУК, а в на сина - 2 сиблингчета. Т.е. за деца без предимства остава малка квота - около 30-35 деца.

Аш, имай предвид, че да имаш брат/сестра си е предимство, но не и гаранция. Но впечатляващо ако половината деца са по наследство Simple Smile) Аз и преди писах - и моето малко дете според мен влезе без целенасочени занимания единствено благодарение на факта, че е второ дете в училището. Но пък сега се справя прекрасно и бързо навакса "изоставането", породено от липсата на подготовка преди ПУК. Това на фона на слуховете за уроци още от 1ви клас ме прави много горда майка Joy

# 567
Моето дете беше прието в КО миналата година, но не го записахме, защото коментарите на бъдещата учителка, с която за щастие ни предложиха среща бяха безумни - че си е мърдал крачето нервно по време на изпита, иначе бил Ок, но бъркал последните букви. Това беше цялата обратна връзка. На въпрос какво според нея е важно, за да работи спокойно с детето от есента, отговорът беше да научи последните букви от азбуката, защото нямало да губят време с това в старта на новата година.

# 568

По принцип много харесвам коментарите на Фенси, като предполагам и тя самата вижда, че я лайквам, но и тя ме издразни с предпоследния си коментар, че ако това било вярно, категорично би зачеркнала КО и ТЕ. Най-малкото защото така се правят неверни внушения към тези, които тепърва ще кандидатстват.
Като резултати, а и не само, избраното от нея училище може и да е най-доброто, но но не може да се правят внушения, че само то или само двете с Питагор са добри. Като се има предвид, че седмокласният випуск 2020 на КО е влязъл без никакъв подбор, защото такъв не е имало в КО, когато са били ПУК, а на НВО резултатът им е само с няколко точки по-нисък от този на СС, би могло да се направи изводът, че обучението в КО е поне толкова добро, колкото и в СС. По отношение сертификатите FCE е същото - няма дете да не го е взело, а част от децата са го взели с Грейд А, т.е. приравнено на С1, като процентът им е сравним с този на СС.

Не съм внушавала подобни неща. Това са си само твои интерпретации и фантазии на думи, които ама изобщо, изобщо не си разбрал.
Ще ги зачеркна, заради факта, че имат свръх нереалистични критерии за прием, с което стимулират сивия сектор в образованието. Не е трудно да отсееш деца на 6-7 години, без да е нужно да решават състезателни задачи по математика или да знаят азбуката на 5 години. Или перфектен английски в 1 клас. Просто трябва да си педагог, а не инженер, военен, финансист и прочие професии, които вече са често срещани в ЧУ на ръководни позиции.

# 569
  • София
Моето дете беше прието в КО миналата година, но не го записахме, защото коментарите на бъдещата учителка, с която за щастие ни предложиха среща бяха безумни - че си е мърдал крачето нервно по време на изпита, иначе бил Ок, но бъркал последните букви. Това беше цялата обратна връзка. На въпрос какво според нея е важно, за да работи спокойно с детето от есента, отговорът беше да научи последните букви от азбуката, защото нямало да губят време с това в старта на новата година.
В КО, доколкото зная от един друг потребител в темата, има една неприятна учителка - може да сте уцелили късата клечка с нея.

Данделиън, не е гаранция, разбира се Simple Smile. Но от тези 7 сиблингчета, които познавам поименно и лично, приеха 6. Седмото не го приеха, но и сестра му се отписа от училището - нещо не ги кефеше - та може нещо заради това да не са ги приели.

Общи условия

Активация на акаунт