Образователен Говорилник: 12-та сбирка на Ордена на Кокичето

• 21 461
  • 755
  •   1
Отговори
# 540
Целият разговор оттатък, а не само една майка, внушават, че на изпитите има материал и изисквания от горни класове и затова са нужни частни учители. Нито едно от двете не е вярно.
Че някой няма време или не му се занимава  е съвсем отделен въпрос.

Едно от двете твърдения на тази жена обаче е вярно.  Може да не став въпрос за всички ЧУ, но за някои от тях е точно така. Ако се разтърся у нас и намеря листите от изпита на детето за ПУК на ТЕ ще се види явно, че някои от задачите бяха като от учебника им по който учиха в ПУК, а те учиха от  учебника по математика за 1ви клас. За съжаление няма как да покажа листите от изпита за ПУК в Питагор, но и там част задачите бяха подобни. А за подобни задачи ако не е работено с детето предварителни, то няма как да ги реши.
Е, разбира се има и изключения, но те са 2-3 на 10 деца.

# 541
Изключения в смисъл, че решават непознати задачи по математика в ПУК😀

# 542
  • София
Има много неща, които не са по обичайната програма на ПУК. Да не говорим, че постоянно изместват кампанията и децата трябва да покрият материала до края на учебната година, че и отгоре, а се явяват на изпити в средата на първия срок.

# 543
Аз мисля доста пъти подробно съм описвал тук какво сме правили. На никакви уроци не сме ходили, и през ум не ми е минавало, това за мен е ненормално - уроци за ПУК. Решавали сме по половин час, и то не всеки ден, от книжките на Крокотак, Моливко и някои други такива. Това са задачи за 5 годишни деца, не мисля, че трябва да съм изчел методиките на Анди, за да се справя, ми аз съм възрастен човек, и то с две висши образования, като дори второто не е задължително, достатъчно е да си само що-годе образован възрастен човек.
Азбуките не сме ги и помирисвали. "Азбуките на мисленето", Голдева, да не си помислиш, че става дума за вашето училище Grinning Grinning Крокотак е много добре структуриран, има раздели за фина моторика, раздели за симетрия и откриване на разлики, раздели за "математика и логика" - да се подредят предмети по големина, височина, тежест, да се свържат двойки подходящи и т.н., много е хубав - основно по Крокотак сме работили. Далеч не всеки ден.

Но частни уроци за ПУК - мале мила! Напълно споделям мнението на Фенси.

Можеш ли да разясниш разликата(освен финансовата такава) между това децата да посещават честни уроци за подготовка за ПУК и 1ви клас и родител да се занимава целенасочено с тях в домашно условия. Аз такава не виждам. Даже целенасоченото занимаване в домашни условия дава в повечето случаи по-добри резултати.
Ние също не сме посещавали уроци за ПУК, но се занимавахме с детето  у дома. Били сме само в две училища
за изпит за ПУК. Ами честно да Ви кажа без каквато и да е подготовка, дете трудно би се оправило с някои задачи.
Сега ако сме решили да се правим на кукуригу и да си говорим ала-бала, това е друга история.
Колкото и да го отричате дори и един час на ден с 'Крокотак', Моливко' и подобни си е занимание.
Детето свиква с формата на различните 'задачки' и се ориентира много бързо на въпросния изпит.
Не го приемай като заяждане. Искам за мен си да изясня разликата между това родител сам да се занимава с детето си в домашни усливия и то да посещава някакфа форма външни уроци. Този диспут се води от доста време и аз лично не разбирам защо се отхвърля подготовката като такава.

# 544
  • София
Защото... защото е въпрос на родителска чест. Същото като с уроците в седми клас, или в четвърти клас за влизане в СМГ. Мотото е "ние сме суперумни, затова се оправяме сами, а слабаците да ходят на уроци".

# 545
Изключения в смисъл, че решават непознати задачи по математика в ПУК😀

Разбира се, че има изключения измежду децата които си личат дори и в ПУК.

# 546
  • в страната на чудесата
Тц тц тц
Ех туй его.
Сега разбирам напливът защо е. От его Simple Smile

Кои са училищата с една паралелка след 4 клас:
ТЕ, КО, прогресивно, светлина, помагайте!
Увекинд и СГ май са две. Азбуки са 2, ОТ 2 или 3 , Бърди? Дорис тенеди?

# 547
  • София
С по 4 паралелки сме даже над 5 клас, всяка година има наплив след 4ти и образуват нова паралелка. Та няма да огрее при нас.

# 548
  • София
Разбира се, че е от его, макар че не е точно его, защото егото е между То и Суперегото (егото е зрялата личност, която е между импулсите на детето (то) и контрола на родителя (суперегото). Винаги е така, защото е човешко. Неразделна част от родителството, явно така се гарантира, че децата ще оцелеят.

# 549
  • в страната на чудесата
Като се замисля, това (ориентировъчен брой паралелки) трябва да го включи онна в първа страница в другата тема  Simple Smile
За мен беше много важен показател, тъй като мисля, че след 4 клас децата трябва да са повече. И ако малкия клас 15 деца има предимство до 4 клас, то после има доста недостатъци...

# 550
  • София
При нас в Прогресивно ще бъдат всички класове - по една паралелка са.

# 551
Ако е истина, че в КО са искали за ПУК(а не за 1 клас) да се знае цялата азбука, а в ТЕ давали задачи от учебника за 1 клас в изпита за ПУК...то аз бих зачеркнала директно тези училища.
Когато търсих смяна на ПБ, говорих и с директорката на ТЕ. Детето ми тогава ходеше в ДАНИС и директорката беше много заинтересовано от него, въпреки уж липсата на места. Подробно ми се обясни, че търсят деца с математически наклоности и такива, които решават състезателни задачи. Това беше и причината да не разглеждаме ТЕ понататък като опция.
Силно се надявам СС и Питагор да не са започнали и те с подобни извращения.

Не разбирам защо се опитвате да приравнявате допълнителни занимания(които търсят таланти и интереси) в малка възраст с наемане на учители, които да компенсират и подготвят за влизане в училище. Аз не визирам конкретен потребител отатък. Внушението на целия разговор за мен лично е потресаващо.
И да, личните занимания за 30-60 мин. с моето си дете съвсем не са равнозначни на един, двама, трима учители. Пък колкото и ще да са професионалисти. Хора, говорим за деца на 6 години, които започват с частните уроци. Осъзнавате ли какво толерирате?

# 552
  • София
А аз се чудя какво се правите на ударени, все едно живеем в паралелни светове. Ами, не, не сме в паралелни светове, всички тук сме достатъчно образовани и достатъчно наясно с нещата, амбициозни и прочие. Играенето на "аз не съм амбициозен, просто детето ми е гениално като мен" някак не върви. Знаем много добре как стават нещата най-рационално. Хубаво, повечето не са гениални, но имат право да се подготвят и да си опитат късмета. Всички тук са работили с децата си по някакъв начин, не сте се оставили на едната гениалност природна, нали така! Дайте да не си пробутваме врели-некипели! Разбирам тук да има хора, които хабер си нямат, за да се вържат на вайканици. Щом човек е тръгнал да проучва определени училища и да си записва детето на изпит, работи с него вкъщи, някак не върви да се прави на ощипана мома как можело 6-годишни да се готвят! Ми, може, също както и вашите са се готвили!
Ето, моите не са гениални, дори може да са тъпички като майка си, затова пък, майка им е достатъчно минимално умна, за да се светне, че нещата се компенсират с допълнителна подготовка. Затова тъпички си влязоха в немската. Сигурно е имало много гениални, които не са влезли, защото родителите са разчитали на гениалността им. Кофти, ама това е положението. Като в приказката за Циндил Пиндил и Джаста Праста - един е на хорото, а друг седи вкъщи.

Последна редакция: пн, 15 фев 2021, 09:50 от Andariel

# 553
Andariel психозата създавана у родителя от такива като вас...води до наемането на частни учители в ПУК.

Със сигурност не е лесно при 56 деца влизащи в СС (не знам дали са толкова) и 18 в Питагор , в тях да влязат всички желаещи. Но това не е края на света все пак. Има още доста училища на хоризонта.
Просто за част от родителите ( нахъсвани от преподаватели и познати) само тези 2 съществуват. Защото те са в челната тройка на НВО. И е доста трудоемко за част от родителите да проучат и видят и други училища.
Затова с писъка на модата ….частни учители и 2 училища не води до нищо добро. А и няма много смисъл...

# 554
  • София
Fancy, ако дете иска да кандидатства в първи клас в най-спряганите училища, които коментираме в темата, то наистина трябва да се подготви. Най-малкото защото останалите деца ходят на занимателна математика, състезателна математика, английски или творческо писане или произволна комбинация от посочените. Ако родителят може да се заеме лично и има този капацитет, както и авторитет пред детето - може да го подготви, защото очевидно не става въпрос за квантова физика, а за елементарните неща за възрастта. Но ако по някаква причина не може, а си е наумил да запише детето в конкретно училище, залита към частни учители и школи. Супер противна ми е тази индустрия, но тя съществува и не можем да се правим, че не е така. Бях потресена когато разбрах, че я е имало още преди 10-тина години - когато приеха детето ми в ПУК по най-безхаберния начин, от потребител във форума разбрах колко много подготовка е налята в нейното дете, за да бъде прието. Представи си колко неща трябва да са се променили за тези 10-тина години.

Съветът ми към родителите на малки деца сега би бил просто да не си наумяват и да не се фиксират върху едно-две училища, а да погледнат по-широко - варианти има за разлика от преди.

Със сигурност не е лесно при 56 деца влизащи в СС (не знам дали са толкова) и 18 в Питагор , в тях да влязат всички желаещи. Но това не е края на света все пак. Има още доста училища на хоризонта.
Просто за част от родителите ( нахъсвани от преподаватели и познати) само тези 2 съществуват. Защото те са в челната тройка на НВО. И е доста трудоемко за част от родителите да проучат и видят и други училища.
Затова с писъка на модата ….частни учители и 2 училища не води до нищо добро. А и няма много смисъл...
(Докато изпиша целия чаршаф, Hope for Two е написала по-добре каквото си мисля).

Общи условия

Активация на акаунт