НВ-ВМХ и палео - тема за здравословното хранене, част 138

  • 46 424
  • 765
  •   1
Отговори
# 540
  • Мнения: 2 275
За мен глава целина е по-близо до картофа. Алабаша ми е зелев (на френски фигурира и думата "зеле" в наименованието му).
Всичко е въпрос на вкус, просто опитвайте.

# 541
  • WonderLand
  • Мнения: 3 896
А целината не мирише ли прекалено много на целина когато е на пюре или на "картофки" Thinking

# 542
  • София
  • Мнения: 5 594
А целината не мирише ли прекалено много на целина когато е на пюре или на "картофки" Thinking
Аз лично много го харесвам пюрето, да има си вкус на целина, но се оказа ,че аз правя реакция към целината и вече не си позволявам.
Има много идеи и мисля, че сме давали по-напред точно в тази тема. Пуснах и линк на "нисковъглехидратен март" от Дени.
Мусака с алабаш или корен целина
"Картофки" от глава целина
Пюрета от глава целина или карфиол
Кюфтета от пилешко месо
Месото е ясно, това ми е любимо
https://youtu.be/LVkGb61Sw7U
Пускала съм и линкове за пилешки салам, месо печено в буркан, домашен бекон...Имаше някъде и пастет от пилешки дробчета. Пастет от варени яйца и черен дроб от треска.
Има и тема с ВМНВХ рецепти. Там имаше малко залитане към десерти, но се намират и много други идеии.
Може ли рецептата за пастета, ако не е с млечни.
Благодаря

# 543
  • Мнения: 2 275
Този с пилешките ли дробчета?
Ще потърся, но винаги можеш да си го нагодиш по вкус. По спомен се задушават дробчетата в масло/патешка мазнина с лук/чушка (нещо любимо) , подправки....някои слагат течна сметана, но може и без нея или бульон и след това се пасират.
Все изяждаме дробчетата преди да ги направя на пастет!
Ще потърся по-точна рецепта.
Мирише целината, но много по-малко от стръкове и листа. Не е натрапчиво и се "държи" като картофче.
......
Ето тази с кромид и морков (от ФБ групата с рецепти за ВМНВХ)
https://gozbite.com/pastet/?fbclid=IwAR0eLkSJojJEXndgr_UcDSR2GrI … sgvzkQXXnF7hPBvXE
И този с праз и ябълка
https://youtu.be/r_684Egu8vs

Последна редакция: пт, 26 мар 2021, 14:10 от tania6

# 544
  • Мнения: 133
Пробвала съм "картофките" от алабаш, но не ми бяха вкусни. Simple Smile

tania6, благодаря за идеите, някои от тях са наистина чудесни.

Имам технологични въпроси Simple Smile

1. Как се мели месо за пилешки кюфтета? Не съм сигурна дали имам подходящ уред. Свинското ми го мелят в магазина. Simple Smile

2. За мусака с алабаш или целина: (понеже видях, че на алабаша му трябват часове за да омекне) обработват ли се заместителите на картоф предварително, преди да се озоват в тавата?

3. Има ли начин което и да е "кюфте" да запази формата си, ако в него няма яйце, а по презумпция и брашно и хляб...

# 545
  • На острова
  • Мнения: 1 297
Не съм Таня, но пилешки кюфтенца си правя като сваря месото и го накълцам сварено на ситно, после му слагам яйце, кашкавал, магданоз, подправки и на тиган.

# 546
  • В полите на Пирин планина
  • Мнения: 21 810
Да кажа за мусаката, че аз я правя с тиквички и патлажан.

На каймата може и без яйце, само кисело мляко (1 супена лъжица) и настърган кашкавал за слепване.

# 547
  • Мнения: 133
О, разбира се, не питах някого конкретно и съм благодарна за всеки отговор. Sparkling Heart

Миа, благодаря, това звучи като много добър вариант да "потулиш" вкуса на пилето от магазин.

Lady Brinne, обещавам да пробвам с настъргания кашкавал.

Последна редакция: пт, 26 мар 2021, 17:55 от poor_old_aristocrat

# 548
  • Мнения: 2 275
Нашите пилета са си чудесни т.е. имаме чудесни пилета.
Смила се в блендер месото. "Спойката" е яйца и кашкавал, но открих преди известно време, че бадемовото брашно отлично замества хляб/кашкавал в кюфтетата. Само кайма,яйца,подправки и 1-2 л бадемово брашно (зависи от количеството кайма).
Ето една рецепта (има и броколи в кюфтетата )
https://www.bb-team.org/recipes/5339_pileshki-kyufteta-ot-byalo- … Q8ddWtFqd17FjpBg0
Основната рецепта за пилешки кюфтета,срещала съм я като "пилешки кюфтета по френски"
https://youtu.be/gDO7mP9lgFE
Брашното е 1 л , но може и без него в случай,че го избягвате. Може и да се замени с бадемово.
Аз не режа месото, а го слагам в блендера.
И още една с крема сирене
https://profesiyamama.com/2020/01/29/pileshki-kufteta-s-krema-sirene/?amp

Последна редакция: пт, 26 мар 2021, 18:02 от tania6

# 549
  • Мнения: 133

Основната рецепта за пилешки кюфтета
https://youtu.be/gDO7mP9lgFE
Брашното е 1 л , но може и без него в случай,че го избягвате. Може и да се замени с бадемово.

Това ще пробвам, но без пърженето, дано стане на грил тиган Flowers Bouquet  Благодаря.

# 550
  • WonderLand
  • Мнения: 3 896
Аз в кюфтетата никига не съм слагала нито брашно, нито яйце. Направо месо, подправки и лук, замесвам и пека на грил тигана или скарата. Но каймата ми е от мляно месо със сланина. Никога не са ми се разпадали кюфтетата.

# 551
  • Мнения: 2 275
Ми то в свински /телешки кюфтета за скара или грил тиган никой не слага нито яйца, нито кашкавал, нито хляб/галета . И аз не слагам.
Дискусията е за пилешки кюфтета.

# 552
  • Мнения: 24 762

Основната рецепта за пилешки кюфтета
https://youtu.be/gDO7mP9lgFE
Брашното е 1 л , но може и без него в случай,че го избягвате. Може и да се замени с бадемово.
Това ще пробвам, но без пърженето, дано стане на грил тиган Flowers Bouquet  Благодаря.
По-скоро на сух незалепващ тиган, тази смес не е за грил тиган. Или дори на дъното на формички за мъфини, за да стоят по-оформени. То не им трябва пържене да плуват в мазнина а само да се запекат.
В подобна смес съм  слагала по малко ленено брашно или смлян сусам, пак става но си дават специфичен привкус. Не ми е практика, явно съм имала под ръка и съм се чудила какво да ги направя. Бадемовото е по-неутрално със сигурност. Или дори кокосово става, ако не ви дразни миризмата му, само трябва да е по-малко количество че абсорбира много. Аз така и не свикнах с тая негова миризма и всичко ми мирише на сладкарница с кокосово брашно или кокосово масло Grinning

# 553
  • Мнения: 2 275
Ей, станаха (почти) този път сирники.
След почти двегодишно търсене на подходяща рецепта и след няколко неуспешни опита успях. Отначалото си знаех, че изварата е проблем. Забравете филаделфии и други кваркове. Трябва суха извара (като руската или българската) или сухо крема сирене, като това българското в малките пакетчета. Вариант е и да използвате техниката с тензуха за изцеждане, която най-вероятно е непозната на повечето тук.
Основната съставка е изварата, яйцето и "брашното" са спойващия материал и "тестото" трябва да може да се оформя с ръце. Аз не си правих този труд, "пльокнах" ги с лъжица.

Ето как трябва да изглежда "тестото" , една рецепта и начин на правене. Аз не съм слагала сушени кайсии.
https://youtu.be/42CYwnl1tHg
Оригиналът на Дени с оризово брашно (преценете си дали отговаря на вашата цел)
https://healthywithdeni.com/2021/02/syrniki/?fbclid=IwAR1730DMru … TQlXhodeFnwi5CL1s
Вариантът на Милена: 120-130 г крема сирене, 1 яйце и 1 с л (около 10 г) кокосово брашно.

Последна редакция: сб, 27 мар 2021, 09:17 от tania6

# 554
  • Мнения: 169
Благодаря на съфорумката за линка към кето браунито. Изключително рядко правя някакви режимни сладкиши. Досещате се сигурно защо, те още във фурната на нищо не приличат. 😂 Бях се отказала тъй като и аз не обичам да ползвам подсладители, ама имам един еритритол, който залежава само по шкафовете, та реших да го направя. Получи се много сполучливо.

Общи условия

Активация на акаунт