НВ-ВМХ и палео - тема за здравословното хранене, част 138

  • 46 428
  • 765
  •   1
Отговори
# 525
  • на земята
  • Мнения: 4 173
Момичета,здравейте,чета ви отдавна.Темата е супер интересна,и аз съм от скоро на това хранене,засега удържам фронта.Искам да разнообразя храната,по принцип не обичам сладко,но ми се прияде нещо сладко ,какво мога да си направя,дайте някоя идея.
Примерно брауни,какъв подсладител да ползвам?
Еритрол,стевия,можр ли снимка
Благодаря ви

# 526
  • Мнения: 24 764
Скрит текст:
Здравейте. Наминавам да задам въпрос пак. Не знам какво да ям и търся съвет, ако тук има хора, които си приготвят готвени ястия.

1. Яйца не мога да гледам на момента. Явно фаза някаква.

2. Пробвах оняден една риба - но купена, уж "печена на скара" пъстърва, то - варено... И сега не смея да купувам готова отникъде, чак ми се гади от мисълта. Нямам скара. Вариантите на фурна не са ми вкусни (а умирам за пържена цаца или малки сафридчета... ех... ама не може.)

3. С пилетата сме леко скарани.  Не ми е вкусно. Търся препоръки за пиле, което след печене или готвене да има нормален вкус...

4. Сирене и кашкавал - ОК са ми на вкус, но са въглехидратни. Зрели, чужди сирена - скъпо ми е, затова може, но малко.

5. Морски дарове - обожавам, но чистите (не сурими) пък са абсолютно непосилни като цена.
Остават ми от сравнително достъпните неща: меса телешко и свинско. Сметана чат-пат. Зарзаватите, разбира се, вкл. авокадо (обожавам и си го позволявам даже и като станат нарядко грошовете в кесията).

Най-вкусно ми е да ям кисело мляко, ех, да бях Дюканка...

Накратко, след дългия увод, търся рецепти за готвени ястия с месо и  зарзават.

Аз скоро си правих например яхния с месо и алабаш, плюс малко лук, морков, целина. Бях се подготвила със сусамовото брашно да сгъстявам - не се наложи.

Ей такива някакви манджи - идеи имате ли?
Зеле с месо на мен ми е много вкусно. Зимно време с кисело, лятно време с прясно зеле.
Или "мързеливи сарми" - парче не особено постно месце, завито в лист кисело зеле, опиперено там първо, и това нещо наредено и във фурната. Може и парче праз при месцето завито, ако ядеш.
Яхнии си правя и аз, не държа на супер ниски въглехидрати, така че от време на веме си правя даже свинско или телешко с грах на яхния, много обичам. Или винен кебап, естествено без традиционната гарнитура от ориз.
Късчета месо на тиган със/без лук, може към тях гъби/ сметана/зеленчуци. Ако не са със сметана, правя по малко чесново кисело мляко, но слагам към него чер пипер, малко лимонов сок и малко тахан, става много интересно сосче и пак разнообразява.
Супи с месо поне за мен са сравнително засищащи, даже днес пак си направих от патешки шийки, бульонът става разкошен с тях. И пилешка обичам, но тази ми е още по-любима.
За неща от сорта на дроб, сърчица, воденички не видях нещо да пише, те са съвсем приличен вариант също. Дроб или дробчета примерно по селски, сърчицата може с масълце, носят гъбки евентуално също... абе варианти и там много.
С кайма също има варианти - кюфтета, всякакви вариации на тема Руло Стефани (не всичките са с варено яйце вътре), после лесно - малко салата отстрани там на нещото от кайма или на всякакво парче месо.
Понякога готвя по-голямо количество печено месо или кюфтета - за 2-3 дни да имам поне за обяд да си вземам. И редувам салатите/гарнитурите към тях само, поне мен ме устройва напълно, пак не е едно и също.
Хранителна мая ползвам чат-пат за поръска, за мен докарва подобен на пармезан привкус, вариант е ако не искаш с млечни да ръсиш и пак да имаш нещо по-различно.
Бекон ако консумираш, също носи към доста неща добавен, гъбки с бекон на тигана си е съвсем прилично хапване и то. Или без бекон, с масло и чесънче.
Има какво да се яде, няма да се отказваш. Ако ядеше и яйца и пилешко щеше да е още по-разнообразно, но и така има какво. Като за хора "на диета" даже много добре си се гледаме Grinning
Скрит текст:
Това последното са думи на половинката, понеже отначало очакваше че вкъщи едва ли не гладен ще го държа, все се шегуваше че ще си поръчва по някоя пица докато не гледам какво прави...

# 527
  • WonderLand
  • Мнения: 3 896
И моя мъж си мислеше, че ще го държа гладен, но бързо спря да се оплаква. Иначе за варианти за хапване добавям пълнените чушки само с мляно месо (кайма) или с добавен карфиол, кюфтета в доматен сос, кюфтета в бял сос (фрикасе), кебап с праз, риба печена на тиган щом не харесваш на фурна, но домашно приготвена, аз сафрид хамсия и други дребни рибки редя в тавата, поливам с мазнина и пека, за мен стават като пържените, супа топчета, пилешка, шкембе, пача, телешко варено, гъбена супа.

# 528
  • Мнения: 26
Здравейте момичета, много отдавна не съм влизала тук. Сега разбирам за интересно предизвикателство. Присъединявам се. Не съм изобщо във форма, но обещавам да съм старателна. Започва от понеделник, нали?

# 529
  • Мнения: 8 382
честно само първите 5-6 дни ще имате мускулна и ще е гадно, после ще стане по- леко, а след още седмица мозъкът вече си търси ендрофините, които се отделят при спорт и удвоволетворението, което се изпитва след добре свършена работа.
А като започнете да виждате резултат- край зарибени сте:)))

и аз, и аз идвам Simple Smile
искам ендрофини и плочки Mr. Green

# 530
  • София
  • Мнения: 1 001
и аз, и аз идвам Simple Smile
искам ендрофини и плочки Mr. Green

аз по-скромно - талия искам Simple Smile

# 531
  • Мнения: 2 275
Момичета,здравейте,чета ви отдавна.Темата е супер интересна,и аз съм от скоро на това хранене,засега удържам фронта.Искам да разнообразя храната,по принцип не обичам сладко,но ми се прияде нещо сладко ,какво мога да си направя,дайте някоя идея.
Примерно брауни,какъв подсладител да ползвам?
Еритрол,стевия,можр ли снимка
Благодаря ви
Моето "нещо" беше (и се понякога е) парченце черен шоколад с еспресо след стабилно ядене.
Другото нещо е няколко лъжици сметана /маскарпоне и пак като десерт след нахранване (иначе отива кофичка, става тежко на стомаха и след 2 часа глад)
За по-празнично
https://youtu.be/B4xLTxudelc
И на Вили едно кето брауни
https://www.vilistime.com/bg/2020/07/06/keto-brauni-leshnici-kan … y47I99nQTrXSM3HF8
Не съм го правила и нямам мнение. Против съм естествени -изкуствени подсладители с неизвестен ефект.

Последна редакция: пт, 26 мар 2021, 08:16 от tania6

# 532
  • Мнения: 5 681
Направих замервания от сега, че уикенда може да има освинване Grinning  Мале, ако смъкна нещо от бедрото и паласките, по три пъти дневно ще го правя тоя челнидж.
Ходих и на ранен пазар преди коридора, месото и яйцата за другата седмица са заредени, готова съм Sunglasses

За подсладителите - правила съм си експеримент. Само от еритритола не ми се вдига захарта. Знам, че ключовото тук е инсулина, но при стевия и ксилитол например и захарта ми се вдига. Та за мен тя е вариант, ако приритам за нещо.

# 533
  • Мнения: 1 430
Момичета,здравейте,чета ви отдавна.Темата е супер интересна,и аз съм от скоро на това хранене,засега удържам фронта.Искам да разнообразя храната,по принцип не обичам сладко,но ми се прияде нещо сладко ,какво мога да си направя,дайте някоя идея.
Примерно брауни,какъв подсладител да ползвам?
Еритрол,стевия,можр ли снимка
Благодаря ви
Абе щом принципно не обичаш сладко, от скоро се храниш така и изведнъж си приритала, преразгледай храненето като цяло. Може би ядеш малко, аз като се заситя добре, трудно се сещам за сладко. Иначе шоколад висок процент спасява положението.

# 534
  • Мнения: 5 885
Аз за сладко си взех от шоколадите на Vilis.
Не знам дали са подходящи, но досега за 2 седмици, съм изяла общо 4 блокчета, така че не е нещо фатално.
Гледах, че се предлага и един веган, течен натурален шоколад без захар, но него ще го поръчам като си стигна желаните килиграми... като награда уж! Grinning

# 535
  • Пловдив
  • Мнения: 226
pables_m
Трябва да се абонираш и платиш ли?

Обади й се по телефона. Тя ще ти обясни.

# 536
  • Мнения: 133

Има какво да се яде, няма да се отказваш.


Благодаря ти много за включването, natka, също и на SilverDream Flowers Hibiscus Повечето неща, които написа, са чудни и си направих даже списък в драйв да не ги забравям. Някои съм си ги готвила. По-голямата част - не.

Странно, като ги видиш написани, се чудиш, "Как не се сетих?" Simple Smile Simple Smile

# 537
  • Мнения: 24 764
Сигурно съм пропуснала и още много, ама беше вече късничко. Вариантите хич не са малко, аз на практика се храня по-добре отколкото преди да мина на режим. Хем аз не обичам риба и не я ям, както и определени зеленчуци също не ги пипвам, та това ми е на мен ограничението. Аз ям повече млечни де, по принцип не ми пречат и ги ограничавам само ако съм хремава нещо, че тогава действително дават разлика.
Пилешкото ми е болна тема и на мен, разглезена съм с домашно месо понеже съм расла предимно на село. Сега от магазин не ме впечатлява особено, ама овкусявам там колкото мога и ям, то гладна ясно че няма да стоя. То е същото и с другите меса де, гледам да са овкусени, мариновани, да имат там някакъв вкус. За зеленчуците не ми се започва дори, толкова да обичам салати а повечето зеленчук на пазара няма почти никакъв вкус сравнен с домашните... Засяла съм си доста магданоз на терасата, бера и паса с всички салати целогодишно, че поне да приличат на каквото трябва. Както казах - гладна не смятам да стоя, каквото има ще е.
Зареждам си хладилник, фризер, килер с продукти дето се вписват в нашия режим, пък кое с кое ще реша да комбинирам често се решава и в последния момент. Понякога е просто което става най-бързо (това най-често е омлет при мен). Все ще излезе нещо дето става за нас, то друго вкъщи няма Grinning

# 538
  • Мнения: 2 275
Има много идеи и мисля, че сме давали по-напред точно в тази тема. Пуснах и линк на "нисковъглехидратен март" от Дени.
Мусака с алабаш или корен целина
"Картофки" от глава целина
Пюрета от глава целина или карфиол
Кюфтета от пилешко месо
Месото е ясно, това ми е любимо
https://youtu.be/LVkGb61Sw7U
Пускала съм и линкове за пилешки салам, месо печено в буркан, домашен бекон...Имаше някъде и пастет от пилешки дробчета. Пастет от варени яйца и черен дроб от треска.
Има и тема с ВМНВХ рецепти. Там имаше малко залитане към десерти, но се намират и много други идеии.

# 539
  • Мнения: 1 430
Като се спомена целина, тя на какво има вкус в тези варианти? Алабашът доста се доближава до картофа, и с целината ли е така?

Общи условия

Активация на акаунт