Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Шеф, мултиварка или както ние го наричаме КУКЪР - Тема 7

  • 4 388
  • 86
  •   2
Отговори
# 30
  • Мнения: 831
Мнението за ИП е много високо на доста голям процент от пишещите и дори назад в темите и годините. Но както и с всичко друго, зависи от целите и нуждите.

# 31
  • Варна
  • Мнения: 520
Момичета, един въпрос ме мъчи. Как процедирате с пяната, която се отделя при варене на месото?
Днес правих за пръв път пилешка супа в ИП и при изпускане на налягането се разхвърча пяна. Не беше много, но не е приятно.
Не ми се мисли с телешко какво ще се случи... дали трябва да се кипне първо на соте, да се изпени и тогава под налягане?

# 32
  • Мнения: 504
Аз не изпускам ръчно налягането, а го оставям да падне само - дори няма изцапано по капака.
Понякога (ако е пилешко, че става по-бързо) го кипвам за 5-10 минути в обикновена тенджера и отпенвам.

# 33
  • Paris, France
  • Мнения: 8 238
Не махам пяна. Има начини да се махне, като се сипе чаша студена вода в горещия бульон, но това би разредило супата. Цяла глава лук също помага белтъкът да не преципитира.

Не съм готвила пилешка супа от месо с кости, защото децата не я обичат, а от малки парченца месо пяна не се получава.

Идея е да се мине с пръст, потопен в мазнина около горната, вътрешна част на купата, на около 2-3см под ръба, мазнината не позволява на пяната да се покачва  към капака.

Месото пуска по-малко белтък когато се запържи предварително или се пусне в гореща вода. В супа вода не се долива, а само се добавят продукти. Включвам кукърът да загрява, слагам мазнина, цялото количество вода, сол, сухи подправки и тогава тръгвам да беля и режа зеленчуци. Докато ги натежа водата завира и започвам да пускам месо, моркови, картоф ако слагам, тиквички итн. Винаги от по-бавно към по-бързо увиращите. Това не важи за бобови. Те се слагат първи и се долива студена вода.

Когато се готвят пенливи манджи задължително се слага и мазнина във водата. Такива продукти са макаронените изделия, бобовите култури, месата ако не са естествено мазни. Около 2 чаени лъжички се слага. При такива манджи, както и каша не е добре да се изпуска налягането, а трябва да се остави да падне само. При моят кукър, пълен на 2/3 и програмиран за максимално налягане това става за около 30 минути. Програмирам 15 минути по-кратко готвене и оставам налягането да падне само. Така продуктите се смесват и ароматите също. Примери:

1. Готвя пилешка супа за 15 минути на максимално налягане налягане. Програмирам за 1 минута и чакам още 30 мин да падне.

2. Готвя леща за 5 минути на максимално налягане. Тогава избирам по-ниско налягане и съответно налягането пада бързо, за около 15 минути. В моя кукър избирам 5 мин налягане 2 или 3 от 5 възможни нива.

В кукър като моя и Cookeo, в които кукърът автоматично изкарва сам налягането след края на програмата програмирам по-дълго време, но спирам ръчно програмата веднага след като се вдигне налягането или след като изтече определено време. Ако готвя мусака програмирам 30 минути, но като останат 10 изключвам, даже от контакта.

Като бяха малки децата изчислявах времето, слагах да заври, изключвах и отивах да ги взема от училище. Като влизахме от вратата яденето беше или готово и горещо или му оставаха 4-5 минути да падне налягането.

# 34
  • Мнения: 875
Здравейте, извинявам се че нахълтвам тук но съм решила да си купувам кукър и засега съм се спряла на тези три модела. Моля за съвет, кой е по добре или никой от тях. Чувствам се загубена в превода.
Благодаря ви!

# 35
  • Мнения: 4 359
Ако правилно съм видяла, че не са херметици,  не бих взела нито един, Балонче. Бих взела херметик, който има и функция за бавно готвене. За мен е по - добрия вариант.

# 36
  • Мнения: 659
Да, за нехерметик не си струва. Почти същата работа, като времетраене, като тенджера и котлон, дори някои програми са по-дълги.  Херметикът ти спестява време, а ако не искаш налягане за нещо, просто отваряш винтила. Има и бавно готвене на херметиците. Ако се изучат добре всички функции и тънкости, ще видиш предимствата.
Имам херметик и нехерметик. Втория ми послужи точно 2-3 пъти. Сега събира прах. Херметикът всеки ден работи.

# 37
  • Мнения: 1 475
Bubbles,имам този
https://www.technopolis.bg/bg/Multicookers/MULTICOOKER-PHILIPS-HD4749-70/p/823539
Чудна работа ми върши вече няколко години.Херметик не искам,но аз и тенджера под налягане не бих си взела.
Това е моето мнение.

# 38
  • Мнения: 1 636
Аз имах първия мултикукър на Делимано, черен беше и май тип херметик, както ги наричате, защото правеше уникален боб само за 20 минути!
Обаче нещо се развали и понеже беше в гаранция, а не успяха да го поправят, ми го замениха с по-новия и скъп модел - бялото "касетофонче". Е, от него въобще не съм доволна. Ястията не се доготвят за указаното време и общо взето стават по-бавно и от на котлон.
Онзи ден пак го изкарах от шкафа, да му дам шанс и за да изпека спондж кекса го пусках 2 поредни пъти... Но стана много вкусен!

Та, записвам се да следя темите, тази и другата, и да черпя идеи за вкусни гозби с мултикукър!

# 39
  • Мнения: 74
Аз, ако трябваше да си купя нехерметик, бих се спряла на Редмънд. Особено много хвалеха един май М90 беше. Във фейсбук това. Пак там много хора се оплакват от Тефала, май пластмасата на капака му не издържала.

Печене така и не успях да сътворя на моя. Вдига много висока температура и си кипи като обикновена тенджера на силен огън. Подозирам, че всеки херметик е така. Нямам идея какво пекат хората на 200 градуса, то за обикновена фурна това сигурно се равнява на 300.

# 40
  • Мнения: 4 359
Аз, ако трябваше да си купя нехерметик, бих се спряла на Редмънд. Особено много хвалеха един май М90 беше. Във фейсбук това. Пак там много хора се оплакват от Тефала, май пластмасата на капака му не издържала.

Печене така и не успях да сътворя на моя. Вдига много висока температура и си кипи като обикновена тенджера на силен огън. Подозирам, че всеки херметик е така. Нямам идея какво пекат хората на 200 градуса, то за обикновена фурна това сигурно се равнява на 300.
не се разбра какъв е вашия, но категорично не с всеки херметик е така. В моя пека кекс и определено не кипи.

# 41
  • Мнения: 74
Е, аз кекс още не съм пекла, не мога да се осмеля. На каква температура го печете? На моя температура по подразбиране за печене 180 градуса. Олла е моят, OLLA GM H Deluxe.
Днес опитах да направя печен боб с готов боб от консерва, просто ми беше любопитно какво ще стане, сложих капака, не го затворих с връткане, отворен клапан, то като се разкипя, пара излиза.. спрях го и го пуснах на 90 градуса - бавно готвене.

# 42
  • Paris, France
  • Мнения: 8 238
Да, за нехерметик не си струва. Почти същата работа, като времетраене, като тенджера и котлон, дори някои програми са по-дълги.  Херметикът ти спестява време, а ако не искаш налягане за нещо, просто отваряш винтила. Има и бавно готвене на херметиците. Ако се изучат добре всички функции и тънкости, ще видиш предимствата.
Имам херметик и нехерметик. Втория ми послужи точно 2-3 пъти. Сега събира прах. Херметикът всеки ден работи.

И при нас така. Моят херметик е абсолютен автомат и след края на повечето програми с налягане сам си изкарва парата, но има и програми без налягане.

Моят има програма печене без избор на температура. Около 90° или 100 или 130° май беше, забравила съм, че вече го имам десета година. Идеално изпича ръжен хляб и тежки кексове, много по-добре от фурна, но и доста по-бавно. Леките, редки, водни теста не стават особено добре в него. Веднъж направих сладкиша от ябълки с ръсено брашно и грис. Наду се, стана страшно воден и не направи горна кора. Следващия път просто сложих 2 пъти по-малко ябълки, добавих стафиди и стана идеално.

Нямам специална програма за бавно и не ми е нужна. Включвам да държи топло и това ми е програмата за бавно 🤩.  Вечерта запържва жилави меса, добавям бобови, зеленчуци, ориз в тензух, яйца, каквото искам и на другия ден за обедното хранене в 12-13ч е мозък. Номерът не става с Cookeo, защото той държи топло само 2 часа, но повечето държаттопло поне 12 часа, а моят 24ч.

Ако херметик има програма печене, то той пече. Някои модели имат програми "Кекс" или "Сладкиш", но те са програми с ниско налягане за сладкиши на пара, които се слагат в допълнително закупена форма,поставят се на приставката за пара, на дъното се налива вода и сладкишъъ или пудингъъ стават така както биха станали в тенджера на пара. Такива са някои модели на Instant pot, Cookeo, мултикукърът от Lidl.

Повечето рецепти за кекс в Olla GM, които съм виждала се пекат на 120-130°. Избирате програма печене и настройвате температурата на 120-130°. На 180° се настройва капакът за печене, който да зарумени горната кора. Ако нямате такъв капак, просто след свършване на програмата вадите и обръщате кекса, настройвали пак на 130 или 120° или го слагате под някой грил (на микровълнова, фурна).

# 43
  • Мнения: 74
Интересно тогава за какво са ми тия 200 градуса, осве за запържване. Като въртя копчето, виждам 200 пържене, 180 печене и запържване, 160 планча, това сигурно като пържола печена, има програма хляб отделно, а има и програма десерт и тя не е под налягане - 120 градуса е.
А бавното готвене ми е с фабрично зададена програма 90 градуса, но май можеше и да се сменя.

# 44
  • Мнения: 2 953
Здравейте, извинявам се че нахълтвам тук но съм решила да си купувам кукър и засега съм се спряла на тези три модела. Моля за съвет, кой е по добре или никой от тях. Чувствам се загубена в превода.
Благодаря ви!

Тефал имат много добър херметик. Аз също не бих си взела нехерметик , тъй като основното заради което си купих моя и не съжалявам е бързото приготвяне на храната

Общи условия

Активация на акаунт